FØRSTE MESTERSKAP: Johann Berg Gudmundsson er fornøyd med egen innsats så langt i mesterskapet, men vet at Island alltid kan forbedre seg. Foto: EPA/MAST IRHAM 
FØRSTE MESTERSKAP: Johann Berg Gudmundsson er fornøyd med egen innsats så langt i mesterskapet, men vet at Island alltid kan forbedre seg. Foto: EPA/MAST IRHAM Vis mer

Gudmundsson: - Vi har sluppet inn for mange mål

Island har blitt kritisert for sin defensive spillestil, men Johann Berg Gudmundsson synes ikke islendingene har forsvart seg godt nok.

(FourFourTwo) Island sjokkerte hele Europa da de tok seg videre til sitt første mesterskap noen gang. Laget fra den lille nasjonen fortsatte å imponere da de spilte uavgjort mot både Portugal og Ungarn. Island ble spådd til å ryke ut i gruppespillet, men nå er de kun et poeng fra å gå videre til utslagsrundene.

Islands spillestil er kjent for å være defensiv. Likevel har de scoret i begge sine kamper. Johann Berg Gudmundsson sendte en superb pasning til Birkir Bjarnason som utlignet mot Portugal. I Ungarn-kampen scoret Gylfi Siggurdsson på straffe etter at Gudmundsson hadde blitt felt av Kádár.

Må bli bedre

FØR KAMPEN: Island poserer før sin første kamp i et mesterskap. De ble spådd til å ryke på flere smeller, men så langt har de imponert. Foto: Uwe Anspach/dpa 
FØR KAMPEN: Island poserer før sin første kamp i et mesterskap. De ble spådd til å ryke på flere smeller, men så langt har de imponert. Foto: Uwe Anspach/dpa  Vis mer

Det ble fort opplagt at Islands viktigste egenskap ikke var forsvaret, men hele lagets hunger for perfeksjon. De vil lykkes.

Til tross for å være utenfor topp 100 på FIFA oversikten for mindre enn fem år siden nekter laget å godta det middelmådige. Hver spiller, trener og ansatt i støtteapparatet mikroanalyserer hver minste ting som skjer på banen.

- Vi har sluppet inn to mål på to kamper og vi synes ikke det er bra nok, innrømmer Gudmundsson i et intervju med FourFourTwo. Forhåpentligvis kan vi holde nullen mot Østerrike for vi er selvsikre på at vi kan score.

- Det vil bli vanskelig mot Østerrike. De har et godt lag, men vi har vist at vi har det som trengs for å slå gode lag. Vi må bare sette alt sammen og gjøre det – vi har jobbet utrolig hardt for å komme så langt.

- Vi var nære å slå Ungarn så neste gang vil vi være ekstra fokusert på å holde seieren, for vi vet at en seier sender oss videre.

Furten Ronaldo

Etter åpningskampen i gruppe F var superstjerna Cristiano Ronaldo raskt ute i mediene med kritikk mot de islandske spillerne. Utsagn som «flaks», «de prøvde ikke på noe», «det eneste de gjorde var å forsvare seg» preget artikler i hele Europa. Gudmundsson på sin side lar ikke Ronaldos uttalelser påvirke noe. I tillegg påpeker islendingen at de har hentet inspirasjon fra Italia – som blir berømmet for sin defensive stil.

SUTRETE: Cristiano Ronaldo har ikke imponert så langt i EM, og frustrasjonen er lett å se. Foto: ORRE PONTUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
SUTRETE: Cristiano Ronaldo har ikke imponert så langt i EM, og frustrasjonen er lett å se. Foto: ORRE PONTUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer

- Vi er et vanskelig lag å slå. Det slik vi setter opp laget. Vi scorer ikke mange mål, men hvis vi holder buret rent så vinner vi kamper.

- Cristiano Ronaldo er berettiget sin mening. Han var frustrert over at Portugal ikke klarte å slå oss.

- Portugal har mange gode spillere og det var utrolig viktig at vi forsvarte oss godt. Hvis Ronaldo ikke liker det så er ikke det vårt problem. Island har kun 330 tusen innbyggere, og vi kom oss til sluttspillet. Man skulle tro at han ville rost oss for vår innsats mot alle odds, i stedet for å kritisere oss, forteller Gudmundsson.

Med seier mot Østerrike havner Island som nummer to i sin gruppe og vil møte England i åttendedels-finalen. Spiller islendingene uavgjort derimot havner de på tredjeplass og det avgjøres ut i fra poeng om de går videre blant de 16 siste.