Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Haug om oppholdet i Manchester City

Guardiola overrasket VIF-talent

Kjetil Haug (22) har spilt på samme lag som både Jadon Sancho og Phil Foden og har blitt trent av Pep Guardiola. - Hvis han skryter av deg, høres det nesten ut som han skjeller deg ut.

PÅ TRENING: Keeper Kjetil Haug på Intility stadion. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ TRENING: Keeper Kjetil Haug på Intility stadion. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det skulle en absurd situasjon til for at Kjetil Haug skulle få debuten sin for Vålerenga. Førstekeeper Kristoffer Klaesson fikk direkte rødt kort etter at han tok ballen med hendene utenfor 16-meteren borte mot Mjøndalen tidligere i sesongen. Det gjorde at den tidligere Manchester City-spilleren fikk muligheten mellom stengene for Oslo-laget.

Muligheten grep han med begge hender. Haug sto en strålende kamp og var en sentral grunn for at Vålerenga sikret seg alle tre poengene og ingen baklengsmål mot både Mjøndalen og Haugesund.

- Det er en mulighet jeg har venta lenge på, forteller Haug til Dagbladet.

Klaesson har fått tilbake keeperplassen etter suspensjonen, men Haug har vist seg fram som en meget solid og lovende utfordrer.

ELITESERIEN: Her ser du høydepunktene i dagens kamp mellom Mjøndalen og Vålerenga Vis mer

Dro tidlig ut

På tross av sin unge alder og relativt sene eliteseriedebut, har Haug opplevd mye på sin korte karriere. Allerede i 2014 tok Haug valget om å dra til Manchester City for å søke lykken om en profftilværelse i England.

Oppholdet til Haug var preget av opp- og nedturer, og i 2018 forlot han Manchester-laget og returnerte til Norge.

- På det tidspunktet så følte jeg at det var riktig. Jeg tenkte at dette var en mulighet jeg ikke kunne gå glipp av. Jeg har fått spørsmål i ettertid om jeg angrer på at jeg dro ut, og svaret på det er soleklart nei, forteller 22-åringen.

Haug fikk flere kamper for både U18 og U23-laget til fjorårets seriemestere og fikk oppleve to FA youth finaler. Vålerenga-keeperen forteller at det var en brå overgang som han lærte mye av.

- Det var en tøffere hverdag der. I løpet av de to siste månedene før jeg flyttet inn på akademiet bodde jeg hos seks forskjellige vertsfamilier. Det var mye trøbbel, forteller Haug og legger til at det ikke var han som syntes det var verst:

- Det var verre for mamma og pappa. De var mer redde enn meg. Jeg liker utfordringer og liker å klare meg alene.

I Manchester City forteller han videre om topp fasiliteter og et veldig tilrettelagt system. Under oppholdet fikk han også spille med flere store stjerner som Jadon Sancho og Phil Foden på de yngre lagene til storklubben. Han forteller at han allerede da så at de var spesielle.

- Sancho og Foden var spillere som du ganske tidlig så at kom til å bli noe. De var jevnt bedre enn alle sammen i nesten hver eneste kamp. De hadde den x-faktoren. Det var moro å oppleve. Det er vel de to som er størst nå, men det er flere andre som har gjør det bra i andre klubber, forteller Haug og fortsetter:

- Jeg hadde et godt forhold til begge de to, men det var ikke noe veldig spesielt. Jeg var stort sett med Bersant Celina og Martin Samuelsen.

Trente med A-laget

Under sin i Manchester City trente han flere ganger med A-laget. Haug forteller at det var en stor erfaring å være med A-laget og lære av noen av verdens beste spillere og trenere.

- Det ble en god del økter. Hvis de trengte en keeper på trening eller de hadde behov dagen etter kamp så var jeg med.

Under tiden i Manchester ble han også trent av Pep Guardiola som kom til klubben i 2016. Haug beskriver han som en god trener som er veldig engasjert på treningsfeltet.

- Ja, jeg møtte ham. Han var veldig flink til å snakke med oss yngre spillere og roe oss ned. Når han snakker med deg så er han vanvittig engasjert. Hvis han skryter av deg høres det nesten ut som han skjeller deg ut, sier Haug.

Under treningsoppholdene lot han seg imponere av stjernegalleriet til Manchester City. Han var spesielt imponert av en spiller.

- De fleste der hadde jo et bra nivå. Men teknisk, som sikkert mange kan tenke seg, var det David Silva som var ekstrem. Han hadde høyt nivå, sier han.

Mye stang ut

Etter England-oppholdet tok Haug turen hjem til Norge og Sogndal. Der ble det lite tillit som førte til et låneopphold i Elverum i 2. divisjon.

OSLO 20200714 Vålerenga-trening. Reservekeeper Kjetil Haug på Intility stadion. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20200714 Vålerenga-trening. Reservekeeper Kjetil Haug på Intility stadion. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er mye som har gått stang ut. Det har ikke gått helt sånn jeg ville. Det er ikke alt som går etter planen. Nå har jeg kommet hit og skrevet under på en langtidskontrakt. Jeg har fått litt stabilitet og føler at jeg er klar for å ta steget videre. Nå må jeg jobbe hardt videre her og vise at jeg fortjener det.

Tross mye motgang har Haug aldri vurdert å slutte med fotball på toppnivå.

- Den tanken har aldri slått meg. Jeg har heller tenkt hva kan jeg gjøre bedre de gangene det har gått imot, forteller han.

Tar opp kampen

Det var ikke bare de gode prestasjonene som gjorde at Haug var i sentrum i debuten mot Mjøndalen. Den unge keeperen skulle også stjele overskriftene for en hendelse hvor Mjøndalen fikk et mål annullert. Mange mente at Haug la seg ned bevisst for å unngå baklengs. I etterkant ble han hyllet av trener Fagermo for klokskapen.

Etter å ha sett situasjonen i Mjøndalen innrømmer han at det ser litt dumt ut, men påstår at de ikke var noe forsøk på filming.

- Jeg prøver å komme meg opp igjen, men har du vondt så har du vondt. Min intensjon var aldri å filme eller å lure dommeren, forteller Vålerenga-keeperen.

Med Haugs gode prestasjoner har Vålerenga nå to unge keepere som kjemper om plassen. Haug beskriver konkurransen mellom han og Klaesson som sunn.

- Vi har to unge gode keepere her. Jeg ser på framtida som positiv det er to unge keepere som har ambisjoner. Ser det opp til Dag-Eiliv hvem som trekker det lengste strået. Ingen av oss er komfortabel med å være andrekeeper. Det er fornuftig konkurranse mellom meg og Klaesson. Han skal ikke føle seg trygg, sier Haug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!