Gull på stafett

HAKUBA (Dagbladet): Dramatikk fra start til mål og norsk seier med noen få centimeter i en stafett-thriller som til og med overgikk dramaet på Lillehammer for fire år siden. Helten over alle helter i natt: Thomas Alsgaard (26) - vår nye skikonge! Thomas knuste «verdens beste spurter» Silvio Fauner på målstreken.

- Han fikk et høl i ræva. Det kjente han, tenker jeg, sier Thomas om Silvio Fauner.

- Jeg hadde større kontroll enn det så ut som. Jeg hadde et gir til om det skulle knipe, sier Thomas.

Bjørn Dæhlie var livredd for at seieren skulle glippe da Fauner fikk gå ut bak Thomas på sisteetappen:

- Thomas har nok gjort seg opp en mening sjøl, men jeg liker ikke helt at han går framme og drar så mye nå. Dette ser ikke bra ut. Jeg er redd Fauner blir fryktelig hard i spurten om han får lov til å ligge bak der.

- Helt fifty-fifty. Jeg vet hvor sterk Fauner er når han får ligge bak i slikt terreng. Han er en skruppelløs italiener, sier Bjørn.

Og fikk rett - i at Fauner var skruppelløs. For i spurten var Thomas flere hakk råere enn Bjørn var i spurten han tapte på Stampesletta under Lillehammer-lekene for fire år siden. Men Thomas var irritert på Fauners taktiske spill på slutten:

- Barnslig, spør du meg. Jeg gidder ikke å holde på med det tullet der, sier Thomas.

Stivna

Sture Sivertsen fikk kjempeproblemer på startetappen. Sture holdt Norge i tet i nesten åtte kilometer, men da Marco Albarello satte inn et rykk, sa det stopp for Sture. Kroppen var plutselig stokk stiv, og de vonde sekundene begynte å rase på.

Ved veksling hadde Italia nesten halvminuttet på Norge.

Ingen festlig OL-avslutning for Sture, men det var den dagen da beina ikke hadde mer å gi.

- Det gikk bra i begynnelsen, men de siste 2,5 kilometrene var ikke bra. Albarello kom opp på sida av meg i det andre sporet etter sju kilometer. Det ble litt større fart, og Gandler var hissig bak meg. Da gjorde jeg den tabben å gå ut av sporet. Jeg kom meg ikke inn igjen før jeg var nummer åtte- ni. Det merket de foran meg og satte inn et rykk. Da ble jeg stokk stiv, sier Sture.

Supert, Erling

Nå betydde ikke Stures sprekk annet enn at stafetten ble mye mer spennende enn den kunne blitt.

Ekkelt spennende var det faktisk, om du så dette skiløpet med norske øyne.

Erling Jevne avsluttet sin olympiske karriere med ei sugende andreetappe. Erling gikk Norge fra 10. plass og helt opp til andreplassen. Han klarte også å halvere Italias forsprang.
- Jeg var skikkelig pigg og hadde gode ski. Bare å sparke fra og gå. Jeg klarte å halvere avstanden til Italia. Tror han gikk bra han også, sier Erling, som synes synd på Sture:

- Han var litt usikker og stivna. Da blir det fort noen sekunder. Det er ingen mulighet til å komme seg i de lange motene.

- Alle kan ikke ha dagen samtidig. Men om tre av fire slår til kan det gå veien likevel, sier Erling, som helt klart gjorde sin fjerdepart av jobben.

Bjørn stoppet opp

Bjørn Dæhlie hadde en enkel oppgave i å hente inn de tolv sekundene Fabio May hadde i forsprang på ham.

Men May viste henge-egenskaper i verdensklasse da han klorte seg fast til Bjørns rygg de siste tre kilometerne av tredjeetappen. Bjørn holdt toppfart, det tøt sikkel og snørr av italieneren, men hang, det gjorde han.

Rett før veksling stoppet Bjørn Dæhlie helt opp. Han ville at Italia skulle veksle først, at Silvio Fauner skulle gå ut før Thomas Alsgaard.

Slik ble det ikke, Fauner sto bom stille på startstreken, Thomas måtte bevege seg, Fauner gled inn bak ryggen hans.

Og der ble han.

- Jeg ville ha Thomas ut bak Silvio. Når jeg ikke klarte å gå fra sjøl, så var det om å gjøre å prøve å få Thomas ut bak. Men det var Fauner lite interessert i, sier Bjørn.

Taktikk og nerver

Det ble et vanvittig lureløp. Thomas først med Fauners pust i nakken, i kilometer etter kilometer i moderat fart. Fauner, som slo Bjørn Dæhlie i innspurten på Lillehammer for fire år siden, gikk med to tanker i hodet:

  • Han ville ha en ny spurt.
  • Han ville gjøre Thomas Alsgaard nervøs.

Men unge Alsgaard er kald som en fisk, og selv ikke verdens slueste italiener skremmer vannet av ham.

Han forberedte seg mentalt til en ny OL-spurt, mens han gikk og tauet på Fauner ute i OL-skogene.

Thomas prøvde å få Fauner fram for å gjøre noe av drajobben, han fikk ikke engang et svar. Fauner storkoste seg bak Alsgaards rygg.

Først drøye to kilometer før mål lyktes Thomas i å få italieneren fram.

Et svakhetstegn fra Fauner?

Var det han som begynte å bli nervøs?

Gull-spurt

Tydeligvis. Fauner stolte kanskje ikke helt på egne spurtegenskaper. I den siste kneika inn mot mål prøvde han et rykk.

Thomas hang på og hadde full kontroll.

Det ble et bikkjerace de siste hundre meterne. Fauner først inn på stadion - Alsgaard meteren bak.

En vanvittig spurt - nordmannen og italieneren side ved side stakende oppover oppløpet.

En knapp ledelse til Fauner ei stund. Men Thomas staket som en helt, nærmet seg, nærmet seg enda mer, var oppe på siden, var foran.

I mål var det ingen tvil. Det olympiske stafett-gullet er tilbake i Norge.

Takk skal du ha, Thomas Alsgaard.

<B>JUBEL: Italienerne var også fornøyd med sølv og var blant de første til å gratulerte Thomas Alsgaard og de andre norske gullvinnerne.