Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gulbrandsen uønsket på landslaget: - Ikke sportslige grunner som ligger bak

Tror hun har spilt sin siste kamp for Norge.

IKKE TATT UT: Solveig Gulbrandsen er vraket til OL-kvaliken neste måned. Her i aksjon mot England under VM i fjor. Foto: Scanpix
IKKE TATT UT: Solveig Gulbrandsen er vraket til OL-kvaliken neste måned. Her i aksjon mot England under VM i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter 17 år, 184 kamper og 53 mål for Norge, kan Solveig Gulbrandsens landslagskarriere være over. I dag ble troppen til den uhyre viktige OL-kvalifiseringen i mars offentliggjort, uten at Gulbrandsens navn var blant de uttatte.

Hun mister i tillegg et stipend som har utgjort rundt 50 prosent av årslønna hennes, etter som hun ikke lenger er med i Norges fremtidsplaner. 35-åringen er skuffet og mener det ikke er prestasjonene hennes på fotballbanen som gjør at landslagssjef Roger Finjord ikke vil bruke henne.

- Jeg var i et møte med han for noen måneder siden. Da fikk jeg beskjed om at jeg var uønsket i landslaget. Så jeg visste et jeg ikke kom til å bli tatt ut i dag. Det er vel ingen stor hemmelighet at jeg tror det er andre grunner enn sportslige som ligger bak, forteller Gulbrandsen til Dagbladet tirsdag kveld.

- Jeg kunne bidratt Gulbrandsen har vært en essensiell bidragsyter på landslaget i nesten to tiår og har deltatt i både OL, VM og EM. Midtbanespilleren har vist at hun er en kvinne for de store anledningene, en kvinne som kan avgjøre mesterskap.

Beskjeden fra Finjord skal imidlertid ha vært at Gulbrandsen ikke er god nok lenger, men den kjøper hun ikke.

- Jeg er i veldig god form og sånn som situasjonen er nå, er jeg sikker på at jeg kunne bidratt på en eller annen måte. Jeg er en person som stiller krav og sier meningen min hvis ting ikke er bra nok. Det har tydeligvis sin pris å stikke hodet frem i tide og utide.

Landslagets betydning Norge har vært en stor del av livet hennes siden hun var 19 år. Det er bare Hege Riise (188) som har flere landskamper enn Gulbrandsen. Hun legger ikke skjul på at det har betydd mye.

- Landslaget har betydd ekstremt mye for meg. Det har vært en fantastisk tid av livet mitt. Jeg har lært masse, ikke bare som idrettsutøver, men som person, sier Gulbrandsen.

IKKE MED LENGER: Finjord har ikke tatt ut Gulbrandsen på landslaget.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE MED LENGER: Finjord har ikke tatt ut Gulbrandsen på landslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hvilken avslutning ønsket du selv på landslagskarrieren din?

- Jeg ønsket å få komme til OL og spille det mesterskapet. Selv om det ikke blir sånn nå, så har jeg det veldig bra. Jeg har familien min og Kolbotn. Jeg har absolutt nok å drive med. Jeg håper bare virkelig at jentene kommer seg til OL. De har kommet litt skjevt ut med mange skader, men vi vet at Norge på en måte alltid har vært et lag, og ikke bare enkeltspillere. Jeg mener Norge er å regne med uansett, forteller landslagslegenden.

Kolbotn-sjef reagerer Samtidig reagerer sportslig leder i Kolbotn Hege Jørgensen på at deres største profil ikke får tillit.

- Jeg reagerer fordi jeg mener at Solveig er den desidert beste midtbanespilleren Norge har. Jeg har vel aldri sett henne så god som nå. Jeg mener at kvalifiseringen er helt ekstremt viktig for norsk kvinnefotball. Da har vi ikke råd til å utelate de beste spillerne i Norge, sier Jørgensen til Dagbladet.

Jørgensen frykter nå at Norge kan gå glipp av OL uten Gulbrandsen på laget og at det vil få store konsekvenser.

- For at kvinnefotballen skal utvikle seg videre, er vi avhengig av mer oppmerksomhet og mer omtale. Den eneste måten å få til det på, er når flaggskipet vårt er i mesterskap. Det får enorme ringvirkninger. Å gå glipp av et mesterskap fordi man skal gjennomføre et generasjonsskifte eller hva det nå enn er - det er ikke klokt. Vi er ekstremt avhengig av å få landslaget med i alle mesterskapet som eksisterer, og OL er enormt stort, sier Kolbotn-lederen.

Finjords forklaring Landslagssjef Roger Finjord forteller på sin side at det ikke er Gulbrandsens personlighet som er grunnen til at hun ikke er en del av planene hans for OL-kvaliken. Han vurderer enkelt og greit de andre midtbanespillerne som bedre enn henne.

- Vi tok den avgjørelsen med tanke på hvilke spillere vi skulle ta ut. Det var i forhold til alder og ferdigheter, offensive og defensive kvaliteter målt opp mot roller i 4-4-2, som vi spiller. Da endte vi opp med den vurderingen. De spillerne som har vært inne har gjort en kjempejobb og vi mener det er riktig å gi dem tillit, sier Finjord til Dagbladet.

TOK OVER ETTER PELLERUD: Roger Finjord (til venstre) ble presentert som Even Pelleruds etterfølger som trener for kvinnelandslaget i august i fjor. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TOK OVER ETTER PELLERUD: Roger Finjord (til venstre) ble presentert som Even Pelleruds etterfølger som trener for kvinnelandslaget i august i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Så det går ikke på personligheten til Gulbrandsen?

- Nei, på ingen måte. Vi er veldig glad når spillere har meninger som utvikler laget. Vi har mange spillere med sterke personligheter. Det trenger du i et lag for å ta et steg.

Holder døra åpen - Er landslagskarrieren til Gulbrandsen over?

- Som jeg sa til Solveig på møtet vi hadde, så tok vi en avgjørelse inn mot 2016 hvor vi sa at hvis vi føler at vi kommer i en situasjon hvor hennes kvaliteter er gode nok for landslaget, så vil vi ta kontakt med henne. Det sa hun at hun ikke var sikker på om hun ville si ja til, men at hun ville vurdere det hvis det skjedde, sier Finjord.

- Hvor mye vektla du betydningen av å ha med erfaringen hennes?

- Nå har vi en spillergruppe som har mye erfaring. Den har vært med i mange mesterskap. Vi har både eldre og unge spillere, med mange i aldersgruppen 24-27 år. De har vokst med det ansvaret, også i midtbaneleddet. Vi ønsker å vise at vi har tro på dem.

- Hvor tungt veiet aldersaspektet inn på avgjørelsen din?

EKSPERT: Solveig Gulbrandsen har jobbet som ekspert for TV 2. Her sammen med programleder Helene Husvik og tidligere fotballspiller Ole Martin Årst. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
EKSPERT: Solveig Gulbrandsen har jobbet som ekspert for TV 2. Her sammen med programleder Helene Husvik og tidligere fotballspiller Ole Martin Årst. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Der det er jevnt i troppen vil alder spille inn når vi har yngre spillere som har den rollekvaliteten som vi ser etter. Det vil det gjøre med tanke på hvem som skal være der både nå og i årene som kommer. Samtidig har vi noen eldre spillere som er inne, som en Ingvild Stensland, som har vært en veldig viktig kulturbærer i denne gruppa her, forklarer Finjord.