Annonsørinnhold

Gruppe D: Ny triumf eller ny katastrofe for Spania?

Spania kjemper for sin tredje strake EM-seier, men har havnet i en utfordrende gruppe.

Spansk jubel: Spanjolene kunne juble i EM 2012, men fortvilet i forrige VM. Blir det armene i været eller knallhardt i bordet for fansen denne gang? Foto: (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Spansk jubel: Spanjolene kunne juble i EM 2012, men fortvilet i forrige VM. Blir det armene i været eller knallhardt i bordet for fansen denne gang? Foto: (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart EM i Frankrike, og i forkant av mesterskapet gir jeg en rask oppdatering på mesterskapets seks grupper. Som kjent går de to beste fra hver gruppe videre, i tillegg til de fire beste treerne. Teksten er skrevet med tanke på å fungere som kort og oversiktlig bakgrunnsinformasjon ved oddsspill og deltakelse i EM-konkurranser, eller før man ser kampene på TV. Konkrete spilleforslag ligger lenger ned i artikkelen.

I et hvert mesterskap er det alltid en gruppe som får tittelen «Dødens gruppe». Denne gangen er det egentlig et par kandidater, og dette er en av dem.

Merk at all odds oppgitt er fra Norsk Tipping, og kan ha blitt endret eller fjernet etter at artikkelen ble publisert.

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Gruppe D

Spania
FIFA-ranking juni 2016: 6
UEFA-ranking juni 2016: 3

Kvalifiserte seg: Vant gruppe C foran Slovakia og Ukraina.

Beste EM: Gull (1964, 2008, 2012)
EM 2012: Gull
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe D: 1,55 (favoritt)
Odds på avansement fra gruppa: Ikke oddssatt
Vinnerodds mesterskapet: 6,00

Spania er de regjerende mestere, ikke snauere enn at de har vunnet to ganger på rad. VM i 2014 ble en fiasko for det spanske landslaget, og nå gjelder det å slå tilbake. Ni av ti kamper i kvalifiseringen vunnet, tidlig smell med 1-2 borte mot Slovakia. Holdt nullen i åtte av ti kvalifiseringskamper, men sprudlet ikke selv tross 23 scoringer. Likevel blir nok Spania utsatt for en strengere dom enn mange andre landslag grunnet dets mange turneringsseiere de siste årene og den store dominansen i Europa av spanske klubblag.

Det er spanske fotballspillere nok til å sende både to og tre sterke landslag til EM, men landet sliter stadig med å få frem en ordentlig måltyv. Uten scoringer blir man utsatt, og 0-1-tapet for Georgia i siste privatlandskamp før mesterskapet ga ikke de svarene landslagstrener Vicente Del Bosque håpet på. Kvalifiseringens toppscorer, Paco Alcacer, kom ikke med i troppen. Spania kan vinne EM igjen, men også ryke tidlig.

Favoritt-toppscorer: Alvaro Morata (odds 20)
Outsider-toppscorer: Aritz Aduriz (40), David Silva (75)

Kroatia
FIFA-ranking juni 2016: 27
UEFA-ranking juni 2016: 19

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe H, bak Italia og foran Norge.

Beste EM: Kvartfinale (2008)
EM 2012: Gruppespill
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe D: 4,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,30 ja - 2,95 nei
Vinnerodds mesterskapet: 30

Kroatia tok seg videre på bekostning av Norge. Holdt hodet kaldt under en svak periode og et trenerskifte underveis. Veldig solide på hjemmebane gjennom kvalifiseringen, men skjørere borte. Noen lag er kollektivt sterke uten stjernespillere, Kroatia ser mer ut som et lag avhengig av dagsformen til stjerner som Luka Modric, Mario Mandzukic, Ivan Perisic og Ivan Rakitic. Defensivt holder evigunge Vedran Corluka og Darijo Srna fortsatt stand, mens Dejan Lovren ikke orker å spille for nåværende landslagstrener. Det er i det hele tatt ikke konfliktfritt i det kroatiske landslaget, fra forbund og ned til supportere.

Om dette Kroatia klarer å holde humøret og prestasjonene oppe kan de nå langt.

Favoritt-toppscorer: Mario Mandzukic (odds 30)
Outsider-toppscorer: Ivan Perisic (ikke oddssatt), Nikola Kalinic (ikke oddssatt)

Tsjekkia
FIFA-ranking juni 2016: 30
UEFA-ranking juni 2016: 22

Kvalifiserte seg: Vant gruppe A, foran Island og Tyrkia

Beste EM: Sølv (1996). Som Tsjekkoslovakia; gull i 1976
EM 2012: Kvartfinale
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe D: 9,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,80 ja - 1,80 nei
Vinnerodds mesterskapet: 100

Tsjekkerne vant den bemerkelsesverdige gruppa der de sammen med Island og Tyrkia dummet ut Nederland. Fikk drømmestarten med fire strake seiere og klarte å holde inn tross mange tette kamper. Målforskjellen 19-14 sier litt om at det defensivt er mye å ta tak i, alle kvalifiseringskampene endte med baklengsmål. Tross 19 scoringer hadde man ingen stor måltyv gjennom kvalifiseringen, og det var tidligere Rosenborg-spiller Borek Dockal som scoret flest med fire mål.

Mye handler om playmaker Tomas Rosicky for Tsjekkia, 35-åringen skal helst holde seg skadefri i sitt fjerde EM. Nøkkelkamp mot Tyrkia, som de slo borte og tapte for hjemme i kvalifiseringsgruppa.

Favoritt-toppscorer: Tomas Necid (ikke oddssatt)
Outsider-toppscorer: Tomas Rosicky (ikke oddssatt), David Lafata (ikke oddssatt)

Tyrkia
FIFA-ranking juni 2016: 18
UEFA-ranking juni 2016: 11

Kvalifiserte seg: Tredjeplass i gruppe A, bak Tsjekkia og Island. Beste treer.

Beste EM: Semifinale (2008)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe D: 9
Odds på avansement fra gruppa: 1,80 ja - 1,80 nei
Vinnerodds mesterskapet: 80

Tyrkia hadde nesten gitt opp håpet om EM-avansement før tre strake seiere på slutten, mot Nederland, Tsjekkia og Island, berget en plass som beste treer. Et sterkt comeback av laget som bare vant én av de første fem kampene. 14 mål fra ti kamper i kvalifiseringen vitner ikke om offensiv storhet, men trener Fatih Terim klarte å endre på ting underveis og det ble seks scoringer på de siste tre kampene, i tillegg til null baklengs.

Midtbanen ser best ut i dette laget, med Barcelona-spilleren Arda Turan som rutinert kaptein og med frispark-kongen Hakan Calhanoglu som et viktig våpen.

Favoritt-toppscorer: Burak Yilmaz (odds 90)
Outsider-toppscorer: Arda Turan (125), Hakan Calhanoglu (ikke oddssatt), Cenk Tosun (ikke oddssatt)

Tanker og odds-ideer i gruppe D:

• Spill på at Spania skal vinne gruppa til 1,55 er litt spennende, men ikke veldig. Det er viktig å vinne gruppa for å sikre enklest motstand i åttendedelsfinalen, men gruppa synes full av mulige bananskall og jeg vil generelt være forsiktig med forhåndsspill.

Vinner Spania EM, til 6 i odds? Selvsagt kan Spania vinne EM, men 6 i odds mener jeg er for tynt. Gruppa er vrien, og vi husker VM-fiaskoen. Mange defensive lag i dette mesterskapet kan nok på en god dag holde Spania unna i 90 minutter pluss tillegg. Heller enn å spille Spania som EM-vinner frister det ørlite med at Spania blir slått ut via straffesparkkonkurranse til 4,25 i odds. Neppe noe veldig godt spill, men en mulighet.

• Andres Iniesta er ingen ung mann lenger, men en fantastisk midtbanespiller når det fungerer. Ble kåret til turneringens beste spiller i EM 2012, og skulle ting lykkes for Spania kan det godt bli Iniesta som får premien igjen, både for prestasjonene og for «lang og tro tjeneste». 15 i odds.

12 i odds på at Kroatia tar fem poeng i gruppa synes jeg er litt spennende. Det innebærer naturligvis én seier og to uavgjorte, ikke umulig fra en rimelig tett gruppe der Spania er favoritter. At Kroatia møter nettopp Spania i siste kamp neppe noen ulempe for dette spillet. Et fint spill.

• Kroatias Ivan Perisic og Ivan Rakitic fås til henholdsvis 70 og 65 som vinnere av Golden Boot. En innsats mest for underholdningens del, men også en anerkjennelse av to målfarlige spillere i en potensiell sterk outsider.

• Spill som involverer et stort antall disiplinære poeng i denne gruppa er aktuelle. Har ikke odds på noe slikt når dette skrives, men det er mange kortglade lag og spillere i denne gruppa.

• Tsjekkia kan få trøbbel med å ta poeng nok. 5 i odds på at de tar ett poeng vurderes, eventuelt 1,80 på at de ryker ut. Står nok likevel over innsatser på tsjekkerne.

• Også for Tyrkias del synes jeg det er litt spennende med 12 i odds på at de tar fem poeng. 1,80 på avansement fra gruppespillet også en kandidat, men i denne gruppa er jeg forsiktig med lav odds og tar heller noen sjanser.

• Spania har Sergio Ramos (og mange flere), Tsjekkia har Tomas Rosicky, Kroatia har Darijo Srna og Tyrkia har Hakan Calhanoglu. Jeg snakker om spillere med andre oppgaver enn å score mål, men som likevel er målfarlige. Disse kan gi god odds i målscorer-markeder i enkeltkamper.

Oddsanalyser av kampene i gruppa kommer når dette nærmer seg, på Dagbladets oddstipssider db.no/oddstips. I dagene fremover kommer også lignende artikler som dette om de andre gruppene.

Noen nøkkeltall fra kvalifiseringen. Alle tall i snitt per kamp:

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer