Gull i blikket

Solveig Guldbrandsen og Kolbotn har ambisjoner om å knipe gullet fra Gøril Kringen og Trondheims-Ørn denne sesongen - men ønsker også å rekruttere flere tilskuere.

Trondheims-Ørns kaptein og veteran, Gøril Kringen, mener det er mange grunner til å gå på kamp når jentene spiller.

- Det er åpne kamper med stor spenning, og vi scorer mange mål. I tillegg er det mange spennende profiler i klubbene, både hjemvendte USA-proffer og unge talenter. Det er lavere tempo enn hos gutta, men det gjør det bare lettere for publikum å følge med på spillet, sier Kringen til Dagbladet.

Lære av Sverige

Trondheims-Ørn er klar favoritt til å ta seriegullet, i år, som i fjor. Og laget er forsterket ved at Unni Lehn og Ragnhild Gulbrandsen har kommet hjem fra proffspill i USA.

- Det er klart gull er målet. Men i år er vi mest sultne på å få vist oss fram i europacupen, sier Kringen.

Fremste utfordrer er Kolbotn, som har hentet inn en erfaren og spennende svensk trener. Pia Sundhage har 146 landskamper for Sverige, og trenererfaring fra Sverige og USA.

- Jeg håper å bringe inn mange elementer fra begge land. Spillerne i den norske serien trener nok, vi trenger mer fokus på hvordan vi spiller, sier hun til Dagbladet.

Flinkere

Sundhage er forbauset over hvor få tilskuere som følger damene i Norge. Den svenske serien har hatt en stor vekst i tilskuere, med opptil 2500 på en seriekamp. Slike tall er en fjern drøm for den norske toppserien, som gjerne vil lære av svenskene.

- Først og fremst trenger vi media. Men klubbene kan helt klart bli flinkere til å skape blest, dyrke profiler og lage arrangement rundt kampen, mener Kringen.

Landslaget må levere

Toppserien lider ekstra fordi landslaget ikke leverte gode resultater i fjor. USA-VM ble en stor skuffelse, da de norske jentene røk ut i kvartfinalen. Uten OL-plass forsvinner både stipendier og mediedekning.

- Norge har spilt mye dårligere med Åge Steen som trener. Vi har ikke lenger en klar strategi og spillestil, og under VM var det mange rare taktiske vurderinger. Vi må bli bedre på alle fronter, fysisk, teknisk og taktisk, sier Kringen til Dagbladet.

Pia Sundhage mener det er spesielt viktig å ta klubbene med i spillerutviklingen som landslaget er avhengig av.

- Det svenske forbundet tar med klubbtrenerne til internasjonale mesterskap. Da får de sett det internasjonale toppnivået, og kan lettere fokusere riktig.

Etter bare tre måneder på Kolbotn er hun klar for alvoret på lørdag.

- Vi har helt klart ambisjon om å være i toppen, og helst ta gull. Cupen betyr ikke så mye for meg personlig, men spillerne er sultne, de vil ha revansje fra finaletapet i fjor, sier Sundhage.

GULLJENTER: Trondheims-Ørn og Gøril Kringen (t.h.) er storfavoritter til å ta gull i Toppserien. - Jeg er redd de er hakket over oss. Men vi har jo ambisjon om gull, sier Solveig Gulbrandsen i Kolbotn.