«Gudsvidunderet» mot «det vandrende mareritt»

Real-fansen hyller Messi. Barca-fansen hyller Ronaldo.

SUPERDUELLEN i SUPERKAMPEN: Cristiano Ronaldo (t.v.) og Lionel Messi står i spissen for det mest stjernespekkede «El Clasico» noensinne. Begge lags supportere er fulle av beundring for motstanderens superstjerne.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE/ LLUIS GENE
SUPERDUELLEN i SUPERKAMPEN: Cristiano Ronaldo (t.v.) og Lionel Messi står i spissen for det mest stjernespekkede «El Clasico» noensinne. Begge lags supportere er fulle av beundring for motstanderens superstjerne.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE/ LLUIS GENEVis mer

«El Clásico» direkte i Dagbladets fotballstudio fra kl. 21.00.

(Dagbladet): Mandag kveld er Barcelona vertsskap for trolig den mest stjernespekkede kampen internasjonal klubbfotball har bevitnet noensinne når Real Madrid gjester Camp Nou til sesongens første «El Clásico».

De to lagene rår til sammen over 13 av 23 spanske gullvinnere fra sommerens VM og 10 av de 23 nominerte til France Footballs «Ballon d'Or» - inkludert de to siste vinnerne av den prestisjetunge prisen. Det kunne vært de fem siste, men Kaká er skadd, og Fabio Cannavaro og Ronaldinho er for lengst veid og funnet for lette for henholdsvis Real og Barca.

Tar man også i betraktning at lagene ledes fra sidelinja av to av de mest suksessrike og største trenerpersonlighetene i bransjen i Pep Guardiola og José Mourinho, og den lange og bitre rivaliseringen mellom Katalonia og den spanske hovedstaden, er det nok av samtaleemner å ta tak i på fotballpuber verden rundt.

Likevel er kanskje den største «snakkisen» supertungvektsduellen mellom den argentinske magikeren Lionel Messi og det portugisiske fenomenet Cristiano Ronaldo.

I motsetning til mange av sine lagkamerater, hadde ingen av dem noe minneverdig VM-sluttspill. Ronaldo har aldri scoret mot Barcelona på fem forsøk (tre ganger med Manchester United), mens Messi ennå har til gode å finne veien til mål mot Mourinho-ledet motstand.

Det er også trolig de eneste ankepunktene man kan bruke mot duoen, som har levert varer fra ei hylle ingen andre i fotballverdenen har rukket opp til de siste tre årene.

Rotterace Etter at Ronaldo ankom spansk fotball som tidenes dyreste fotballspiller i fjor sommer, har det vært et eneste langt race mellom verdens to beste fotballspillere som mangler sidestykke.

I fjor endte Ronaldos debutsesong med 33 mål på 35 opptredener for «Los Merengues», mens Messi kunne vise til 47 fulltreffere på 53 kamper i Barca-trøya.

Og i år har den skyhøye lista blitt lagt om mulig enda høyere:

Lionel Messi står med formidable 23 mål på sesongens 18 første kamper (13 på 10 seriekamper), mens Cristiano Ronaldo har notert seg for småpene 18 fulltreffere på 19 opptredener (14 mål på 12 seriekamper - frisparket mot Real Sociedad, som gikk via Pepe, er regnet som målgivende pasning).

I sum gir det 51 Ronaldo-mål på 54 Real-kamper, som er raskere til et halvt hundre scoringer enn hva klubblegender Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskas, Raul og brasilianske Ronaldo i sin tid klarte. Det er et snitt på 0,944 scoringer per kamp.

Messis scoringsrate i samme tidsperiode er smått absurde 70 mål på 71 kamper. Det gir et snitt på 0,986 mål per kamp.

Også i øvrige statistikker er det vanskelig å skille duoen (se faktabokser). Begge har bidratt med fem målgivende pasninger hver, mens Ronaldo har skapt én målsjanse mer enn Messi. Messi har flere involveringer, mens Ronaldo skyter hyppigst. Messi er dermed langt mer effektiv enn Ronaldo med en uttellingsprosent på 26,5 prosent mot 15,4 prosent.

Fulle av beundring Da er det ikke rart rivaliserende supportere nesten er fulle av beundring for motstanderens superstjerne:

- Lionel Messi, hvor skal man starte? Den lille argentineren er en perfekt representant for fotballen, både på og utenfor banen. Det er ingen tvil om at gutten kommer til å prege fotballen i all tid, akkurat som sin mentor, Diego Maradona. Noen trodde en gang at Diego Maradona var fotballens eneste gudsvidunder, men den gang ei. Det finnes rett og slett ikke superlativer nok til å beskrive en slik begavet herremann, fantastiske adjektiv holder ikke i en beskrivelse av selveste Lionel Messi, sier skribent Bendik Eftang i RealMadrid.no til Dagbladet.

Cristiano Ronaldo omtales i like rosende ordelag i Barcelona-kretser.

- Cristiano Ronaldo er én av verdens to beste fotballspillere akkurat nå, og han har vært det i lang tid. Han er kanskje det nærmeste man kommer en komplett fotballspiller i moderne fotball med eksepsjonell fotballforståelse, hurtighet, teknikk, hodestyrke og skudd. Ganske enkelt et vandrende mareritt for ethvert forsvarende lag, sier ansvarlig redaktør i det norske Barcelona-nettstedet Blaugrana.no, Lasse Brenden.

Provoserende Likevel har Real-Eftang problemer med å glede seg over Messis prestasjoner såvel i Barcelona som for Argentina, men Barca-Brenden føler det på samme måte overfor Ronaldo.

- Det mest provoserende ved Messi er at jeg ikke klarer å nyte ham, av den grunn at han har Barcelona-blod fra topp til tå. Selv om han spiller landskap for Argentina, klarer jeg ikke, som Real Madrid-supporter å glede meg over det han gjør, dessverre, sier Eftang.

- Det mest provoserende med Ronaldo må vel antakeligvis være at han spiller for Real Madrid, men han er jo ikke akkurat kjent for å være spesielt ydmyk eller sjenert heller. På de områdene kunne han med fordel ha lært litt av Messi. Men han har også jobbet knallhardt for å komme seg dit han er i dag, og det står det respekt av selv om han kan oppfattes som litt klysete av og til, poengterer Brenden overfor Dagbladet.

3-2 seier, men til hvem? Begge er også enige om sluttresultatet, men uenige om hvem som står igjen som seierherre i prestisjeduellen, som kan vise seg å bli helt utslagsgivende for hvem som står igjen som seriemester i mai.

- El Clásico er verdens største oppgjør, med verdens beste spillere. To seiersvante og angrepsvillige lag er en nytelse å se på i seg selv, men dette er så mye mer enn to lag, det er Katalonia mot Madrid, det er Barcelona mot Real Madrid. Jeg praktisk talt forventer masse mål og my sjanser, noe som har gjennspeilet el Clásico historien gjennom. Mitt tips er 2-3 til Real Madrid. Mange mål og en tilfeldighet mot slutten av kampen gjør at hovedstatslaget stikker av med en knepen seier, spår Eftang hos RealMadrid.no.

Samtidig vil han ikke utelukke at Mourinho kan komme til å «parkere bussen» slik han gjorde det med Inter i semifinalen i Champions League i våres.

- Det blir veldig interessant å se hvilke taktikk Mourinho kjører i kveld. Det er vel ingen som glemmer hvordan han praktisk talt ødela fjorårets Champions League-semifinale med å sette opp en mur av Inter-spillere.

Brenden i Blaugrana.no håper på sin side at Barcelona drar fordel av nesten 100 000 elleville katalanere på tribunen.

- El Clásico lever alltid sitt eget liv, og på tross av at hjemmelaget som regel har en stor fordel, så blir det litt bingo å tippe et resultat. Men jeg tror på en tett og spennende kamp og en marginal 3-2 seier til Barca, tror Brenden.