Gruer seg til personlig rekord i smerte

- Jeg har mareritt, sier Martin Johnsrud Sundby.

FORBEREDT PÅ SMERTEHELVETE: Martin Johnsrud Sundby håper på knallhardt kjør under klassiskdelen så det bare gjenstår 8-10 mann til skøytedelen. Selv er han innstilt på å gå lengre ned i kjelleren enn han noensinne har vært.  

Foto: Sara Johannessen / Scanpix
FORBEREDT PÅ SMERTEHELVETE: Martin Johnsrud Sundby håper på knallhardt kjør under klassiskdelen så det bare gjenstår 8-10 mann til skøytedelen. Selv er han innstilt på å gå lengre ned i kjelleren enn han noensinne har vært. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Med en småforkjølet Petter Northug hjemme i Mosvik kunne ingen true Martin Johnsrud Sundby på duathlonøvelsen over 30 kilometer i NM.

I morgen er Sundby i beste fall en outsider på den samme distansen i VM.

Selv har han en fjern drøm om medalje - men aller mest kjenner en skrekkblandet fryd over å gå en fellesstart med skibytte han vet kommer til å gjøre vondt. Fryktelig vondt.

- Mange sier at de gleder seg veldig til disse distansene, men jeg gruer meg mest til morgendagen. Det blir så hardt at jeg har mareritt. Jeg skal gå til jeg stuper, og forhåpentligvis er det 30 kilometer, sier Sundby.

Dette blir nøkkelen
Heldigvis har han dokumentert gryende storform den siste måneden, og da særlig i klassisk:

I Otepää sprengåpnet han og ledet den klassiske 15-kilometeren ganske lenge, før kreftene tok slutt de siste par kilometerne. Og i Drammen forrige helg inntok han pallen på samme distanse for første gang på to år - riktignok slått med nærmere halvminuttet av svenske Daniel Rickardsson.

Med andre ord bør Sundby ha store muligheter til å henge med teten den første delen av morgendagens fellesstart - og så gjenstår det å se hvor sterk han er i skøytedelen.

Han har imidlertid forbedret seg markant i fristil denne sesongen.

- Jeg kan i hvert fall henge med lengre der enn før. Jeg håper på så stor fart i klassiskdelen at feltet sprekker opp, sånn at det ikke er mer enn åtte til ti mann som er med inn på skøytedelen. Da er feltet såpass mørnet at det trolig blir lavere fart i starten av skøytinga. Det er nøkkelen. Det er tøft å hente seg inn de første tre, fire kilometerne i fristil, så hvis tempoet da er rolig får jeg gått meg inn og har større muligheter.

- Du sier du gruer deg til morgendagen?

- Det blir skrekkblandet fryd. Jeg vet at jeg aldri kommer til å ha det så vondt som det jeg vil ha i morgen. Den følelsen kan skremme de fleste, sier han til Dagbladet.

- Svenskene planla det aldri
Mens Eldar Rønning ikke vil gå fellesstarten med skibytte med tanke på at favorittdistansen 15 kilometer klassisk går allerede tirsdag, mener Sundby det er perfekt med en utladning to dager i forveien.

- Jeg kommer ikke til å ha 15-kilometeren i bakhodet. I morgen er det duathlon, og bare det, som gjelder. Jeg har ikke hatt annet i hodet de siste fire, fem dagene. Jeg tror det er kjempepositivt i forhold til 15-kilometeren. Når du kommer fra høyden trenger du gjerne et par hardøkter, og det er fastlagt i planen at det skal være en knallhard gjennomkjøring søndag, sier han.

HAR VIST GRYENDE STORFORM: Johnsrud Sundby klatret opp på seierspallen i verdenscupen for første gang på to år forrige helg. 
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
HAR VIST GRYENDE STORFORM: Johnsrud Sundby klatret opp på seierspallen i verdenscupen for første gang på to år forrige helg. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

På svenskenes pressekonferanse i dag røpet Anders Södergren at de fort vil prøve å gjenta taktikksuksessen fra OL, da Johan Olsson stakk og lagkameratene bremset feltet. Riktignok ble Olsson tatt igjen, men Marcus Hellner hadde spart så mye krefter at han vant spurten enkelt.

Johnsrud Sundby mener det er meningsløst å planlegge slike ting.

- Langrenn er en veldig lite taktisk idrett. Jeg er sikker på at svenskene aldri planla det som skjedde i OL, men de bruker det i ettertid for alt det er verdt. Det skal de få lov til å gjøre. Det mest taktiske vi kan gjøre er å ha mange framme i teten. Det er godt å ha gutter i rød dress rundt seg, man blir trygg av det. Da skjønner man at gutta er i form, at dette er moro og det blir en positiv stemning i hele laget.

- Tror du Northug er enig i at taktikk er lite viktig i langrenn?

- Sprinten på torsdag var nok ganske taktisk, i forhold til hvordan man avgjør et løp til sin fordel. Men lagmessig er ikke taktikk så veldig relevant.

Må overgå seg selv
- Må du gå ditt livs løp for å ta medalje?

- Jeg må overgå meg selv to ganger for å ta medalje i morgen. Det blir spennende.

- Har du trua?

- Jeg drømmer om det, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

NORSK DUATHLONMESTER: Martin Johnsrud Sundby var suveren i NM, med Petter Northug ute. 
Foto:Erik Berglund
NORSK DUATHLONMESTER: Martin Johnsrud Sundby var suveren i NM, med Petter Northug ute. Foto:Erik Berglund Vis mer