MÅTTE GI SEG: Karoline Bjerkeli Grøvdal brøt tre runder før mål på 5000 meter i VM. Hun er plaget med en forkjølelse. <br>Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MÅTTE GI SEG: Karoline Bjerkeli Grøvdal brøt tre runder før mål på 5000 meter i VM. Hun er plaget med en forkjølelse.
Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Grøvdal fikk finaleløpet hun absolutt ikke ville ha brøt VM-finalen med tre runder igjen

Overlegne favoritter.

LONDON (Dagbladet): Sett med norske øyne ble det en ganske så begredelig VM-finale på 5000 meter for kvinner i VM.

Karoline Bjerkeli Grøvdal brøt finalen etter drøye elleve minutter. Da var hun allerede håpløst langt bak.

- Jeg er forkjøla, rett og slett. Jeg ble det etter forsøket (torsdg, red.anm.) og kjente at jeg har hatt vondt i halsen siden da, ja, i tre dager. Da hadde jeg null energi i dag, sier Grøvdal til Dagbladet.

- Jeg skal ikke klage på det, men jeg har som sagt vært forkjøla i tre dager. Jeg følte meg ikke veldig pigg sånn sett. Det var rett og slett tomt, sier hun til NRK.

- Det er lite du får gjort når det er forkjølelse. Jeg kjente det i halsen med en gang jeg kom i mål på forsøket og har vært ganske tett og litt slapp siden det, men det er finale i VM og det er surt at det føles sånn utpå her, men jeg hadde ingenting å gi.

- Forferdelig

- Det er veldig bittert. Jeg trodde ikke det skulle påvirke meg, beina føles helt fine, men når du ikke har energi blir det tamt, sier hun, og forteller at hun valgte å bryte fordi hun ikke så noe poeng i å kjempe om en tolvteplass.

- Det er en forferdelig følelse å bryte, sier hun.

Likevel vurderte hun aldri å ikke starte selv om hun kjente på oppvarmingen at det ikke kom til å gå.

- Jeg kjempet meg til denne VM-finalen og ville ikke at en forkjølelse skulle ødelegge det. Da prøver du i hvert fall, sier Grøvdal til Dagbladet.

Klarte målet

VM-målet for Karoline Bjerkeli Grøvdal var å ta seg til finalen på 5000 meter.

Det klarte hun greit torsdag, og dermed kunne hun bare slippe skuldrene ned i kveldens finale på distansen.

Og den begynte usedvanlig rolig. Hele feltet lå i en samlet flokk der ingen ønsket å dra. Etter et par runder fikk verdensmesteren på 10 000, etiopiske Ayana, nok og satte opp farta.

Da delte feltet seg i to, og Grøvdal lå i den bakre delen av det.

Det vil si, Ayana og den andre storfavoritten, kenyanske Obiri, stakk like gjerne fra alle, og lot spenningen bli mellom de to.

Lett forsøk

I forsøket var Grøvdal bare tre sekunder bak sin egen personlige rekord på 14.57.53.

- Det er helt utrolig. Det er kanskje den letteste 5000-meteren jeg har løpt, sa Grøvdal til Dagbladet etter løpet.

- Jeg vet at formen er bra, fortsatte hun, vel vitende om at det var langt opp til eventuelle medaljer.

I VM-finalen i London i kveld var det 10 løpere med bedre personlig rekord enn Grøvdal, og de beste har løp over førti sekunder raskere enn Grøvdal på distansen.

- Jeg håper jo selvfølgelig at de aller beste ikke bare stikker tidlig, sånn at det på en måte blir to løp. Jeg vet det er en stor sjanse for det, men jeg håper det ikke blir sånn. Egentlig så håper jeg at det går jevnt i ganske stor fart, men ikke altfor fort, for da kan alt skje på slutten, sa Grøvdal etter forsøket, men ble altså ikke bønnhørt.

Så brøt hun altså.

- Så går hun til siden og bryter faktisk, Karoline Grøvdal, på denne 5000-meteren. Dessverre, dessverre. Hun kan ikke ha følt seg spesielt bra. Det er trist at det skulle ende sånn. Det må rett og slett ha vært en dag der ting ikke fungerer i det hele tatt, sier NRK-kommentator Jann Post.

Dagbladet oppdaterer saken.