Gull! Gull! Gull! Gull! Gull! Gull! Gull! Gull!

Femmilsgullet sørget for historie.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det er visst typisk norsk å være god, men å være så bra som de norske utøverne har vært i VM - er faktisk i overkant av hva vi er vant til.

Verdensmesterskapet er nemlig tidenes beste for Norge.

Petter Northugs femmilsgull er Norges åttende.

Marit Bjørgen - den store VM-dronningen - startet festen for ti dager siden, da hun vant sprinten i Holmenkollen. Siden er det blitt norske gullfester nesten daglig.

Beste nasjon igjen Norge har vært beste nasjon i alle VM siden i Ramsau i 1999.

Sju gull var den gamle rekorden for Norge i ett enkelt ski-VM. Det skjedde både i Oslo i 1982 og i Oberstdorf i 2005. I Falun i 1993 og i Lahti i 2001 ble det seks.

Bare tre ganger har Norge reist hjem uten gull - i Lahti i 1958 og i 1978, samt i Vysoke Tatry i 1970.

Dagens to medaljer sørger også for at skigjengen passerte medaljerekorden fra 2005, da det ble 19 medaljer. I årets VM forsynte Norge seg med 20 medaljer.

Maksimalt VM - VM har vært helt maksimalt for oss i langrenn. Vi har fått åtte gull, fire sølv og fire bronser. Jeg vet at vi aldri har tatt så mange gull før i noe VM, og aldri så mange medaljer. Vi har slått de rekordene, sier sportssjef for langrenn Åge Skinstad.

Bare en rekord ble for hard.

- Jeg har regnet litt på at i Seefeld i 1985, da var det bare fire herre- og fire dameøvelser, da var det 1,37 medaljer per øvelse for Norge. Jeg tror vi måtte hatt tre på pallen i dag for å slå det.

VM-DRONNINGEN: Marit Bjørgen er VMs desiderte dronning, med fire gull. Therese Johaug har to. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VM-DRONNINGEN: Marit Bjørgen er VMs desiderte dronning, med fire gull. Therese Johaug har to. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Hva ble snittet for Oslo-VM?

- 1,3 et eller annet, men jeg tror ikke det ble 1,37, sier Skinstad til Dagbladet.

Slik var den norske gullfangsten:

1. gull: Nummer 100 Marit Bjørgen gikk inn til et klart sprintgull da hun stormet fra Ariana Follis og Petra Majdic. Storfavorittens triumf var Norges 100. gull i ski-VM.

Se høydepunktene her

2. gull: Bjørgens superski Marit Bjørgen hadde så gode ski på 15-kilometeren med skibytte at Rognes-jenta spøkte med at hun ville strippe i smørebua. Hun kom alene ut av tåkehavet og vant et overlegent gull.

Se høydepunktene her

3. gull: Hellner-gropa Etter sprinten fikk Marcus Hellner en bakke oppkalt etter seg i Holmenkollen. Med seieren på 30-kilometeren med skibytte oppfant Petter Northug i stedet Hellner gropa.

Se høydepunktene her

4. gull: Drømmeløpet 10-kilometeren var det løpet Marit Bjørgen aller helst ville vinne. Selvfølgelig gjorde hun det - etter et sekunddrama. Hun var 4,1 sekunder foran Justyna Kowalczyk.

Se høydepunktene her

5. gull: Steira sprengte feltet De norske jentene var storfavoritter på stafetten, og innfridde. Mye takket være en fantometappe av Kristin Størmer Steira. Hun avgjorde stafetten og Marit Bjørgen kunne bare kose seg på sisterunden.

Se høydepunktene her

6. gull: «Carl Gustav, can you hear me?» Petter Northug viste seg igjen som verdens råeste spurter, da han avgjorde stafetten. Og han lot selvfølgelig svenskene høre det. Han ertet dem fra målgang til seint på kveld.

Se høydepunktene her

7. gull: Thereses utklassing Therese Johaug har aldri vunnet et verdenscuprenn, men da det hjalp som mest var hun best. Hun parkerte VM-dronningen og resten av feltet på tremila og gikk inn til en overlegen seier.

Se høydepunktene her

8. gull: Petter Northug Trønderen var selvfølgelig suveren i spurten og slo Maxim Vylegzhanin klart. Tord Asle Gjerdalen tok bronsen.

MYE KAKE: Marit Bjørgen og Petter Northug har sørget for at det har blitt mye kakespising på Soria Moria Hotel de ti siste dagene. Foto: CLAES-TOMMY HERLAND/SKIFORBUNDET/SCANPIX
MYE KAKE: Marit Bjørgen og Petter Northug har sørget for at det har blitt mye kakespising på Soria Moria Hotel de ti siste dagene. Foto: CLAES-TOMMY HERLAND/SKIFORBUNDET/SCANPIX Vis mer