Grødum gir full gass til 2010

Her sliter Øystein Grødum (27) seg opp trappetrinnene i Holmenkollen. Blodslitet tar ikke slutt før etter OL i Vancouver 2010.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Arendalitten sikter nemlig ikke bare mot vinterens Torino-OL, han har allerede plukket seg ut lekene i Vancouver som den «store finalen», som han selv omtaler det.

-  Det er langt fram til Vancouver, men det er utrolig gøy nå som det går så bra. Om ting går som jeg håper, blir det OL-et det siste jeg gjør på skøyter, sier Øystein Grødum til Dagbladet.

Torino blir Grødums første OL hvor han skal konkurrere. Han var med som reserve til Salt Lake i 2002, men fikk ikke gå noen av de lengste distansene. Noe han mener var feil av daværende landslagsledelse.

-  Jeg burde fått en av de to plassene på 10 000-meteren. Lasse Sætre var greit førstevalg, men jeg burde fått den andre plassen istedet for Kjell Storelid, sier Grødum.

Siden har han brukt vrakingen som inspirasjon og motivasjon til å nå toppen.

Sist vinter viste Grødum ryggen til den øvrige verdenseliten på 5- og 10 000 meter, men da sesongen endelig kom til VM enkeltdistanser var han sengeliggende på grunn av virussykdom og høy feber.

-  VM var en skuffelse. Det plaget meg en stund etterpå, men nå prøver jeg å bruke det positivt. Nedturen skal hevnes i OL, sier Øystein Grødum til Dagbladet.

Stor triumf

 TAR UT ALT:  Skøyteess Øystein Grødum jager opp trappene i Holmenkollen. -  Dette er ikke noe hvilehjem, sier Grødum, som har OL i Torino som sesongens store mål. Begge foto: Elisabeth Sperre Alnes
TAR UT ALT: Skøyteess Øystein Grødum jager opp trappene i Holmenkollen. - Dette er ikke noe hvilehjem, sier Grødum, som har OL i Torino som sesongens store mål. Begge foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Sesongen sett under ett ble uansett en stor triumf for Grødum. Så god at sponsorer og støttespillere rundt ham våknet for fullt. Inn i OL-sesongen har han nå alle private avtaler på plass. I sum er de så gode at skøytehelten endelig blir millionær for alt slitet han har lagt ned.

-  Jeg liker ikke å snakke om penger, men økonomisk ligger det rundt det rundt der, litt avhengig av hvordan jeg presterer på isen. Men jeg ikke bli olympisk mester for å tjene godt. OL-gull vil derimot sikre meg enda bedre i etterkant, sier Grødum.

Føles rart

27-åringen innrømmer at det føles litt rart å endelig tjene gode penger på idretten sin.

-  Det har blitt en stor forandring for meg. Jeg har jo vært vant til å lure på om jeg klarer å betale neste regning uten å måtte låne penger. Derfor er det deilig å endelig få litt romslig økonomi.

Går det så bra som landslagssjef Peter Mueller spår, vil det bli et kjempeår for Grødum både sportslig og økonomisk:

-  «Big O» har hatt en god sommer, og ser allerede ut som en OL-favoritt. Med litt eksplosivitet kan han tjene 10-12 sekunder på en 10 000-meter, sier Mueller til Dagbladet.

Økta i Holmenkollen var en typisk eksplosiv økt, hvor Mueller sørget for at alle tok ut maks. Han løp bak og formelig jaget Grødum & Co. opp trappetrinnene. Her skulle ingen slippe billig unna.

-  Jeg er vel ikke den største favoritten i trappene, for jeg nærmest skylder spenst. Men dette er noe som må gjøres om man vil ha suksess, sier Grødum.

Mål: Tre OL-medaljer

Med det store gjennombruddet i fjor endrer ikke arendalitten mye på årets sesongopplegg.

-  Dette er ikke sesongen å eksperimentere. Istedet må jeg prøve å gjøre alt litt bedre. Det blir iallfall litt mer på mengde. I fjor trente jeg 1100 timer. I år kommer jeg til å nærme meg 1200. Så mye må til om det skal være realistisk å tro på OL-medalje på både 5- og 10 000 meter, og på lagtempoen.

Skøytegjengen startet hardkjøret i begynnelsen av april. Fra da og fram til oktober vil de være nesten sammenhengende på samlinger, bare avbrutt av noen korte friperioder.

-  Dette er ikke noe hvilehjem, gliser Øystein Grødum.

PUSTER UT: Tross hardkjøret er humøret på topp hos Eskil Ervik (t.v.) og Øystein Grødum. Skøytegutta har vært nesten sammenhengende på samlinger siden april.