Gulfarget exit

Verken Sveits eller Kroatia går videre fra gruppespillet etter en parodi av en fotballkamp.

(Dagbladet.no): Kampen mellom Sveits og Kroatia var ikke et trekkplaster for fotballhungrige publikummere i Europa. Tribunen var ikke full, og de 24 029 som fant veien til stadion fikk heller ikke se noen stor fotballkamp.

I løpet av nitti kjedelige minutter produserte lagene til sammen to store sjanser. Begge etter dødball.

- Vi skulle ha gjort det ebdre, fortalte Kroatia trener Otto Baric til nyhetsbyrået AP etter kampen.

Bommet på åpent mål

Den første kom sju minutter før pause. En corner fra Sveits' høyre side ble slått mot bakre stolpe, keeper Jörg Stiel bommet på ballen, og Niko Kovc kunne bare heade ballen i det åpne målet. Ballen gikk over.

To minutter senere kom kampens aller største sjanse. Bernt Haas opphevet den sveitsiske offsidefella på et kroatisk frispark, og seks kroater fikk stå helt umarkert foran mål. Dario Simic headet på mål, Stiel fikk en hånd på ballen og kastet den ut i feltet igjen.

Og der sto de i kø, kroatene. Ivica Olic headet ballen i tverrliggeren og over. Også det for åpent mål.

Kortskur

Men førsteomgangen var i hvert fall fargerik i Leiria. Allerede etter fem minutter fikk Johann Vogel gult kort for en takling bakfra på Niko Kovac. Før lagene gikk til pause hadde den meget gode portugisiske dommeren delt ut tre til.

Og det gule kortet Vogel fikk i første omgang skulle straffe seg for den sveitsiske playmakeren.

Fem minutter ut i andre omgang fikk han sitt andre for å sparke bort ballen etter at dommeren hadde blåst. Og da så det tøft ut for Sveits.

Forsvarskamp

Men det så ut som om det røde kortet fikk kroatene til å miste hodet totalt. I løpet av de neste fire minuttene fikk laget to gule kort for filming. Den offensive fantasien forsvant med kortene.

For resten av kampen ble en lidelse for alle som så på. Sveits forsvarte seg heroisk, og Kroatia insisterte på å drible seg til trøbbel. Hver eneste gang.

Hadde det ikke vært for keeper Stiel kunne tilskuerne ha nøyd seg med å tørke triste tårer.

For et langt gjennomspill fra Kroatia fant ingen i bakrommet. Bortsett fra en ivrig sveitsisk keeper. Stiel feilberegnet spretten, og ballen gikk i en fin bue på vei mot det tomme målet.

Sannsynligvis satte Stiel personlig rekord på tjue meter sprint da han løp opp ballen, fikk hendene på den, og skled inn mot målet. Med ballen bak seg. Da han stoppet på mållinja stoppet han ballen med hodet. Liggende, og med full kontroll.

Så ble det i hvert fall en liten ting å glede seg over i kampen. For ingen av disse lagene går videre fra gruppa med den samme innsatsen i de to neste kampene, mot England og Frankrike.

Sveits fordi de ikke har et godt nok lag. Kroatia fordi de ikke er noe lag.

ØYEBLIKKET: Den sveitsiske keeperen Jörg Stiel redder seg inn på målstreken etter å ha feilberegnet et kroatisk gjennomspill.