- Gudene vet hva svenskene tenkte på

Sølv-Emil mener tabbe kostet Sverige gullet.

TRAKK VINNERLODDET: Emil Hegle Svendsen mener han trakk vinnerloddet da han endte opp med startnummer én på sprinten. Forholdene holdt seg ikke spesielt godt i Ruhpolding.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ralph Orlowski
TRAKK VINNERLODDET: Emil Hegle Svendsen mener han trakk vinnerloddet da han endte opp med startnummer én på sprinten. Forholdene holdt seg ikke spesielt godt i Ruhpolding.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ralph OrlowskiVis mer

OSLO/RUHPOLDING (Dagbladet): VM-arrangøren i Ruhpolding hadde gjort det som sto i deres makt for å sikre løperne så like og rettferdige forhold som mulig, men tross all saltingen i løypa for å binde snøen i mildværet, var det liten tvil om at det var en stor fordel med et tidlig startnummer på sprinten.

Tidligst av alle kom Emil Hegle Svendsen, og tross én bom på både stående og liggende skyting og dermed to strafferunder, endte han opp med sin beste VM-plassering på sprint i karrieren: Annenplass. Det kan delvis tilskrives at han hadde de fasteste forholdene av samtlige, for det ble bare løsere og løsere i sporet i mildværet utover ettermiddagen.

- Jeg trakk vinnerloddet med startnummer én, erkjenner Svendsen overfor NRK etter sølvmedaljen.

Gullet gikk til Svendsens fremste rival i verdenscupen, franske Martin Fourcade. I likhet med nordmannen skjøt også han på seg to strafferunder, men gikk et enda mer gnistrende langrenn.

Carl Johan Bergman vant bronse. I motsetning til de to andre på seierspallen, skjøt svensken to fulle hus og ledet ut på sisterunden. Han maktet ikke å stå imot Fourcades og Svendsens avslutninger, og gikk i mål 2,8 små sekunder bak nordmannen.

Emil Hegle Svendsen mener svensken ville tatt gullet med et bedre startnummer (Bergman hadde 41, journ.anm.).

- Om Carl Johan hadde startnummer fra 1 til 10, ville han slått både meg og Martin Fourcade, sier han til Dagbladet.

Svendsen skjønte lite av at Bergman var i startgruppe to, mens nesten alle favorittene var i startgruppe én.

- Gudene vet hvorfor han gjorde det. Men han kan kanskje takke seg selv.

- For dette kan man velge selv?

STARTET I PULJE TO: Mens Emil Hegle Svendsen takket startnummer 1 for sølvmedaljen sin, startet Carl Johan Bergman som nummer 41. - Det kostet ham gullet, mener nordmannen. Foto. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
STARTET I PULJE TO: Mens Emil Hegle Svendsen takket startnummer 1 for sølvmedaljen sin, startet Carl Johan Bergman som nummer 41. - Det kostet ham gullet, mener nordmannen. Foto. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE Vis mer

- Ja, startgruppe kan man velge selv. De 28-29 første har valgt gruppe én, men det har ikke han gjort. Gudene vet hvorfor, gjentar Hegle Svendsen.

Bergman opplyser imidlertid til Dagbladet at det var den svenske lagledelsen som valgte startpulje for løperne, og Sverige hadde en kvote på to i den første.

- Fredrik (Lindström) og Björn (Ferry) var ranket foran meg til denne konkurransen, så de fikk starte i pulje én, sier han.

Den forklaringen møtes fortsatt med hoderysting fra Svendsen.

- Det synes jeg er veldig rart, hos oss er det alltid de som ligger høyest på verdenscuprankingen som bestemmer. Så han tapte kanskje gullet på det, sier han til Dagbladet.

Bergman er for øvrig nummer seks i verdenscupen sammenlagt. Nest beste svenske er Björn Ferry på 16. plass.

Dagens løp utgjør utgangspunktet for morgendagens jaktstart. Da er det duket for nok en prestisjeduell mellom Fourcade og Svendsen. Det skal imidlertid mye skal til for at de øvrige nordmennene blander seg inn i gullstriden.

Tarjei Bø åpnet særdeles lovende med fem treff på liggende og beste utgangstid, men vendte tilbake til gamle synder på stående der det ble tre strafferunder og helsprekk. Også Ole Einar Bjørndalen måtte gå tre ganger 150 meter ekstra, og de to er henholdsvis 1.13 og 1.16 bak Fourcade før jaktstarten.

Lars Berger er også blant de 60 som får gå på søndag, men er neppe fornøyd med 32.-plass og fire strafferunder.

Dagbladet kommer tilbake med mer fra Ruhpolding.