Guldbrandsen om konflikten: - Spillerne er, som meg, bare lei saken

Tidligere landslagsspiller Solveig Gulbrandsen er lei av det hun kaller kontinuerlige «drypp» fra Ada Hegerberg, og sier hun forstår frustrasjonen til Martin Ødegaard.

LEI: Solveig Gulbrandsen, her fra tiden som aktiv spiller. Foto: NTB Scanpix.
LEI: Solveig Gulbrandsen, her fra tiden som aktiv spiller. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Gulbrandsen, som har 183 kamper for det norske landslaget, er i Frankrike i forbindelse med det kommende verdensmesterskapet for kvinner, som braker løs om bare to dager.

38-åringen, som er på jobb for TV 2 som kanalens fotballekspert, sier at hun vet hva landslagsspillerne tenker, selv om hun ikke har hatt altfor mye kontakt med dem siden Martin Ødegaards innlegg på Instagram onsdag kveld.

- Jeg trenger ikke å ha det for å vite hva de tenker akkurat nå. Spillerne er, som meg, bare lei hele saken. Det er en gammel sak som dras opp igjen og opp igjen, uten at vi kommer noe videre. Saken er vel sånn at hun (Ada) har takket nei til å spille på landslaget. Har hun noen krav til NFF som vi aldri har fått klarhet i? Jeg vet ikke om de kravene eventuelt er mulige å innfri. Det blir mye spekulasjoner, men hun vil jo ikke spille for landslaget, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Da blir det vanskelig for jentene, hva skal de svare? Hva skal treneren svare? Det er en sak som bare står. Jeg får liksom ikke helt tak på saken.

Hegerberg skal ha gjort et intervju med fotballbladet Josimar tidligere i år, til en utgave som handler om kvinnefotball. Til bladet sa hun at hun hadde mareritt om tiden på landslaget, og at det var først etter at hun sluttet at hun følte seg som seg selv igjen.

Krass melding

Da la Ødegaard ut følgende melding på sin offisielle Instagram-konto:

- Kanskje du kan finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM? De har kvalifisert seg til VM med landet sitt (noe av det absolutt største en fotballspiller kan oppleve), og allerede fått nok negativ oppmerksomhet. De fortjener bedre, skreiv han, men unggutten var ikke ferdig der:

- At du nå velger å gjøre et slikt intervju, er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig. Valget om å ikke spille for Norge er ditt, men respekter Norge og landslaget vårt. Det holder nå.

Gulbrandsen sier hun har forståelse for frustrasjonen til Ødegaard, og mener Hegerberg burde visst at dette ville bli en stor sak, uavhengig av når intervjuet ble gjort.

- Man blir kanskje overrasket over at det er akkurat Ødegaard som sier noe, men det er den frustrasjonen mange kanskje kjenner på. Man kan unnskylde Hegerberg for å ha gjort intervjuet i mars, men når dette skulle slippes inn mot VM måtte hun vite at dette kom til å komme i juni. Man må vite at det blir oppstyr rundt det. Det er synd for landslaget, når de skal spille VM, at fokuset nå er på Minis utsagn og at Ada-saken kommer opp igjen.

- Hvordan påvirker dette spillerne, så tett opp mot mesterskapet?

- Det blir jo en ny støy-sak. De må bruke tid på noe de ikke hadde lyst til å ha fokus på i det hele tatt. Men rent sportslig tror jeg det påvirker dem lite.

- Forstår begge parter

Tidligere landslagsspiller Trine Rønning tror ikke Ada Hegerberg har tenkt over timingen på intervjuet med magasinet Josimar, som skal ha blitt gjort i mars.

- Det er ikke så lett å tenke det i februar/mars. Det er ikke VM du har i bakhodet da, sier Rønning, som også forstår at folk blir lei av den betente saken.

- Jeg forstår begge parter. Ada har lenge kommet med små drypp om saken, så kommer det litt mer drypp nå. Når man har holdt på i samme sporet, så blir man lei, sier Rønning.

VANSKELIG SAK: Trine Rønning forstår begge parter.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VANSKELIG SAK: Trine Rønning forstår begge parter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Rønning syns det er en vanskelig sak, som nå blir ytterligere blåst opp. Hun mener Ødegaards melding «sikkert er godt ment», samtidig reagerer hun på at meldingen blir «smelt ut på Instagram uten ytterligere kommentarer».

- Mats Møller Dæhli har støttet flere saker på kvinnelandslaget, så det er noen som bryr seg om helheten. Det var for å gi støtte. Det er vanskelig å si om det er riktig eller galt, sier Rønning om Ødegaards Instagram-melding.

Hun tror ikke Ødegaard er alene på herrelandslaget om å ha sterke meninger om saken. Landslagsspiller Håvard Nordtveit er blant dem som har delt Instagram-innlegget til Ødegaard.

- Han har ikke gjort dette alene. Det er ikke et skudd fra hofta for å si det slik, sier Rønning.

Norge spiller sin første VM-kamp førstkommende lørdag mot Nigeria. Rønning tror ikke denne saken vil påvirke laget sportslig.

- Det takler de veldig bra, noe annet ville overrasket meg. Det har hatt dette hengende over seg i to år. Det skal ikke være noe problem, sier Rønning.

Landslagslegenden Linda Medalen sparer ikke på kruttet når hun snakker med TV 2 om stormen Ødegaard/Hegerberg-konflikten.

– Jeg synes det var dritbra. Når han sier det - han åpner nesten aldri kjeften - da får jeg frysninger. Da tenkte jeg: «Han er en lagspiller, for han tenker på laget». Han bryr seg om lagfølelsen og bryr seg om kvinnefotball. Det ble sterkt da han sa det, for han er sparsommelig med å si noe som helst, sier Medalen til kanalen.

– Spillerne på landslaget driter i om Hegerberg kommer tilbake, for hun fremstilles som en drittunge som skal ha ditt og dat, legger hun til.

P.S. Dagbladet har også vært i kontakt med tidligere landslagssjef Roger Finjord, som ikke ønsker å kommentere saken.