Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gull i blikket

Kjetil Aamodt og Bode Miller så langt etter gullet i går. Miller ser ganske dårlig ellers også. Men nå får han hjelp av optikere fra Oslo.

ST. MORITZ (Dagbladet): De skal lage nye spesialinnsatser til Millers slalåmbriller før torsdagens nerveduell med Aamodt i kombinasjonen. Kjetil Aamodt ble nummer fem i super-G-rennet i går, 18 hundredeler bak Bode Miller og Hermann Maier, som delte sølvet. Stephan Eberharter vant suverent.

- Gjort er gjort. Nå er det bare å nullstille, sier Aamodt.

Neste mulighet kommer i kombinasjonen, der Aamodt har gull fra de fire siste mesterskapene. Men i år har Bode Miller truet ham voldsomt, og før torsdag håper amerikaneren å ha trumfkortet klart. Hans norske trener Martin Andersen har fått hjelp av kameraten Hans Christian Riege i Oslo til å utvikle nye brilleinnsatser til Miller. 25-åringen har skjeve hornhinner med verdiene 1,5 på det ene øyet og 1,25 på det andre. Dette hemmer ham ganske mye.

- Jeg bruker briller vanligvis, men ikke når jeg kjører på ski, sier Miller, som ikke klarer å bruke linser heller når han kjører, på grunn av tåreproduksjon.

Klare i dag

Dette har Riege og Andersen tatt fatt i.

- Vi måtte gjøre noe med det som har blitt et ganske stort problem for Bode. De nye innfatningene lages i Østerrike, og festes på innsiden av slalåmbrillene. Jeg har fått beskjed om at de kommer hit til hotellet i St. Moritz mandag eller tirsdag. Da skal vi teste på treningene før rennet, sier Andersen.

Ifølge Andersen ser Miller så dårlig at han ikke klarer å lese skiltene på biler han kjører bak. Det er ganske vesentlig synsreduksjon for en utøver som konkurrerer i opp mot 140 km/t.

- Bode taper ganske mye når det er flatt lys og vanskelig å se snøen. Selv når det er sol, er det vanskelig for Bode å bedømme avstander. Du ser for eksempel aldri at han gjør noen bevegelser eller forhopp før et hopp. Han lar bare skia gå, og hopper ofte lengre enn de andre. Tar han forhopp og bommer fordi han ikke vet hvor kanten kommer, risikerer han å fly til himmels. Sånn sett har han tilpasset seg handikappet han har, sier Andersen.

Jevn duell

Dette er dårlig nytt for Aamodt, som nå får enda kraftigere press på seg foran øvelsen han har dominert fullstendig i årevis. I fjor vant han OL-gullet foran Miller, men i år har 25 år gamle Miller endelig fått sving på utforkjøringa.

Riktignok har Kjetil slått Miller i seks av de sju utforrennene begge har kommet til mål i, men bare to ganger med mer enn 70 hundredeler. I OL i fjor ledet Aamodt på Miller med 2,44 sekunder før slalåmrennet. Etter to slalåmomganger skilte bare 24 hundredeler.

I slalåm har de to vært jevne de gangene begge har kommet til mål. Miller har kjørt ut i tre renn, i realiteten fire da han tråkket opp igjen for å komme i mål i Kitzbühel-kombinasjonen. Der kjørte Kjetil ut for første gang i en kombinasjon på ti år fordi han helt uvant måtte gi absolutt alt for å sikre kombiseieren. Nervene er altså i helspenn...

- Jeg synes det er bra om vi har klart å legge press på Kjetil. Om det kan føre til at han gjør feil, så tar jeg imot det med takk, jeg, sier Andersen.

Kamerathjelp

Riege er ikke optiker, men har jobbet i optikerbransjen i ti år sammen med faren Hans Jacob Riege.

- Jeg har brukt kontaktene mine, men det er viktig å presisere at jeg støtter meg på fagfolk, sier Hans Christian Riege, som sammen med faren har utviklet Millers nye brilleinnsatser ved Ollis synssenter i Oslo.

- Er det problematisk å hjelpe en amerikaner til å slå en nordmann?

- Nei, jeg gjør dette fordi jeg er kamerat med Martin. Bode er en hyggelig fyr, og jeg unner ham alt godt, akkurat som jeg gjør for Kjetil og Lasse, sier Riege, som til daglig jobber i Masterfoods.

Martin Andersen sier det slik:

- Enten blir Bode mye bedre, eller så blir han skremt når han endelig ser hva han driver med.

KONKURRENTER: Den norske optikerhjelpen til Bode Miller (t.v.) er dårlig nytt for Kjetil Aamodt, som nå får enda kraftigere press på seg foran øvelsen han har dominert fullstendig i årevis.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling