GULLJENTER:  Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok VM-gull på stafetten sammen med Heidi Weng (t.v.), Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
GULLJENTER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok VM-gull på stafetten sammen med Heidi Weng (t.v.), Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Gull-Astrid om studiene: - En slik lege vil jeg bli

«Du må tenke klart når det stormer.»

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) og de andre langrennsjentene forbereder de to siste rennene i verdenscupen. I morgen er det sprint i Drammen, mens søndag er det 30 kilometer i Holmenkollen.

Dagbladet møter en blid og offensiv Uhrenholdt Jacobsen i solskinnet etter ei økt i Holmenkollen.

- Jeg gleder meg til å fullføre sesongen, sier 28-åringen, som fikk med seg stafettgull og sølv på 15 kilometer i Falun-VM.

Til høsten kommer hun til å legge opp løpet litt annerledes. Astrid er godt i gang med medisinstudier. Til jul er hun halvveis.

Toppidrett og toppstudier - lar det seg virkelig kombinere?

- Det er en stund igjen til jeg er lege. Men jeg kler meg i hvitt igjen i august, og skal lære litt mer. Jeg har fortsatt en vei å gå. Ett semester igjen, så er jeg halvveis.

Åpen - Hva slags lege vil du bli?

- Jeg har tenkt litt på det, men er åpen. Jeg har lært at livet tar mange vendinger, og det er for dumt å låse tankene og hodet.

- Men jeg har alltid hatt et hjerte for anestesi og akuttmedisin. Vi får se om jeg orker det kjøret. Det har alltid vært spennende. Det er den basale fysiologien som gjelder i dette faget. Du må være til stede. Du må være rolig og tenke klart når det stormer rundt.

Men det er fortsatt langt fram. Og først vil hun fullføre sesongen med stil. Ikke minst blir 30-kilometeren søndag spesiell. Den foregår på hjemmebane i Holmenkollen.

Astrid sier:

- Det er alltid stas i Holmenkollen. Det er et tradisjonsrikt renn med mye publikum. For meg som så å si har vokst opp i løypene her, blir det spesielt. Jeg gleder meg veldig.

Mildt - Er det snø igjen?

- Det er mildt. Snøen har ligget lenge, og begynner å bli råtten. Jeg tror vi kan være forberedt på at det blir løst og tungt. Det er sånn det er i mars. Men arrangøren kommer til å gjøre sitt beste.

- Hvilke følelser sitter du tilbake med etter VM?

- Det var en kjempeopptur. Det var veldig gøy å være på sitt beste under et mesterskap. Selvfølgelig var det noe jeg kunne gjort bedre. Men to av løpene gikk veldig bra, så det er disse jeg får huske.

Hard jobbing Astrid fortsetter:

- Jeg tror folk synes det er ekstra stas når en som har slitt får det til. Spesielt dem som kjenner meg, de vet hvilken innsats jeg har lagt ned over mange år. Men selv om du jobber hardt, er det ikke alltid du får det til.

Hun kommer til å gå på ski så mye som mulig den neste perioden. Blant annet gjenstår et ski-NM - del to - i Harstad i slutten av mars.

- Jeg skal tyne ut det jeg har igjen, sier hun.

HOLMENKOLLEN DENNE UKA: Astrid Urenholt Jacobsen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
HOLMENKOLLEN DENNE UKA: Astrid Urenholt Jacobsen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer