Gubben jaget Grubben til sølv

Roger skrek seg hes 500 meter fra mål.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Mange gjorde kanskje tabben å avskrive Linda Grubben etter gårsdagens skuffende 18. plass på sprinten.

På jaktstarten i dag gikk hun seg opp 16 plasser - og snappet sølvet etter et nervepirrende spurtoppgjør mot svenske Anna Carin Olofsson.

500 meter før mål sto ektemann og fjorårets landslagssjef Roger Grubben og skrek seg hes. Da var Linda i ferd med å kjempe seg helt opp i ryggen på den svenske jenta - og fikk en glødende peptalk fra ektemannen.

Sikker 100 meter fra mål

Som allerede var borte fra hukommelsen hennes etter å ha kommet i mål.

- Jeg husker faktisk ikke hva han brølte. Men det hjalp veldig at han heiet sånn på meg, sier Linda til Dagbladet.no.

Roger Grubben mener kona hadde et psykisk overtak på Olofsson etter å ha slått henne i spurten ved to tidligere anledninger denne sesongen.

- Jeg skreik vel bare «dette klarer du, dette klarer du!» Også kom jeg med noen tekniske innspill, men jeg vet ikke om hun hørte det.

SØLVEKTEPAR: Roger Grubben feirer kona Lindas sølvmedalje i Anterselva. Foto: Scanpix
SØLVEKTEPAR: Roger Grubben feirer kona Lindas sølvmedalje i Anterselva. Foto: Scanpix Vis mer

- Hva slags innspill?

- Det får være en hemmelighet, gliser han.

- Følte du deg sikker på at hun ville vinne spurten?

- Jeg visste at Linda hadde en god spurt, det er en av de sterkeste sidene hennes. De siste 100 meterne var jeg sikker på at hun ville greie det. Hun er rå i kvinne-mot-kvinne-dueller, sier Grubben til Dagbladet.no.

Olafsson selv ville ikke svare på om hun følte Grubben hadde det psykologiske overtaket.

- Det får du nesten spørre henne om. Men jeg visste jo at hun var en sterk spurter, og prøvde derfor å holde høy fart tidlig på sisterunden, sier hun til Dagbladet.no.

- Trengte en smell

Etter skytesprekken på sprinten var Roger Grubben en viktig samtalepartner for Linda i går kveld. Det fikk rensket hodet hennes for alle de negative tankene som hadde sneket seg inn, og ga henne troen på at det meste var mulig på jaktstarten.

- Jeg snakket med dem rundt meg, og fikk tilbakemeldinger på hva jeg hadde gjort feil. Men det var viktig å ikke gå rundt og tenke for mye - og glemme det som skjedde på sprinten fortest mulig, sier sølvvinneren.

Og utelukker ikke at smellen gjorde henne godt.

- Jeg trengte nok en liten smell. Det er ikke så enkelt som jeg tror selv om jeg har vært blant de 10 beste i hele år. Så det gjorde godt å få en vekker, sier hun.

Nå kan hun senke skuldrene resten av mesterskapet, vel vitende om at målsettingen om medalje allerede er i boks.

Det kan også tyskerens yndling Magdalena Neuner gjøre. Hun er bare 19 år, men har i likhet med Ole Einar Bjørndalen allerede to gull å skilte med.

AVGJORDE I SPURTEN: Linda Grubben sikret sølvet i spurtduell med svenske Anna Carin Olofsson.
FAMILIEFOTOGRAF: I fjor var han landslagssjef. I dag jobbet Roger Grubben for familiealbumet.