Grove anklager mot Norge

Aleksandr Bolsjunov (24) og hans trener Jurij Borodavko kommer med kritikk mot Norge. – Trist, svarer Pål Golberg.

DEPPER: Aleksandr Bolsjunov etter dagens renn. Han falt i bakkene på vei inn mot stadion. Foto: NTB
DEPPER: Aleksandr Bolsjunov etter dagens renn. Han falt i bakkene på vei inn mot stadion. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Emil Iversen var best og sørget for norsk seier på 30 kilometer med skibytte i Lahti i dag.

Han vant foran Sjur Røthe og Pål Golberg.

På vei inn på stadion kriget de tre sammen med Hans Christer Holund og russiske Alexandr Bolsjunov om seieren, men plutselig var de to sistnevnte ute av kampen.

Holund gikk rett i et sikkerhetsnett i en bakke, og Bolsjunov måtte også spise snø. Holund var forbannet, og ga klar beskjed om at det var russerens skyld.

FAKTA

Verdenscup menn, 30 kilometer med skibytte:

1) Emil Iversen, Norge 1.10.18,4, 2) Sjur Røthe, Norge 0.00,4 min. bak, 3) Pål Golberg, Norge 0.06,6, 4) Simen Hegstad Krüger, Norge 0.09,5, 5) Aleksandr Bolsjunov, Russland 0.20,9, 6) Hans Christer Holund, Norge 0.28,7,

Øvrige norske: 16) Martin Løwstrøm Nyenget 1.29,9.

Grove anklager

Bolsjunov er sterkt uenig, og til NRK kom han med grove anklager mot det norske laget.

NRK skriver at russeren gikk gjennom pressesonen uten en tolk. Da NRK forsøkte å få en kommentar svarte 24-åringen «bra norsk taktikk», og ga to ironiske tomler opp.

VG, som også var i Lahti, skriver at russeren gjentok beskjeden.

Overfor russiske journalister uttalte Bolsjunov at det var de norske utøverne som hadde skylda:

– Holund falt over meg og blokkerte mens de tre andre stakk. Jeg var sjanseløs.

Russerens trener, Jurij Borodavko, er også nådeløs overfor Norge

– Det skjedde i en gråsone uten kameraer. Han tok ut Bolsjunov, uttalte treneren til RT Sports.

Seinere på kvelden slo den russiske langrennssjefen Jelena Välbe fast overfor samme avis at Holund ikke hadde noe skyld.

Slår tilbake

Den kritikken finner ikke de norske herrene seg inn. Både Sjur Røthe, Pål Golberg og Emil Iversen sier at de gjerne går taktisk sammen, men da er det snakk om «fair taktikk». Eksemplet de bruker er å sende en mann i front og la de utenlandske rivalene bruker krefter på å tette luka.

Golberg er oppgitt over den russiske kritikken:

– Det høres ut som en vits hvis de har spekulert i det. Det går ikke an å ta det seriøst. De vet hva som står på spill for hver enkelt av oss, sier Pål Golberg til Dagbladet – og refererer til at det er en hard kamp om de siste plassene på flere VM-distanser for de norske herrene:

– At han skal legge seg ned der er jo bare tull. Jeg syns det er trist hvis de mener det, men jeg greier ikke helt å tro på det, fortsetter han.

Sjur Røthe og Emil Iversen er enig i lagkameraten:

– Vi visste alle hva som lå i potten med tanke på uttak til VM. Det er ingen av oss som hadde ofret seg sånn, sier Røthe.

– Han var vel såpass stiv at han ikke greide å holde seg på beina. Da blir det tungt på slutten, sier Iversen til Dagbladet.

For ordens skyld: Hans Christer Holund var ikke på pressekonferansen etter lørdagens renn.

GRANÅSEN: Mikael Gunnulfsen er kjent i langrennsmiljøet for å være en skikkelig utursmann, Erik Valnes og Therese Johaug satte konkurrentene på plass og Julia Stupaks elleville dans har tatt nettet med storm. Video: Kristoffer Løkås / Thomas Haarstad Vis mer

Fornøyd

Det ble altså et tett, hardt løp med dramatikk på slutten. Selv om de norske utøverne ikke var glade for anklagene, var de fornøyd med å endelig gå et renn igjen hvor mye står på spill:

– Jeg er strålende fornøyd. Det var en kaotisk klassisk del, hvor det var kamp om plassene hele veien og litt knuffing. Det var uvant. Jeg er veldig fornøyd med å være på pallen igjen, sier Røthe.

– Hvordan var det å gå en renn med en så tøff kamp fra start til slutt igjen?

– Det er ikke behagelig. Du lurer litt på hvorfor du holder på med dette. Det er røft, men du glemmer det når du er i løypa. Da er det kjentfolk og venner der du vil slå. Det er motiverende med lagkamerater og russere der, sier Emil Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer