HVILEÅR:  Pep Guardiola har bevilget seg et friår i USA sammen med kona Cristina og de tre barna. 1. juli overtar den tidligere Barcelona-treneren Bayern München. FOTO: NTB SCANPIX
HVILEÅR: Pep Guardiola har bevilget seg et friår i USA sammen med kona Cristina og de tre barna. 1. juli overtar den tidligere Barcelona-treneren Bayern München. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Guardiolas dilemma før kveldens storkamp

- Tipper han holder med Barcelona, sier Ståle Solbakken.

Fotballstudio klokka 20.45: Bayern München - Barcelona

På sidelinja under Ryder Cup, og med familien rundt seg, blir han knapt lagt merke til. Men Pep Guardiola (42) er en av verdens beste fotballtrenere. Kanskje den aller beste.

Etter fire knallsesonger i Barcelona, bevilget han seg et friår med familien i USA. 1. juli overtar han Bayern München.

I kveld møtes Bayern og Barcelona på Allianz Arena i München. Det er den første semifinalen i Champions League.

Hvem i huleste skal Guardiola heie på?

Fordel
- Jeg tror han holder med Barcelona, sier Ståle Solbakken til Dagbladet.

- Han var i klubben i mange år. Han har jobbet fram flere av spillerne, og utviklet assistenten som er hovedtrener i dag (Tito Vilanova).

Solbakken fortsetter:

- Kanskje er det også en fordel for Guardiola at Bayern ikke vinner alt denne sesongen. Klubben er allerede mester i Bundesliga. I tillegg spiller Bayern cupfinale mot Stuttgart (1. juni). Med suksess i Champions League, kan laget ta tredobbelt.

HETT:  Ståle Solbakken og Pep Guardiola havnet i en opphetet diskusjon da F.C.København og Barcelona møttes i Parken 2. november 2010. FOTO: NTB SCANPIX
HETT: Ståle Solbakken og Pep Guardiola havnet i en opphetet diskusjon da F.C.København og Barcelona møttes i Parken 2. november 2010. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- I så tilfelle: Hva skal Guardiola strebe etter neste sesong?

- I Bayern er kravet at klubben skal vinne alt - uansett, sier Solbakken, og mener dette er en motivasjon stor nok.

- Bayern favoritt
Guardiola ledet Barcelona til 14 titler fra 2008 til 2012. Det er intet mindre enn spektakulært. Spørsmålet er i hvor stor grad Bayern benytter seg av hans inngående Barcelona-kunnskap før kveldens kamp.

- Hvis jeg skal peke på en liten favoritt, blir det Bayern, sier Solbakken.

- Laget scorer veldig mange mål (89 i Bundesliga), og slipper inn få. De har sinnssyke marginer som går den riktige veien. Toppscorer Mario Mandzukic har karantene. Men Bayern har også Mario Gómez, som kan komme inn og bøtte inn mål.

TV 2-eksperten fortsetter:

- For Barcelona er spørsmålet hvilken form Lionel Messi er i etter strekkskaden. Og laget må stable et stopperpar på beina. Både Carles Puyol og Javier Mascherano er ute.

Revolusjon
Solbakken viser til at det er fire år siden Barcelona herjet med Bayern München i Champions League. I 2009 vant spanjolene 4-0 i den andre kvartfinalen. Totalt ble det 5-1. Men tysk fotball står sterkere i dag.

- Det skjedde noe på 2000-tallet, sier den tidligere Wolverhampton- og Köln-treneren Solbakken.

- Ledere så seg i speilet, og fant ut at tysk fotball var blitt gammeldags. De holdt lenge på med mannsmarkering og sweeper. Begrepet «maskinfotball» lå som en sky over landslaget. Så ble Matthias Sammer (Tyskland-legende) ansatt i forbundet. Han moderniserte tankegangen.

Mønsterbruk
Pep Guardiola overtar et mønsterbruk når han kommer til München 1. juli.

- Kombinasjonen av talentutvikling og økonomiske muskler: Jeg tror dette ble avgjørende for at han valgte Bayern, sier Solbakken.

- Alt er på stell. Som Köln-trener møtte jeg Guardiola i Leverkusen en gang. Jeg husker at han spurte meg om tysk fotball. Han hadde hørt om lag der spillerne løp i skogen, og lurte på om dette var vanlig. Det var tydelig at han interesserte seg for tysk fotball allerede da. Men han må forberede seg på kulturforskjeller. I tyske klubber er det mange som snakker. Det hjelper ikke at du heter «Guardiola».

Solbakken ser for seg et kampforløp hvor Barcelona har ballen mest, selv på Allianz Arena.

- Det har skjedd i 300 kamper på rad, påpeker han.

- Bayern kan også holde på ballen. I tillegg har de et større kontringsregister.