Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Guds føtter

Diego Maradona er slumgutten som ble verdens største fotballspiller. - De som sier at jeg har kommet lett til det, kan kysse meg i rævva, sier Maradona. I dag hylles han i Buenos Aires.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Test deg selv: Hva vet du om Maradona?

Diego Armando Maradona har alltid vært i en egen klasse - på godt og vondt. En fotballbegavelse verden aldri har sett maken til er blitt skjemmet av en uheldig omgang med rusmidler, voldsepisoder og beskyldninger om forbindelser til organsiert kriminalitet.

Den tøffe livsførselen var nær ved å koste ham livet, men nå er Maradona tilbake. Offensiv, lettere og utrolig sugen på å spille fotball.

- Jeg vil at det argentinske folket skal vite at jeg ikke gir meg så lett, sier Maradona i et intervju med onefootball.com.

- Jeg vil ikke dø på den måten, og å bli tildelt en slik hyllestkamp fra landet mitt er en enorm ære, sier Maradona.

Sus, dus og rus

For det var ingen selvfølge at Maradona skulle finne veien fra fattigdommen i slummen i Buenos Aires til et liv blant de aller VIP'este i sus, dus og rus.

- Du skjønner, jeg startet med ingenting. Det eneste jeg fikk var to føtter fra Gud som kunne gjøre akkurat det jeg ville med en ball. Men allerede da ga ham meg også en del avhengighet og dumhet.

- Men jeg har jobbet hardt for dette hele livet. De som sier at jeg ikke fortjener noenting, at jeg har kommet lett til det, kan kysse meg i rævva, sier Maradona.

«Tjukken» scoret fire

Maradona lærte seg tidlig å slå tilbake mot kritikk gjennom fantastiske prestasjoner på fotballbanen. Han var bare tenåring og spilte i sin første profesjonelle klubb Argentinos Juniors da Boca Juniors' keeper Hugo Gatti kalte ham «Tjukken».

Tre dager seinere spilte Argentinos mot Boca. Maradona scoret fire mål på Gatti, og viste hvorfor de fleste heller kalte ham «Gullgutten». Fire år seinere, i 1981, spilte Gatti og Maradona sammen i Boca Juniors og vant den argentinske ligaen.

I 1978 ble han ikke tatt ut i VM-troppen og måtte gi opp drømmen om å kopiere Pele og vinne VM som tenåring. I stedet førte han juniorlandslaget til VM-gull i Japan året etter.

Og da Argentina fikk sjansen til å revansjere seg på England for nederlaget i Falklandskrigen var det Maradona som slo engelskmennene på egen hånd. Eller snarere med Guds hånd, da han slo inn ballen over Peter Shilton og skyldte på ham som han gjerne refererer til som «Skjegget» - altså Gud.

Et mål som ved en skjebnens ironi overskygger det andre og matchvinnende målet. Et mål skapt av Guds to føtter, en himmelsk scoring som startet på egen banehalvdel og endte i nettet bak en hjelpeløst sprellende Shilton. (Se video av målet her!)

Bølle og geni

Kampen i Mexico-VM i 1986 kan stå som et symbol på Maradonas tosidighet: Bølla fra slummen som scoret med hånda, og det grenseløst begavede fotballgeniet som alene latterliggjorde hele Englands landslag med en dribleserie.

Maradona var hentet inn igjen på det argentinske landslaget etter at Carlos Bilardo, fra han tok over i 1982 og fram til mai 1985, kun brukte spillere som spilte i Argentina. Maradona spilte i Barcelona fra 1982 til han gikk til Napoli i 1984.

Bilardo innså imidlertid at han ikke kunne føre Argentina til VM-gull uten landets beste fotballspiller. Argentina vant VM i Mexico i 1986, og kom også til finalen i 1990 med Maradona på laget.

I 1987 og 1990 sikret Maradona også seriegull for Napoli. I 1989 vant Napoli UEFA-cupen, klubbens første internasjonale seier noensinne.

Nedturen

Men problemene var allerede startet. I august og september 1989 var Maradona hjemme i Argentina da Serie A staret i Italia. Han droppet treninger og kamper, og ble anklaget for å være involvert i en narkotika- og prostitusjonsliga i Italia.

I 1990 ble Maradona kåret til Italias mest forhatte person. Fotballstjerna vant avstemningen foran diktatoren Saddam Hussein og popsangeren Madonna, som fikk kritikk for erotiske video-opptredener.

Napoli meldte Maradona gjentatte ganger inn for disiplinærkomiteen, han fikk stadig nye bøter, og sendte de fleste eiendelene sine hjem til Argentina og lovet å aldri spille fotball i Italia igjen. Napoli og Maradona saksøkte hverandre for å skade den andre partens anseelse.

Sorgens påske

Langfredag 1991 var det slutt: Da ble de kjent at Maradona hadde avlagt positiv prøve på kokain etter kampen mot Bari 17. mars.

Slumgutten hadde ikke taklet oppmerksomheten og en suksess som gikk ut over det et menneske er skapt for å tåle.

- Jeg har aldri tatt noe middel for å fremme min yteevne på banen. Jeg har aldri inntatt banen i påvirket tilstand. Jeg ønsker ikke å utestenges, sa Maradona da han kommenterte saken påskeaften.

Resultatet ble en 15 måneder lang karantene. Maradona slo fra seg all framtid på fotballbanen, men i oktober 1992 var han tilbake på banen for Sevilla, som tapte 1-2 for Atletico Bilbao. Ett år seinere dro han hjem til Argentina igjen, og spilte for Newell's Old Boys. Igjen debuterte han med tap, 1-3 mot Independiente.

Tilbake på landslaget

Selv om comebacket aldri ble noen kjempesuksess på klubbnivå, var han tilbake på landslaget i 1993 og bidro sterkt til at Argentina klarte 2-1 sammenlagt i to kamper mot Australia. Dermed var Diego klar for sitt tredje VM-sluttspill. Han spilte to kamper, og scoret et fabelaktig mål mot Hellas.

«Diego Maradona ga hele verden et skikkelig svar, og mesteren er tilbake for fullt,» skrev Buenos Aires Herald etter Argentinas 4-0-seier.

Så var det dopingtest. Og resten er personlig tragedie. Maradonas prøve viste fem forbudte substanser, blant annet efedrin. Trolig var det ernæringseksperten Maradona hadde hyret for å slanke seg i form til VM-sluttspillet som hadde gitt ham de ulovlige stoffene.

Resultatet? 15 nye måneder på tribunen.

Maradona ropte ut sine kommentarer til dommen fra balkongen på luksusleiligheten sin i Buenos Aires:

- Jeg kommer aldri til å spille igjen. Nå skal jeg ta det med ro. FIFAs representanter har ingen følelser. De ville ikke høre vår side av saken, ropte Maradona.

Nær døden

Under denne karanteneperioden gjorde Maradona et par forsøk som trener. To måneder i Deportivo Mandiyz og fire måneder i Racing.

I oktober 1995 var han tilbake i gamleklubben Boca Juniors. Her spilte han to sesonger, før han la opp på 37-årsdagen 30. oktober 1997.

De siste årene har vært preget av skyteepisoder og farskapssaker. Sønnen Diego Maradona jr., som aldri har truffet pappa Diego, søker visstnok i disse dager om argentinsk statsborgerskap.

Diego Armando har vært døden nær både etter hjertestans og bilulykke. Han bor fortsatt på Cuba, der han behandles for ettervirkningene av mange års kokainbruk, og pleier vennskapet til president Fidel Castro.

- Jeg er fortsatt best

I morgen handler det igjen om det eneste Maradona virkelig er god til: Fotball. Da er han tilbake på Boca Juniors' stadion Bombonera. En av gjestene er den eneste utfordreren Maradona har til tittelen «Tidenes fotballspiller» - brasilianske Pele.

Da FIFA la ut en kåring av århundrets fotballspiller på sine nettsider i fjor, vant Maradona avstemningen klart. Men FIFA valgte å la en jury av fotball-ledere, trenere og journalister kåre Pele, slik at begge spillerne vant. Til Maradonas store raseri.

- Pele tåler ikke å tape. De måtte finne på en pris til for at han skulle vinne, sa Maradona, som forlot utdelingen før Pele fikk sin pris.

Men nå har Maradona altså invitert Pele _ om enn bare som tilskuer _ til sin egen avskjedsfest.

- Jeg inviterte Pele av respekt for fotballen. Han har viet sitt liv til idretten, det er derfor jeg ville ha ham med. Jeg bad ham komme fordi han var et fenomen, sier Maradona og legger til:

- Men jeg er fortsatt den beste.

Frisk på rekordtid

Maradona har nok en gang overrasket kritikerne. Han har på rekordtid blitt bra etter en kneoperasjon i Colombia og har tatt av over ti kilo for å kunne vise seg fra sin beste side i avskjeden.

Han gleder seg enormt til kampen, og sier han gjerne ville at den skulle vare i 100 minutter. Og frykten for ikke å kunne utfolde seg som han ønsker, har hjulpet ham med å riste av seg kneskaden.

For er det noe Diego ikke ønsker i sitt siste bidrag til fotballens verdenshistorie, er det å være begrenset av et vondt kne:

- Å ha ballen rett utenfor 16-meteren og ikke være i stand til å skyte er som å danse med din egen søster, sier Diego Armando Maradona.

La oss håpe at han får danse med ballen slik ingen annen kan.

Kilder: onefootball.com, news24.com, vivadiego.com, NTB.

<B>TIDLIG I KARRIEREN: Maradona på treningsfeltet i Barcelona i 1984.
<B>GUDS HÅND: Maradona vil alltid bli husket for «Guds hånd»-målet mot England i 1986.
<B>CUBA-VENN: Diego har tatovering av Fidel Castro på venstre legg og Ernesto "Che" Guevara på skulderen. Castro sto øverst på gjestelista til helgas avskjedskamp.
LIVSNYTER: Maradona har aldri levd helt etter toppidrettsnormen. - Maradona og Pele er verdens største fotballspillere. Og jeg tror de er gode eksempler som bør følges av alle barn, sier brasilianeren Ronaldo.
<B>MAGISK: Diego har alt en fotballspiller kan drømme om. Her med et brassespark for Boca Juniors i 1997.
<B>VERDENS BESTE: Maradona sørget nesten på egen hånd og med egne bein for at Argentina vant VM-gull i 1986.
SOM FAR SÅ SØNN: 15 år gamle Diego Armando Maradona jr. er et supertalent. Han har allerede vært med Italias U17-landslag, men 15-åringen har aldri møtt faren sin.
<B>AVVENNING: Narkoproblemet ble så stort at Maradona måtte på avveningsklinikk på Cuba.
<B>CUBA-HELT: Her hylles Maradona før fotballfinalen på Cuba i fjor vinter.
I BAD: Maradona så elendig ut da han kom til Cuba.
<B>FOTBALLGLEDE: Maradona koser seg alltid på fotballbanen.
<B>TRIST SLUTT: Her er Maradona i aksjon mot Hellas - hans siste VM-kamp før han ble tatt for doping.
<B>BOCA-FAN: Boca Juniors er Maradonas lag. Diego scoret to mål da han debuterte for laget i 1981. De siste årene har han fulgt laget fra tribunen.
Hele Norges coronakart