ANNONSØRINNHOLD

TÅRER: Portugal hadde en sjelden sjanse til å vinne EM på hjemmebane i 2004, men snublet mot sensasjonslaget Hellas. Da gråt Cristiano Ronaldo, men turneringen konkluderte hans gjennombruddssesong som fotballstjerne. FOTO: AP Photo/Thomas Kienzle
TÅRER: Portugal hadde en sjelden sjanse til å vinne EM på hjemmebane i 2004, men snublet mot sensasjonslaget Hellas. Da gråt Cristiano Ronaldo, men turneringen konkluderte hans gjennombruddssesong som fotballstjerne. FOTO: AP Photo/Thomas KienzleVis mer

Gruppe F: Portugal kan bygge selvtillit til noe stort

Se forhåndstipsene for EM-gruppe F!

I dag begynner EM i Frankrike, og du kan gjennom hele turneringen lese tips for hver kamp på Dagbladets oddstipssider.

I denne artikkelen følger en rask forhåndstitt på gruppe F. Teksten er skrevet med tanke på å fungere som kort og oversiktlig bakgrunnsinformasjon ved oddsspill og deltakelse i EM-konkurranser, eller før man ser kampene på TV. Konkrete spilleforslag ligger lenger ned i artikkelen.

Før du leser teksten, ta ett sekund til å felle en tåre over at Norge kunne vært i denne overkommelige gruppa. Hadde vi bare slått Ungarn i playoff.

Merk at all odds oppgitt er fra Norsk Tipping, og kan ha blitt endret eller fjernet etter at artikkelen ble publisert. 

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du lese om Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E

Gruppe F

Portugal
FIFA-ranking juni 2016: 8
UEFA-ranking juni 2016: 4

Kvalifiserte seg: Vant gruppe I foran Albania og Danmark

Beste EM: Sølv (2004)
EM 2012: Semifinale
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe F: 1,80 (favoritt)
Odds på avansement fra gruppa: 1,08 ja - 5,50 nei
Vinnerodds mesterskapet: 20

Portugal ble aldri testet ordentlig i kvalifiseringsgruppa, der Serbia, Albania, Armenia og Danmark var motstandere. Etter sjokktapet hjemme mot Albania i den første kampen ble resten vunnet, samtlige med ett måls margin. Blant annet slått Belgia og tapt for England i privatlandskamper i 2016, senest en utmerket generalprøve med 7-0 mot Estland.

Mye handler om Cristiano Ronaldo i dette landslaget, på godt og vondt. Mye bekymring rundt hans helsetilstand, men laget synes mer som et kollektiv nå enn tidligere, og troppen er anstendig med svært rutinerte veteraner i hver lagdel. God mental hygiene viktig for dette landslaget, har flere spillere som kan gå sure eller, enda verre, miste hodet fullstendig.

Favoritt-toppscorer: Cristiano Ronaldo (odds 8)
Outsider-toppscorer: Rafa Silva (ikke oddssatt), Nani (ikke oddssatt)

Østerrike
FIFA-ranking juni 2016: 10
UEFA-ranking juni 2016: 5

Kvalifiserte seg: Vant gruppe G, foran Russland og Sverige.

Beste EM: Gruppespill (2008)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe F: 3,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,18 ja - 3,80 nei
Vinnerodds mesterskapet: 40

Østerrike sterke i kvalifiseringen, nærmest perfekt gjennomføring med 1-1 hjemme mot Sverige fulgt av ni seiere. Spilte med høyt press og tempo, og klarte å finne en kombinasjon av offensivt og defensivt spill som ga 22 mål riktig vei og bare fem i mot. Riktignok ikke i den tøffeste gruppa, men Østerrike har igjen vært heldig med trekningen og bør komme seg videre herfra.

Østerrike har ulempen av å møte en gammel rival i gruppa, Ungarn. De tidligere allierte gir gjerne litt ekstra i møter med hverandre, og det er neppe fordel for østerrikerne at dette er første kamp.

Favoritt-toppscorer: Marc Janko (odds 45)
Outsider-toppscorer: David Alaba (ikke oddssatt), (Marko Arnautovic (125), Martin Harnik (ikke oddssatt)

Island
FIFA-ranking juni 2016: 34
UEFA-ranking juni 2016: 24

Kvalifiserte seg: Annenplass i gruppe A, bak Tsjekkia og foran Tyrkia.

Beste EM: Debutanter
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe F: 6,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,60 ja - 2,05 nei
Vinnerodds mesterskapet: 90

Island har litt over 325.000 innbyggere og de fleste av dem vil kjenne noen i denne landslagstroppen, enten det er spillere eller ledere. En bragd over bragder fra det islandske landslaget, klare for sitt første store mesterskap. Har selvsagt ingenting å tape og alt å vinne, og man kan ikke klage over gruppa. Seiere hjemme og borte mot Nederland la grunnlaget for kvalifikasjonen, men Island har en svak resultatrekke siden Nederland ble slått 1-0 borte 3. september 2015. Riktignok med en del «alternative» landslagstropper.

Island er godt organisert, hardtarbeidende og med stor lagånd. Men det er også gode spillere i laget.

Favoritt-toppscorer: Gylfi Sigurdsson (odds 150)
Outsider-toppscorer: Kolbeinn Sigthorsson (250), Eidur Gudjohnsen (ikke oddssatt)

Ungarn
FIFA-ranking juni 2016: 20
UEFA-ranking juni 2016: 13

Kvalifiserte seg: Tredjeplass i gruppe F, bak Nord-Irland og Romania. Playoffseier mot Norge.

Beste EM: Bronse (1964)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe F 12
Odds på avansement fra gruppa: 2,35 ja - 1,45 nei
Vinnerodds mesterskapet: 300

Ungarn slo Norge i playoff og sikret seg sluttspill. Har i likhet med Island ingenting å tape, alt å vinne. To av lagets største profiler er 37 år gamle Zoltan Gera og den 40 år gamle joggebukse-målvakten Gabor Kiraly, men resten av laget er under 30. Fire seiere på ti kamper i kvalifiseringsgruppa holdt altså for Ungarn, som kun slo Færøyene og Finland før Norge ble beseiret i playoff. Det er noe for quiz-bøkene.

Ungarn har ingen ambisjoner om å underholde og spiller kontringsfotball med bortimot hele laget i forsvar. Så defensive mannskap har alltid en mulighet, men Ungarn fremstår som det svakeste laget i gruppa og skal trolig gjøre opp med Island om tredjeplassen.

Favoritt-toppscorer: Adam Szalai (ikke oddssatt)
Outsider-toppscorer: Kristian Nemeth (ikke oddssatt), Tamas Priskin ikke oddssatt)

Tanker og odds-ideer i gruppe F:

Cristiano Ronaldos kvaliteter er det få som betviler, men 8 i odds på at han vinner Gullstøvelen er magert. Han spilte en svak Champions League-finale og har slitt med skader. Om formen er der blir det fort mye scoringer i denne gruppa, men oddsen for tynn.

• Portugal kan vinne denne gruppa til 1,80 i odds, men det er vel så fristende med 3 i odds på østerriksk seier. Eventuelt 4,85 på at Østerrike vinner, Portugal blir nummer to.

• Ettersom Portugal og Østerrike ansees som de to sterkeste lagene i en antatt svak gruppe, er det litt fristende å se på oddsen på dem som mestscorende lag. 16 på Portugal, hele 30 på Østerrike (som scoret langt flere mål enn Portugal i kvalifiseringen). 30 i odds på Østerrike prøves, er man heldig får man en målfest mot for eksempel Ungarn

8,50 på at Østerrike tar fem poeng frister. Det vil holde greit til avansement, og slett ikke utenkelig at Portugal og Østerrike deler poengene mot hverandre

• Island har mulighet for avansement, men 1,60 på at det skjer er for snaut.

• Man kan spille på Islands toppscorer, og her er Gylfi Sigurdsson favoritt til 4,50 i odds. Han var lagets toppscorer gjennom kvalifiseringen. Like fristende er kanskje 7 i odds på spissen Kolbeinn Sigthorsson.

• Ungarn som minstscorende lag i turneringen betales med 7,50 i odds. Det kan testes.

• Østerrikeren Zlatko Junuzovic er kjent som en frispark-spesialist av rang. Sju mål for landslaget. Et spennende høyodds-valg i målscorer-spill i enkeltkamper, som første og siste målscorer eller bare som målscorer. I samme åndedrag nevnes ungareren Balazs Dzsudzak, en dyktig langskytter som også er kaptein.

Oddsanalyser av kampene i gruppa kommer når dette nærmer seg, på Dagbladets oddstipssider db.no/oddstips. I dagene fremover kommer også lignende artikler som dette om de andre gruppene.

Noen nøkkeltall fra kvalifiseringen. Alle tall i snitt per kamp:

* Tallene inkluderer to playoff-kamper mot Norge

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her kan du lese om Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.