FEIL FARGE: Slik ser bassenget ut på Maria Lenk Aquatic Centre i OL-byen Rio de Janerio. Foto: NTB Scanpix
FEIL FARGE: Slik ser bassenget ut på Maria Lenk Aquatic Centre i OL-byen Rio de Janerio. Foto: NTB ScanpixVis mer

Grønt Rio-basseng ble kjempesnakkis. Nå er det stengt

- Forhåpentligvis betyr ikke dette at vi har svømt i noe farlig de siste dagene!

(Dagbladet): Tirsdag denne uka ble en hel verden vitne til noe spesielt inne på stupearenaen Maria Lenk Aquatic Center i OL-byen Rio:

Vannet, som normalt er blått, hadde byttet farge til grønt uten at noen ante hvorfor.

Det russiske nyhetsbyrået Tass opplyste seinere at det er bassengets filtersystem som er problemet. Men det er også andre teorier som har kommet fram i lyset de siste dagene.

OL-arrangøren hevder problemet er en alge som har blomstret på grunn av varme og mangel på vind i området, skriver CNN. Mario Andrada, som er talsperson for OL-komiteen, sier at fargen handler om forandringer i vannets ph-verdi.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) hevder på sin side at det dreier seg om kjemikalier som har blitt brukt til å få i stand bassenget til OL. De skylder altså på arrangørene.

Stengt

Det ble tatt prøver av vannet tirsdag - før det ble kjent hvorfor vannet var grønt - og det ble konstatert at det ikke var farlig.

Men nå er bassenget helt stengt. Det melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP.

Utøvere forteller til byrået at de ikke fikk trent i morges fordi arrangørene jobber med å fikse problemet. Det er meningen at det skal konkureres i stuping i bassenget seinere i kveld lokal tid, og det er uvisst om det går som planlagt.

Den britiske stuperen Tom Daley skriver følgende på Twitter:

«Svømmebassenget ble steng i morges. Forhåpentligvis betyr ikke dette at vi har svømt i noe farlig de siste dagene!»

Klager på klor

OL-arrangørene jobber på spreng for å fikse problemene, og bruker blant annet ekstra klor for å få bukt med problemet.

Vannpolo-utøverne klager nå på at det er alt for mye klor i vannet, noe som går utover sikkerheten, mener amerikanske Tony Azvedo. Han var alt annet enn fornøyd etter USAs kamp mot Frankrike, skriver NTB.

- Det som er latterlig, er ikke at vannet er grønt, men at de putter for mye klor i vannet. Jeg kunne knapt åpne øynene det siste kvarteret, sa Azvedo.

- Hvem bryr seg om grønt vann? Vannet kan være hvilken som helst farge, det har ikke noe å si. Det som betyr noe, er at det er trygt for oss. Dette er OL, og da kan de ikke bruke så mye klor at utøvere ikke kan se. Det går bare ikke, fortsatte han.