Gruer seg til tiden etter VM

Mari Eide gruer seg til de neste månedene og sier at hun må være ærlig med seg selv om hun skal fortsette karrieren.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Mari Eide tok en overraskende bronsemedalje etter en dramatisk finale i Seefeld. Den nykronede bronsevinneren har hatt det tungt siden søsteren Ida tragisk gikk bort i september 2018.

Etter VM--bronsen var sikret brukte Eide god tid på å forklare nettopp hvor viktig søsteren hadde vært for henne.

- Det er bare det å ha familien og laget rundt seg som har pusha meg til å bli bedre. Jeg har tenkt mye på Ida og hun har vært med meg hele veien. Hun har vært storesøsteren som alltid gikk foran som et godt eksempel på å aldri gi seg, så jeg har tenkt mye på henne, sier 29-åringen.

29-åringen sier selv at hun føler både glede og sorg når hun nå feirer VM-bronse uten den ett år eldre søsteren. Det var nemlig hun som Eide helst skulle feiret dette sammen med.

Se Eide prate om søsteren i videoen under:

SKI: Mari Eide tok bronse på sprinten under Ski-VM 2019 i Seefeld. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Så fortjent

Bronsemedaljen kom uventet på de fleste, men til gjengjeld til nærmest unison glede fra en samlet langrennsverden.

- Jeg unner henne virkelig dette, sa den svenske sølvvinneren Stina Nilsson.

- Det hun har vært gjennom er liksom litt utenkelig for oss andre som ikke har vært borti noe sånn. Jeg fikk litt frysninger på ryggen da jeg så at hun tok bronse. Det var helt utrolig og i hvert fall fortjent for å si det mildt. Jeg er veldig glad på hennes vegne, sier Emil Iversen.

Da Dagbladet møtte Sindre Bjørnestad Skar etter målgang, måtte sprintesset ty til tårene da han begynte å prate om Mari Eide. Følelsene som manifesterte seg, var så sterke at Skar flere ganger måtte hente seg inn for å fullføre hyllesten av bronsevinneren.

- Det er så stort når vi vet alt Mari har vært gjennom. Denne medaljen er kanskje enda større enn gullene til Maiken og Johannes, om vi ser på hele historien, sier Bjørnestad Skar til Dagbladet.

- Det er mye følelser akkurat nå. Mari er en fantastisk person som betyr så mye for alle oss andre. Det var kjipt at jeg røk i semifinalen på en dag hvor jeg følte meg god nok for medalje, men når Mari klarer dette … Ja, da. Det gleder enormt.

Omsorgsperson

Flommen av lovord om Eide er ikke ufortjent. 29-åringen har i lang tid vært en samlende person i det norske skimiljøet, med stor omsorg for andre. Derfor føler alle at bronsemedaljen, som var hennes første pallbesøk i karrieren, var så fortjent.

Et nytt eksempel av omsorgen fikk man se i semifinalen. Eide var først fremme for å ta seg av en sønderknust Kristine Stavås Skistad etter hennes uhell på oppløpet. Eide, som gikk videre på grunn av fallet, måtte få beskjed av landslagets assistenttrener Geir Endre Rogn om at noen andre skulle ta seg av Skistad, før hun gikk for å forberede seg til finalen.

- Mari er et menneske som bryr seg veldig om andre og det tror jeg hun får litt igjen for og at mange derfor synes det er hyggelig at hun lykkes. Det er hyggelig å høre, jeg synes jo selvfølgelig det er stas, men jeg tror det er mange andre som tenker det samme, sier samboer Anders Gløersen.

- Tøffeste tida i livet mitt

Det er under et halvt år siden Mari Eides storesøster, Ida, gikk bort under et mosjonsløp, bare 30 år gammel. Sønderknust måtte Mari Eide prioritere vekk mye trening da sorgen tok overhånd.

- Det har vært den tøffeste tida i livet mitt. Det har vært tider hvor du ikke skjønner hvordan du skal klare å leve videre, sier Eide i dag.

Få hadde trodd at Eide skulle ta imot en medalje da hun hadde det som verst denne høsten. Selv ikke bronsekvinnen selv turte å snakke høyt om VM-deltakelse.

- Da jeg snakket med dere første gang i november, var det ikke noe som fungerte. Det var liksom utenkelig å begynne å gå skirenn og jeg brydde meg egentlig ikke så mye om å gå skirenn. Det var bare VM som var drømmen og jeg turte nesten ikke si det høyt at det var målet, forteller Eide.

- En seier for Ida

Eide har vært den femte kvinnen på det norske laget også i de to siste mesterskapene, men takket være Maiken Caspersen Fallas sprintgull i Lahti fikk Eide endelig mulighet til å ta steget fra reserve til en start.

VM-plassen ble sikret i nettopp Lahti for to uker siden da hun tok seg til finalen, mens Ane Appelkvist Stenseth røk ut i semifinalen. Først da begynte at Eide selv å få troa på at dette kunne gå. Selv ikke 29-åringen selv trodde det skulle gå riktig så bra. Til Dagbladet og de andre norske mediene forteller hun at hun håpet på en finaleplass.

Bronsemedaljen ble derfor å regne som en seier. Den tilegner hun den avdøde søsteren, men også de andre som har stått henne nær.

- Det er en seier for Ida og for hele familien, men jeg føler at jeg skal dele den med hele laget også, for de har en virkelig stor del av at jeg står her i dag.

Særlig har samboeren Anders Gløersen og Ida Eides kjæreste Nils Ingar Aadne vært særdeles viktige for henne både på trening og privat. Det har hjulpet henne med å klare å ha sprinten som et mål som har fått tankene bort fra sorgen.

Eide sier det ennå ikke helt har gått opp for henne at hun er VM-medaljør.

- Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd og jeg er fortsatt på en måte der at jeg ikke skjønner hva som har skjedd med Ida heller, så jeg tror at når du får litt tid med deg selv og fått tenkt deg om en gang til, så tror jeg det her kommer til å bli ganske emosjonelt.

Vet ikke veien videre

Med VM-sprinten bak seg er Eide nå usikker på hva den neste tida bringer. Det er fortsatt sorg som skal bearbeides etter søsterens tragiske dødsfall. Eide innrømmer at hun ikke gleder seg til de neste månedene.

- Tida som kommer gruer jeg meg litt til. Nå er den dagen her jeg har jobbet for i hele høst over. Jeg har tenkt mye på etter VM og, jeg skal ta meg litt tid og tenke over alt som har skjedd og være litt ærlig med meg selv og kanskje gi meg litt tid til våren og tenke litt mer på sorgen igjen, forteller hun.

Det gjør at Eide ikke ønsker å tenke på skikarrieren videre, rett etter at høydepunktet hittil i karrieren er oppnådd. På spørsmål om neste sesong svarer hun kontant:

- Jeg vet ikke og det vil jeg ikke svare på nå.

- Kan det være at du legger opp etter denne sesongen?

- Jeg tviler litt på det, men jeg må være litt ærlig med meg selv. Det er mye som jeg har dyttet litt til side. Det er ikke mange måneder siden dette skjedde. Jeg må ta den tida og tenke litt.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer