Tour de France 2019:

Grøndahl Jansens lag vant tempoen

Jumbo-Visma med Amund Grøndahl Jansen knuste Team Ineos i lagtempoen. Dessverre måtte nordmannen slippe laget før slutt.

FULL FART: Amund Grøndahl Jansens lag, Jumbo-Visma, gjorde en svært god lagtempo. Foto: NTB scanpix
FULL FART: Amund Grøndahl Jansens lag, Jumbo-Visma, gjorde en svært god lagtempo. Foto: NTB scanpixVis mer

Jumbo-Visma var siste lag ut på dagens etappe. Mike Teunissen vant åpningsetappen og syklet med den gule ledertrøyen på dagens tempo.

Norske Amund Grøndahl Jansen sykler også for Jumbo-Visma, og kunne ta den hvite ungdomstrøya om laget vant tempoen. Det ville i så fall gjøre 25-åringen historisk. Ingen nordmenn har bært den hvite trøya tidligere. Nordmannen ble imidlertid ofret før laget var i mål. Nordmannen var sliten og slapp de andre. Det er tiden på fjerde rytter i mål som teller i lagtempo, og derfor slipper samtlige ryttere å være med hele veien inn.

Og ved første passering var Jumbo-Visma hele 10 sekunder foran ledende Team Ineos. Gultrøyene fortsatte å øke til Geraint Thomas, Egan Bernal og de andre Ineos-stjernene underveis.

Grøndahl Jansens lagkamerater klarte å beholde ledelsen hele veien inn. Dermed har han og laget både den gule og den hvite ut på neste etappe. Det er riktignok Wout Van Aert som skal bære den hvite trøya og ikke Grøndahl Jansen.

- Utklassingseier for Jumbo-Visma og Amund Grøndahl Jansen, mente TV 2s kommentator, Christian Paasche.

Viktig etappe

Dagens lagtempo var utpekt som en av etappene som kunne utgjøre forskjellen i sammenlagtkampen i årets Tour de France.

Dette er andre året på rad at lagtempo står på programmet, og i fjor fikk publikum servert et sekunddrama hvor det kun skilte elleve sekunder mellom de fem beste lagene ved målgang.

Noen lag klarte imidlertid ikke å henge med, og tapte mye tid. Slike store poengtap kan bli skjebnesvangre i kampen om sammenlagttrøya. Lagtempoen understreker viktigheten av å ha gode lagkamerater i sykkelsporten, og også på dagens småkuperte tempo var det noen som fikk det tøffere enn andre.

Grøndahl Jansens lag vant tempoen

Kristoff og co.

Team Ineos ble utpekt som forhåndsfavoritter, og sammenlagtkanonene Geraint Thomas og Egan Bernal fikk god hjelp på de belgiske landeveiene.

29 minuter og 18 sekunder brukte de på å tilbakelegge 27,6 kilometer. En gjennomsnittsfart på 56,5 kilometer i timen. Den tiden og farten skulle vise seg vanskelig å slå.

Astana, en av de andre favorittene, kjørte inn 19 sekunder bak Team Ineos.

UAE, med Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff, kom i mål 42 sekunder bak Ineos. Det er ingen krise for «det norske laget» og deres sammenlagtkandidat, Dan Martin.

Svært jevnt

Katusha sto for dagens første skremmeskudd i retning Ineos, da de klokket inn foran favorittene ved første mellomtid. Etter hvert ble det imidlertid tøft for det russiske laget, som snek seg inn kun fem sekunder bak i mål.

Team Sunweb gjorde også en god tempo - de også bare fem sekunder bak Thomas, Bernal og co.

Quick-Step gjorde også en svært solid lagtempo og kom i mål kun 82 hundredeler bak Team Ineos.