Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gros ekstreme forvandling

Tre skjebnesvangre uker i et bulgarsk fjell ødela tre hele sesonger for supertalentet Gro Marit Istad Kristiansen (25). Først nå er hun tilbake.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): I 1998 vant Gro Marit junior-VM. Siden har hun knapt vunnet noe som helst. Lørdag utklasset Gro Marit alle i fellesstarten på Beitostølen. Kjapp i sporet og beintøff på standplass.

Etterpå kunne alle se at hun var glad. Hvor glad hun egentlig var, vet hun bare selv. Lykkefølelsen var nok rimelig høy. For Gro Marit har ifølge trener Arild Jørgensen vært «fryktelig langt nede».

Det har virkelig kostet å komme tilbake.

Tre uker ble tre år

Høsten 2001 gikk det helt galt for Gro Marit. Hun gikk i den klassiske fella, skulle virkelig ta i, bli virkelig god før OL i Salt Lake. Under ei høydesamling i fjellene i Bulgaria trente hun altfor hardt.

Tre treningsuker kostet henne tre år av karrieren.

-  Ja, mye ble ødelagt der, sier Gro Marit.

Først skjønte hun ikke hva som var galt, eller ville ikke skjønne det. Faktum var at hun var ekstremt overtrent.

-  Jeg hadde problemer med å akseptere det. Tenkte at slikt skjer andre, ikke meg.

Men det var ingen tvil. Gro Marits muskulatur var sur og ubrukelig i konkurranse-sammenheng.

Den eneste løsningen var å gi seg helt med å trene, ta en lang pause. La kroppen restituere seg. SLikt tar tid. For Gro Marit har det tatt tre år.

-  Og det er slett ikke uvanlig, sier trener Jørgensen.

Psykisk nedbrutt

For folk som har som eneste mål å bli best i verden, er en slik situasjon bortimot håpløs. Gro Marit var intet unntak.

-  Det var tungt. I perioder veldig tungt og tok på psyken. Men heldigvis hadde jeg hele tida positive folk rundt meg som støttet meg. Og hadde jeg visst at det skulle ta tre år å komme tilbake, vet jeg ikke om jeg hadde orket. Det visste jeg heldigvis ikke, og hele tida var jeg fast bestemt på å trene meg opp igjen.

Det kunne hun først begynne med for alvor i fjor. Sist vinter viste hun enkelte gode tendenser, men det er først nå kroppen er fullstendig restituert.

-  Hun er tilbake, og i vinter vil hun gå fortere på ski enn hun noensinne har gjort. Det kan jeg garantere, sier Arild Jørgensen.

I så fall er hun blant verdens raskeste skiskyttere. Skytingen vil avgjøre hvor bra det kan gå.

Beskjeden

Selv vil ikke Gro Marit spå om verken marsjfart eller medaljefangst. Det er ikke likt henne heller. Hun er ei beskjeden og stillfaren jente, sier de som kjenner henne. Ikke den første som danser på bordet.

Til gjengjeld er hun målbevisst, sta og full av erfaring. På godt og vondt.

-  Da jeg gikk i den fella med overtrening, visste jeg ingen ting om trening. Nå vet jeg dessto mer. Jeg har lært utrolig mye, og føler at jeg sammen med Arild har god kontroll med det jeg driver med.

Ikke peiling

Hun trener for å vinne, for å bli bli best.

Utover det vil hun ikke love noe som helst.

-  For å være ærlig, jeg har ikke peiling på hvordan det vil gå i vinter. Men jeg er optimist. Det er moro å være skiskytter igjen.

-  Og den følelsen jeg hadde etter seieren på lørdag var god. Veldig god.

-  Det er lenge siden jeg hadde den sist.

<B>BEINTØFF:</B> Kjapp i sporet og beintøff på standplass. Dette er Gro Marit Istad Kristiansens resept for årets skiskytersesong. Og nå har hun forberedt seg riktig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media