Gru dere, svensker: - Thomas er like rask som storebror

Og nå tror Petter han må gi fra seg ankeretappen.

FØLGER I STOREBRORS FOTSPOR: Thomas Northug ledet ifølge pappa John med 30-40 meter da han kom inn på oppløpet under dagens sprint i junior-VM. Tidligere i vinter har han også gitt storebror Petter bank både over korte og lengre distanser.   Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
FØLGER I STOREBRORS FOTSPOR: Thomas Northug ledet ifølge pappa John med 30-40 meter da han kom inn på oppløpet under dagens sprint i junior-VM. Tidligere i vinter har han også gitt storebror Petter bank både over korte og lengre distanser. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det er tanken som svenskene frykter, men som nordmenn elsker: At Thomas Northug følger i sin storebrors fotspor og blir like god som Petter.

I dag viste lillebror at han kan ha en stor framtid gjennom å vinne sprinten i junior-VM - akkurat som Petter gjorde det for fire år siden.

Og ifølge pappa John vant han enda mer overbevisende enn det broren gjorde.

- Løypa var forholdsvis kort, 1200 meter, så han måtte gå på fra start. Thomas er veldig startrask, tok kommandoen og gikk ifra i den lengste motbakken. Da distanserte han dem, så han kom på oppløpet med 30-40 meters ledelse. Så han trengte ikke bruke spurten sin, han var i kjempeslag. Det er tydelig at han har litt på lager. Thomas har vært i bra treningsform, men ikke fått ut noen storform før nå. Veldig bra timing. Det kan ikke bli «likar», sier John Northug til Dagbladet.

Banket storebror i testløp
Thomas kopierte ikke brorens berømte «og æ ska itj til OL?!» da han krysset målstreken i suveren stil. Ifølge pappa har han et godt stykke igjen før han når Petters selvtillit.

- Han må nok bruke tid på å få samme selvtillit som Petter. Thomas har en mer normal utvikling, Petter var jo så tidlig god på veldig mye, og blei den yngste verdenscupvinner gjennom tidene. Men Thomas har den samme toppfarten som Petter, understreker John.

I forrige uke besøkte Dagbladet de to brødrene hjemme på Meråker, og var sekundanter da de gikk mot hverandre i et testløp over 20 kilometer, hvorav 10 ble unnagjort i klassisk og 10 i skøyting.

Thomas ble gitt et forsprang på 45 sekunder fra start, og etter halvgått løp hadde forspranget økt til ett minutt og 23 sekunder. Petter satte opp tempoet umiddelbart da han fikk høre at han sakket akterut - og i mål var han 32 sekunder bak.

Men uansett greide han ikke å ta inn mer enn 13 sekunder på lillebror. John Northug røper at Thomas også var best da de kjørte noen drag før Tour de Ski.

- Thomas slo Petter på hurtighetsøkta da, på samtlige fire drag over 200, 400, 600 og 800 meter. Det går altså både på hurtighet og kapasitet. Men det er én ting å gjøre det på trening, og det er noe annet å gjøre det i konkurranse. Det Thomas gjorde i dag viser at han har begynt å ta det ut i konkurranse også. Han er i ferd med å bli voksen, sier John Northug.

Petter tror han må vike
Nettavisen har fått en sms fra Petter i etterkant av lillebrors gull i junior-VM, og han frykter å miste jobben som ankermann i framtidige mesterskap.

«Faen, nå vinner han skirenn og slår meg på hurtighet. OL blir nok det siste mesterskapet der jeg er ankermann for Norge. Jeg må nok fortsette å jobbe med klassisken, og håpe at jeg får en klassisketappe i VM neste år.», skriver han.

Pappa John ler godt når han før høre meldingen.

- Petter har jo klokkertro på Thomas. Jeg trodde at Thomas på en god dag kunne komme til finalen, men at han skulle vinne og komme alene på oppløpet overrasket meg. Det blir veldig interessant å se om han kan utfordre Petter.

- Hvor høyt rangerer du dette med hva Petter har prestert i mesterskap både på junior- og seniornivå?

- Jeg ble veldig glad i dag, da jeg oppdaget at han var først. Det er noe av det største jeg har opplevd, og absolutt på nivå med det Petter har gjort.

- Hvordan reagerte Thomas?

- Han virket sindig, i hvert fall mer enn faren. Jeg blir fort rørt, så tårene begynne å renne, men det gikk fort over. Følelsesmessig var det veldig artig.

- Kan han bli enda bedre enn Petter?

- Ifølge treneren hans på Meråker videregående, Lars Hasselvold, er det ikke noe som står i veien for at Thomas kan utfordre Petter.

- Det er jo en ledig plass på OL-laget til teamsprinten...?

- Ha-ha. Nei, han får ta junior-VM nå, så får vi se om han får lov til å prøve seg i verdenscupen seinere i sesongen, sier pappa Northug.

Neste distanse for Thomas Northug blir 10 kilometer klassisk til onsdag.

RØRT TIL TÅRER: Pappa John Northug rangerer gullet til Thomas Northug like høyt som hvilke som helst av Petters mesteskapsmedaljer. 
Foto: ARNT E. FOLVIK
RØRT TIL TÅRER: Pappa John Northug rangerer gullet til Thomas Northug like høyt som hvilke som helst av Petters mesteskapsmedaljer. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer