REDDET: Den siste bergede gruvearbeideren Luis Urzua ble møtt av Chiles president Sebastian Pinera etter å ha kommet til overflaten i natt. Nå står folk i kø for å hylle de 33 som var fanget, også idrettsfolk.Foto: SCANPIX/REUTERS/Hugo Infante/Government of Chile
REDDET: Den siste bergede gruvearbeideren Luis Urzua ble møtt av Chiles president Sebastian Pinera etter å ha kommet til overflaten i natt. Nå står folk i kø for å hylle de 33 som var fanget, også idrettsfolk.Foto: SCANPIX/REUTERS/Hugo Infante/Government of ChileVis mer

Gruvegutta oversvømmes av tilbud fra fotballstjerner

Hylles av Maradona, Villa, Real Madrid og Manchester United.

||| (Dagbladet): I natt ble den siste av de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile reddet ut og opp til overflaten.

Etter 69 dager under jorda fikk de endelig holde rundt sine kjære, og nå venter en hverdag med langt større oppmerksomhet enn det livet inneholdt før ulykken.

Film- og boktilbud har allerede strømmet inn, og nå har også fotballverdenen kastet seg over heltene fra Copiapó.

Gruvearbeiderne oversvømmes nemlig av invitasjoner fra storklubbene i Latin-Amerika og Europa, melder AP.

Maradona: - Mirakel
Real Madrid-president Florentino Perez har invitert alle 33 til Santiago Bernabeu for å feire deres livslærdom, og det samme planlegger Manchester United på Old Trafford.

Tidligere Argentina-trener Diego Maradona har sendt en personlig melding til de bergede:

- Dette er bevis for at mirakler skjer, og dere er ett av dem, skriver Maradona, og får støtte av Boca Juniors-trener Claudio Borghi, som sier han ville elsket å dele en kopp te med mennene.

Franklin Lobo (53), en av gruvearbeiderne, har selv spilt fotball på profesjonelt nivå, og feiret sin tilbakekomst til overflaten med ball i går kveld. Også redningsarbeider Manuel Gonzales, som var førstemann ned i gruva med redningskapselen og førstemann opp igjen, er tidligere fotballspiller.

Villa med gruvefortid
Barcelona-spiss David Villa har også hyllet gruvearbeiderne. Villa kommer selv fra en familie med gruvearbeidere, og sendte to signerte drakter til Chile i forrige måned, da de 33 fortsatt var fanget.

- Jeg har fulgt redningsaksjonen som alle andre, men man har et annet perspektiv på det når man har erfaring fra denne verdenen, sier Villa til Barcelonas hjemmesider.

Spania-spissen håper nå at historien om gruvearbeiderne vil føre til bedre sikkerhet i bransjen.

- Dette bringer tilbake mange minner om fortiden. Nå er vi bare glade for at arbeiderne er i sikkerhet og ved god helse. Helt siden jeg var barn har jeg vært tilknyttet gruveindustrien, og ting ser ikke ut til å endre seg. La oss se om denne situasjonen kan føre til en forbedring i infrastrukturen, slik at noe sånt som dette aldri skjer igjen, sier Villa.

Folk over hele verden har - over flere måneder - engasjert seg i skjebnen til de 33 chilenske gruvearbeiderne som endelig er ute i frihet.

TV-produsenter og forlagshus har for lengst begynt å knive om de mest eksklusive beretningene.

GRUVEARBEID I BLODET: Spania og Barcelonas David Villa føler et spesielt bånd til gruvearbeiderne.Foto: SCANPIX/AP/Scott Heppell
GRUVEARBEID I BLODET: Spania og Barcelonas David Villa føler et spesielt bånd til gruvearbeiderne.Foto: SCANPIX/AP/Scott Heppell Vis mer