Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trine Rønning toppspillerutvikler i Kolbotn

Gulbrandsen og Rønning gjenforenes i Kolbotn: - Dette har jeg drømt om

Solveig Gulbrandsen og Trine Rønning skal samarbeide om toppspillerutvikler-rollen.

DUO: Norges fotballegender Solveig Gulbrandsen (t.v) og Trine Rønning (t.h) går sammen i arbeidet med toppspillerutviklingen i Kolbotn kvinnefotball. Her fra fotball-VM i Canada 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DUO: Norges fotballegender Solveig Gulbrandsen (t.v) og Trine Rønning (t.h) går sammen i arbeidet med toppspillerutviklingen i Kolbotn kvinnefotball. Her fra fotball-VM i Canada 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag slapp Kolbotn kvinnefotball nyheten om at de ansetter Trine Rønning sammen med Solveig Gulbrandsen som ansvarlige for utviklingen av talenter i jentefotballen.

Dette er en stilling NFF tilbyr penger til klubbene for å innføre. Det er en toppspillerutvikler-rolle på 100 prosent stilling, som kan deles mellom to personer på 50 prosent, noe Gulbrandsen og Rønning gjør.

Klubbene får 500.000 kroner for å ansette en toppspillertvikler, som også må ha UEFA B-trenerkompetanse. Denne rollen skal fokusere på unge talenter som trenger oppfølging for å balansere de ulike treningsarenaen de deltar på.

Trine Rønning ser fram til sin nye rolle i Kolbotn.

- Jeg gleder meg veldig mye. Jeg har jo en relasjon til Kolbotn fra før, da jeg har spilt der i seks år, men det var Solveig som ble den avgjørende faktoren. Vi har tilbrakt mye tid sammen, mange seine kvelder på landslagssamling der vi diskuterte fotball, sier Rønning til Dagbladet.

Rønning har spilt de siste ni sesongene i Stabæk. Til tross for sitt nære forhold til vestkantklubben, velger hun å ville utvikle spillerne i Kolbotn.

- Du føler ikke at du svikter Stabæk på noen måte?

- Jo, klart det. Jeg elsker Stabæk, jeg gjør det. Men det å jobbe med Solveig var noe jeg virkelig ville. I denne rollen får jeg også mye frihet til å legge opp hverdagen selv, noe som er viktig for meg, sier Rønning.

Tanken om en trenerrolle i Stabæk kom også opp til diskusjon etter hvert, men det var altså Gulbrandsen som ble den avgjørende faktoren for valget.

- Kjempekult

Solveig Gulbrandsen skal ha ansvaret for toppspillere opp mot A-lag, mens Rønning vil ha ansvaret for de yngre jentene i klubben. Målet er å prøve å ta vare på jentene lenger, og dyrke en større andel jenter som når hele veien opp.

Gulbrandsen forteller at et samarbeid med Rønning er noe hun har drømt om.

SAMMEN IGJEN: Gulbrandsen er kjempeglad for at Rønning er signert som toppspillerutvikler. 1. januar starter Rønning i den nye jobben. Foto: Kolbotn Fotball
SAMMEN IGJEN: Gulbrandsen er kjempeglad for at Rønning er signert som toppspillerutvikler. 1. januar starter Rønning i den nye jobben. Foto: Kolbotn Fotball Vis mer

- Det er kjempekult for meg, vi skal dele på stillingen og kommer derfor til å jobbe ganske tett i rollen som toppspillerutvikler. Dette er noe jeg har drømt om siden vi slutta å spille sammen, at vi en gang kunne være trenere sammen også, sier hun.

Dette er et samarbeid som begynte etter at Rønning la opp i høst.

- Det var ganske tilfeldig, egentlig. Man tenker jo ikke over at ting er mulig, men så plutselig dukka tanken opp om å jobbe sammen i Kolbotn, og så tenkte jeg at «dette må jeg prøve å få til». Nå har hun jo lagt opp, og hva skal hun egentlig gjøre nå, kommenterer Gulbrandsen.

- Jeg har jo god erfaring med det å legge opp, og det er alltid greit å teste litt forskjellige ting. Jeg vet jo at Rønning liker å hjelpe unge til å utvikle seg, og da kan hun prøve seg på det her, legger hun til.

Gulbrandsen forteller at det har blitt for mye å håndtere rollen alene, da hun i tillegg måtte snøre på seg fotballskoa nok en gang i år, på grunn av mye skadeproblematikk i A-lagsstallen.

-Vil vi se deg på banen neste år også?

- Nei. Jeg håper jeg slipper det nå. Årets sesong var et krisevikariat. Likevel skal jeg la være å si noe sikkert, for jeg har jo gjort det motsatte så mange ganger før, ler Gulbrandsen.

Rønning vil kombinere rollen som toppspillerutvikler med NFFs rolle som fagansvarlig i FotballXtra.

Saken fortsetter etter artikkelen.

Spillerutvikling

Kolbotn kvinnefotball har hatt en dårlig sesong i år. Mye skadeproblematikk og utbytting av trenere gjorde til at klubben endte på 10. plass i årets toppserie. Nå satser Vålerenga hardt med god økonomi, og Kolbotn ser seg nødt til å trekke til seg folk på en annen måte. Dyrking av egne spillere blir en avgjørende faktor, mener duoen Rønning og Gulbrandsen.

- For klubbene på damesida som ikke har like god økonomi som Vålerenga, Avaldsnes og LSK, blir det veldig viktig at vi dyrker spillere selv, sier Rønning.

- Vi kjører en litt annen profil nå enn tidligere. Vi dreier det mer mot spillerutvikling. Før var fokuset på medalje, men nå håper vi å jobbe mer med spillerutvikling, og at folk vil komme til oss på grunn av det. Det er altfor mange jenter som slutter for tidlig, sier Gulbrandsen.

Bakgrunn

Trine Rønning har nå lagt 20 sesonger med toppfotball bak seg. De siste ni årene har hun spilt i Stabæk Fotball. Trondheims Ørn er moderklubben, men fra 2003 til 2008 spilte hun i Kolbotn, sammen med blant annet Solveig Gulbrandsen og Nora Holstad Berge.

Da Rønning la opp i høst, sa Gulbrandsen dette til Dagbladet:

- Jeg har altfor mange gode minner med Trine til å kunne klare å trekke fram noen. Jeg er veldig glad i Trine som både fotballspiller og person. Hun er en vinnerskalle med glimt i øyet og som førstevalg hadde jeg valgt Trine på mitt lag. Men nå er det på tide, kroppen hennes trenger fri. Likevel er det et tap for Toppserien, selv om det er en skranken kropp og form, sa Solveig Gulbrandsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!