Annonsørinnhold

Gruppe E: Skal Belgia endelig levere varene?

Tøffe tak i «Dødens gruppe». Se forhåndstipsene!

DREAM TEAM: Disse to, Eden Hazard og Kevin de Bruyne, scoret fem mål hver i Belgias EM-kvalifisering. Belgia har et stjernespekket lag og kan med litt flyt og selvtillit vinne mesterskapet. FOTO: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
DREAM TEAM: Disse to, Eden Hazard og Kevin de Bruyne, scoret fem mål hver i Belgias EM-kvalifisering. Belgia har et stjernespekket lag og kan med litt flyt og selvtillit vinne mesterskapet. FOTO: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er EM i Frankrike allerede i morgen, og i forkant av mesterskapet gir jeg en rask oppdatering på mesterskapets seks grupper. Som kjent går de to beste fra hver gruppe videre, i tillegg til de fire beste treerne. Teksten er skrevet med tanke på å fungere som kort og oversiktlig bakgrunnsinformasjon ved oddsspill og deltakelse i EM-konkurranser, eller før man ser kampene på TV. Konkrete spilleforslag ligger lenger ned i artikkelen.

Gruppe E er den som av flest «eksperter» omtales som «Dødens gruppe». Denne betegnelsen er jo obligatorisk i alle mesterskap, og denne gruppa med Belgia, Italia, Sverige og Irland ser da også knallhard ut.
 
Merk at all odds oppgitt er fra Norsk Tipping, og kan ha blitt endret eller fjernet etter at artikkelen ble publisert. 

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du lese om Gruppe D
- Her ser du gruppe F

Gruppe E

Belgia
FIFA-ranking juni 2016: 2
UEFA-ranking juni 2016: 1

Kvalifiserte seg: Vant gruppe B foran Wales og Bosnia-Hercegovina.

Beste EM: Sølv (1980)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Kvartfinale

Vinnerodds gruppe E: 2,05 (favoritt)
Odds på avansement fra gruppa: 1,08 ja - 5,50 nei
Vinnerodds mesterskapet: 11

Belgia har et stjernespekket mannskap som tok seg relativt greit gjennom kvalifiseringen, men man sliter likevel med et rykte som underpresterende. På spillerlista ser Belgia ut til å være tilnærmet uovervinnelige med stjerner i alle lagdeler, selv uten sin skadde kaptein Vincent Kompany. Trener Marc Wilmots får kritikk for ikke å få maksimalt ut av spillerne og har mye å bevise i dette EM. 

Kanskje kan skepsisen i forkant av mesterskapet hjelpe Belgia å fokusere, og laget har slått både Italia og Sverige i privatlandskamper de siste par årene. Om Wilmots tør å spille offensivt kan laget skinne i dette EM, og bredden på midtbanen og spissplassene er stor. Marouane Fellaini er med for å levere det fotballbladet Josimar kaller Wilmots «plan B» om alt annet feiler, og det vil være et sunnhetstegn for belgierne om han får lite spilletid. Belgia en klar gullkandidat på papiret.

Favoritt-toppscorer: Romelu Lukaku (odds 20)
Outsider-toppscorer: Eden Hazard (40), Kevin De Bruyne (40), Marouane Fellaini (100)

Italia
FIFA-ranking juni 2016: 12
UEFA-ranking juni 2016: 7

Kvalifiserte seg: Vant gruppe H, foran Kroatia og Norge.

Beste EM: Gull (1968)
EM 2012: Sølv
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe E: 2,55
Odds på avansement fra gruppa: 1,12 ja - 4,50 nei
Vinnerodds mesterskapet: 16

Historien om et lite betrodd italiensk landslag som overpresterer når det nærmer seg mesterskap er fortalt så mange ganger at den nærmer seg utslitt. Men det er en kjerne av sannhet der, og selv med to begredelige VM-deltakelser på rad tok laget sølv i EM 2012. Laget hadde ikke nevneverdige problemer i kvalifiseringen og gikk ubeseiret gjennom tross bare 16 scoringer på ti kamper. Fremstår som et godt organisert lag med et Juventus-basert forsvar, og det blir neppe mange målfester i Italias landskamper.

Skadene på midtbanespillerne Marchisio og Verratti er en utfordring for Conte, som heller ikke har noen Pirlo å se til for hovmesterblikk og kreativitet. Conte har brukt store mengder midtbanespillere gjennom kvalifisering og privatlandskamper, men synes å lande på rimelig trygge valg. Italia innser trolig sine begrensninger og spiller ekstremt forsiktig, noe de er gode på.

Favoritt-toppscorer: Graziano Pellé (odds 45)
Outsider-toppscorer: Eder (80), Stephan El Shaarawy (90)

Sverige
FIFA-ranking juni 2016: 35
UEFA-ranking juni 2016: 25

Kvalifiserte seg: Tredjeplass i gruppe G, bak Østerrike og Russland. Playoffseier mot Danmark.

Beste EM: Semifinale (1992)
EM 2012: Gruppespill
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe E: 6,50
Odds på avansement fra gruppa: 1,65 ja - 2,00 nei
Vinnerodds mesterskapet: 90

Sverige imponerte ikke i kvalifiseringen, vant bare halvparten av kampene sine. Men Zlatan Ibrahimovic imponerte ved å score elleve mål, inkludert tre av de fire scoringene som sikret EM-plassen i playoff på bekostning av Danmark. Det er Zlatan og ikke trener Erik Hamrén som synes å være den reelle sjefen i dette laget, noe som sikkert gleder noen like mye som det ergrer andre.

Svenskene vant U21-EM i 2015 og burde ha en ny generasjon på vei, noen spillere har tatt steget over i denne EM-troppen med midtbanen Oscar Hiljemark og spissen John Guidetti som to eksempler, men ikke nødvendigvis førstelagsplass på noen av disse. For Sverige handler mye om å gi ballen til Zlatan, og det spørs om det holder i denne gruppa.

Favoritt-toppscorer: Zlatan (odds 30)
Outsider-toppscorer: Marcus Berg (250), John Guidetti (ikke oddssatt)

Irland
FIFA-ranking juni 2016: 33
UEFA-ranking juni 2016: 23

Kvalifiserte seg: Tredjeplass i gruppe D, bak Tyskland og Polen. Playoffseier mot Bosnia-Hercegovina.

Beste EM: Gruppespill (1988)
EM 2012: Gruppespill
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe E 11
Odds på avansement fra gruppa: 2,15 ja - 1,55 nei
Vinnerodds mesterskapet: 140

Irland er vel akkurat det man forventer; et hardtarbeidende mannskap uten stjernespillere, men med alle de klassiske fotballholdningene som kan få individuelt middels talentfulle spillere til å gjøre suksess som et kollektiv. Det bløs for drakta, det spilles høyt og langt og kampen har ikke vært vellykket om ikke minst ett hode er bandasjert underveis.

Snittalderen i det irske mannskapet er høy og slitasjen kan bli stor på enkelte, en superveteran som spissen Robbie Keane synes å være skadeutsatt. Sterkt av Irland å kvalifisere seg fra en gruppe med Tyskland, Polen og Skottland. Irene har ingenting å tape, alt å vinne.

Favoritt-toppscorer: Shane Long (odds 125)
Outsider-toppscorer: Robbie Keane (odds 250), Jonathan Walters (odds 250)

Tanker og odds-ideer i gruppe E:

Vinner Belgia i EM? Det gir 11 i odds. Vinner Italia? Det gir 16. Av disse to hadde jeg klart valgt Belgia, men man skal ikke utelukke Italias smartness. Imidlertid synes 16 snaut for italienerne, og et eventuelt vinnerspill fra denne gruppa blir på Belgia

2,05 på at Belgia vinner gruppa er litt spennende. Synes på papiret langt foran de tre andre lagene, og kanskje får man det ut nå?

Eden Hazard toppscorer for laget i kvalifiseringen med fem mål på ni kamper. Ikke hatt noen god sesong med sitt klubblag, men scorer godt for Belgia og kan fort få sjansene når forsvaret ser på lagets gode spisser. Er latterlig god når det fungerer, og til 40 i odds et spennende valg som vinner av Gullstøvelen.

• Om Italia får forsvarsspillet til å sitte ordentlig tar de seg fort videre. Muligens med én seier og to uavgjorte? Det gir fem poeng, og det igjen gir godkjente 7,50 i odds.

• På den annen side, kan det bli italiensk fiasko? Dette et skikkelig langskudd, men man får 35 i odds på at de blir det minstscorende laget i turneringen. Ikke veldig sannsynlig, men er i en tøff gruppe og sliter offensivt.

• Svenskene har Zlatan. Å spille på Sverige et handicap for ham, men 30 i odds på at han vinner Gullstøvelen er ørlite fristende fordi det trolig ikke vil kreve mange målene å bli toppscorer. Da vil en så sentral storscorer som ham ha en anstendig sjanse selv om det blir en relativt tidlig hjemreise

• Samtidig kan man få 3 i odds på at Zlatan ikke scorer mål, og det er enda mer aktuelt. Tre tøffe kamper og hjemreise etter gruppespill kan fort bli virkeligheten for Sverige, og Zlatan kan bli forsvart ut av kampene, skadet og utvist.

• Vingen Emil Forsberg har bare to landslagsmål, men har scoret jevnt og trutt for sine klubblag og er nok litt undervurdert i oddsmarkedet «Sveriges toppscorer». Zlatan blir pakket godt inn, og det er ikke sikkert det kreves mer enn 1-2 mål for å bli toppscorer for Sverige. Det gir 30 i odds for Forsberg, verdt et lite forsøk

• Om Irland feiler mot Sverige kan det fort bli null poeng i gruppespillet. Det gir 5,50 i odds. Lite annet frister på Irland før mesterskapet, men 13 i odds på at laget blir turneringens minstscorende er kanskje nærmest.

Oddsanalyser av kampene i gruppa kommer når dette nærmer seg, på Dagbladets oddstipssider db.no/oddstips. I dagene fremover kommer også lignende artikler som dette om de andre gruppene.

Noen nøkkeltall fra kvalifiseringen. Alle tall i snitt per kamp:

* Sveriges tall inkluderer to playoff-kamper mot Danmark
# Irlands tall inkluderer to playoff-kamper mot Bosnia-Hercegovina

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du lese om Gruppe D
- Her ser du gruppe F

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer