SMÅPENGER: Alexander Dale Oen tjener 1500 timer i året, men tjener bare småpenger til tross for gode prestasjoner. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
SMÅPENGER: Alexander Dale Oen tjener 1500 timer i året, men tjener bare småpenger til tross for gode prestasjoner. Foto: Daniel Sannum Lauten/DagbladetVis mer

Gull-Alex tjener mindre enn en industriarbeider

Trener 1500 timer per år, får null i EM-bonus av forbundet.

||| (Dagbladet): Alexander Dale Oen utklasset konkurrentene på gårsdagens finale på 100 meter bryst.

I dag tok han seg greit videre til semifinale på 200 meter bryst. I ettermiddag svømmer han for finaleplass.

- Det var årsbeste med nesten to sekunder, og han kom rimelig komfortabelt videre, sier Dale Oens personlige trener Stig Leganger Hansen til Dagbladet.

Med andre ord: Dale Oen virker å være i superform.

1500 treningstimer Men det er ikke de store økonomiske gevinstene å tjene innen svømmesporten. Ifølge Dale Oens personlige trener, trener han 1500 treningstimer i året.

Til tross for status som en av Norges beste idrettsutøvere, tjente Dale Oen 578 357 mindre enn det for eksempel Petter Northug gjorde i fjor.

Ifølge skattelistene tjente Dale Oen 232 577 kroner i OL-året 2008.

Det er 100 000 kroner mindre enn hva tarifflønnen er for gjennomsnittlig industriarbeider i 2008, og bare en fjerdedel av hva Petter Northug offisielt tjente samme år.

En eller flere triumfer i EM gir bare småpenger i lommene til Dale Oen og de andre svømmerne.

- Det europeiske svømmeforbundet har ikke mye å stille opp med de heller. Eventuelle penger vil komme fra svømmernes egne sponsorer, sier presidenten i Norges Svømmeforbund Per Runar Eknes.

Han får støtte av Leganger Hansen.

UTEN SPONSOR: President i det norske svømmeforbundet, Per Runar Eknes, står fremdeles uten hovedsponsor. Foto: Scanpix
UTEN SPONSOR: President i det norske svømmeforbundet, Per Runar Eknes, står fremdeles uten hovedsponsor. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har et veldig godt opplegg i Norge, men en sponsor ville selvfølgelig hjulpet, sier Hansen.

Toppidretten sliter Da finanskrisen brøt løs for alvor gikk svømmeforbundet glipp av en millionavtale som ville strukket seg helt frem til London OL i 2012.

Svømmeforbundet står fremdeles uten hovedsponsor etter krisen.

- Per nå står vi fremdeles uten en hovedsponsor, og de fleste utøverne må finansiere seg selv. Vi har et veldig bra breddetilbud, og det går veldig bra der. Men toppidretten, den sliter, sier Eknes til Dagbladet.

Han sier at svømmeknappen er deres største inntekskilde per i dag er svømmeknappen, som sponses av regjeringen.

- Vi driver veldig ryddig, men det hadde så klart vært veldig ålreit med en hovedsponsor. Men jeg vil egentlig snu på det: Om vi har fokus på eget arbeid vil sponsorene komme.

Dale Oens trener mener likevel ikke det er noe problem å motivere seg.

- Det er ikke et problem i det hele tatt. Vi setter hele tiden nye mål og har fokus på å oppnå dem, sier Leganger Hansen.

PERSONLIG TRENER: Stig Leganger Hansen (t.h). Foto: Scanpix
PERSONLIG TRENER: Stig Leganger Hansen (t.h). Foto: Scanpix Vis mer