Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gull å bytte klubb

Da Andreas Thorkildsen (22) bestemte seg for å bli virkelig god i spyd, flyttet han til Oslo. I Sportsklubben Vidar fant han veien til OL-gull.

TOPPIDRETTSENTERET (Dagbladet): Hvilken forskjell noen dager kan gjøre. Den ene dagen er du en-eller-annen i OL-troppen. Den neste har du OL-ringer i gull rundt halsen og er brått en av Norges mest ettertraktede menn.

Attpåtil med lue.

Tenk hvilket gullargument mødre med luehatende unger nå har fått. For bedre forbilde enn en olympisk mester skal du lete lenge etter.

Uka etter triumfen i Aten:

Jeg sitter i resepsjonen på Toppidrettsenteret ved Sognsvann og venter på at en mann med lue skal rive opp døra. Så kommer Andreas Thorkildsen, litt forsinket på grunn av noen andre «intervjugreier». Men lua er borte. Nå er det caps som gjelder ...

KLUBBEN I MITT HJERTE

Klubb: Sportsklubben Vidar. Stiftet: 1. september 1919. Antall medlemmer: Ca. 400. Idretter: Friidrett, triathlon og bueskyting.

Idet lua er blitt hans varemerke, så kutter han ut hele gimmicken. Det får meg til å tenke på Vidar-formann Oscar Petter Jensruds ord da han utnevnte olympiamesteren til æresmedlem i klubben bare noen dager tidligere:

«Som type er du litt unormal. Derfor er du blitt noe så unormalt som olympisk mester.»

Typisk individualist

Det er mange forskjellige oppfatninger av hvordan en A4-utøver er. Men uansett hvem som forsøker seg på definisjonen, så passer nok ikke Andreas Thorkildsen inn i begrepet.

Vi snakker tross alt om gutten som midt i en fotballkamp for Start som niåring, kastet keeperhanskene og satte seg i pappas bil for å høre på det svenske rockebandet Europe! Det ble først oppdaget da motstander Randesund kontret og scoret i åpent mål ...

Historien stammer fra Bjørn Mayer, som var Andreas Thorkildsens fotballtrener gjennom flere år i barndommen.

-  Det er bare en av mange situasjoner som viser at han er en typisk individualist. Men det var aldri noen problemer med ham, la meg få understreke det, sier Mayer til Dagbladet.

Pappa Tomm er gammel spydkjempe med 72 meter som pers. Han så tidlig at poden hadde et kastetalent utover det vanlige. For det var ikke tilfeldig at nettopp Andreas tok innkastene på fotballbanen. Fra sidelinja kunne han kaste til bakerste stolpe.

12 år gammel fikk Andreas et 400 gram tungt spyd av pappa på jordet bak Esso-stasjonen i Auglandsbukta. Et par år var det både fotball og spyd. Men da valget måtte tas, ble fotballen ofret.

-  Sært talent

-  Jeg var nok et større talent i spyd enn i fotball, hvor jeg tror jeg var innom alle tenkelige posisjoner. Dessuten liker jeg den individuelle delen i spyd, at du er alene om resultatet.

Storebror Christian (24) hadde også en brukbar kastearm, men den ble brukt til håndball.

-  Spyd var ikke noe for ham. Og jeg skjønner ham godt. Å kaste spyd er et rimelig sært talent, for å si det mildt.

Det hevdes at Andreas har vinnerinstinktet fra mamma Bente og fysikken fra pappa. Han smiler godt av sammenlikningen.

-  Det kan godt hende. Mamma liker å vinne, he, he. Hun var norgesmester på 100-meter hekk og trener fortsatt mye. Hun liker sånne kondisgreier. I Kristiansand har hun deltatt i triatlon eks antall år.

Andreas representerte Kristiansand Idrettsforening (KIF) inntil han etter avsluttet videregående satte kursen for Oslo. 19 år gammel bestemte han seg for å bli verdens beste spydkaster.

-  Jeg setter stor pris på det KIF gjorde for meg da jeg var yngre. Men om jeg skulle få en bedre mulighet til å satse og utvikle meg videre, så måtte jeg skifte miljø. Dessuten var jeg klar for å flytte. Jeg hadde bodd i Kristiansand hele mitt liv, sier Thorkildsen.

-  Måtte skifte miljø

I Oslo falt valget på SK Vidar. I utgangspunktet bare en klubb i bunken. At hans trener Åsmund Martinsen - som Andreas har samarbeidet med siden han var 17 - var medlem i SK Vidar og konkurrerte for dem i sin aktive karriere - ble avgjørende for klubbvalget. Dessuten er de ikke ukjent med spydkastere i Oslo-klubben:

SK Vidar har huset spydnavn som Terje Pedersen (verdensrekord med 91,72 meter på Bislett i 1964) og Per Erling Olsen (9. plass i 84-OL i Los Angeles og 5. plass i Helsinki-VM i 83) - som siden trente Trine Hattestad til både VM- og OL-gull i spyd.

I Vidar ble talentet tatt imot med åpne armer. For selv om Thorkildsen var ung og forholdsvis ukjent da han kom, så hadde han likevel meritter å vise til: Han hadde - og har fortsatt - juniorverdensrekorden i spyd på 83,87 meter. Han vant gull i ungdoms-OL i danske Esbjerg i 1999. Han hadde sølv fra junior-VM i Chile i 2000.

Vidar stilte med gratis leilighet fra dag én. 52 kvadrat på Grünerløkka. Det ble et lykkelig valg for begge parter.

Riktig valg

Slik fikk Andreas råd til å satse på drømmen om å nå til topps, og slik fikk sportsklubben sin første olympiske mester, selv om de hadde Grete Waitz med i fire OL.

-  I løpet av de åra han har vært hos oss har Andreas modnet og blitt et reflektert menneske. Og han har hatt stor sportslig og sosial utvikling, sier klubbformann Oscar Petter Jensrud.

Andreas er ikke i tvil om at det var riktig å forlate Kristiansand i slutten av tenåra.

-  Jeg ville sannsynligvis ikke vunnet OL-gull om jeg ikke hadde byttet klubb.

Oslo idrettskrets er største krets med tanke på antall medlemskap: 193 079.

Norsk idrett sysselsetter i dag 24 300 frivillige årsverk på landsbasis.

LYKKELIG VALG: Andreas Thorkildsen var aldri i tvil om at han måtte flytte fra Kristiansand om han skulle innfri drømmen om å bli verdens beste spydkaster. Valget falt på Oslo-klubben SK Vidar hvor han utviklet seg til å bli olympisk mester - etter bare drøye tre år i klubben.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media