Gull-Rita Dahle!

KAPRUN (Dagbladet): Endelig ble det VM-gull til terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle (29). - Hun har vært gjennom så mye. Hun har opplevd så mange nedturer i sin korte karriere. Rettferdigheten har seiret, jubler mamma Brit Dahle.

I et forferdelig regnvær i Kaprun i Østerrike viste rogalandsjenta hvilken kapasitet hun har som syklist. Et VM-gull i terrengsykling var mer enn hun selv torde drømme om.

- Jeg ville vært fornøyd med en 10. plass i dag, sier Gunn-Rita til Dagbladet etter seieren.

- Etter EM-gullet for noen uker siden, bestemte jeg meg for å ta alle gode plasseringer gjennom resten av sesongen som en bonus. At det skulle bli gull hadde jeg aldri drømt om, jubler mesteren.

Ville gi opp

Trener og samboer Kenneth Flesjå vet så inderlig godt hvilke problemer Gunn-Rita har vært gjennom for å komme hit hun er i dag. I likhet med friidrettsløper Marius Bakken ble terrengsyklisten utsatt for jernforgiftning. I 16 måneder trente hun ikke sykkel i det hele tatt.

- I vinter ville hun gi opp. Hun hadde ikke mer motivasjon og hadde ikke lyst til å fortsette. Sammen med landslagstrener, Atle Kvålsvoll, klarte vi å få henne på beina igjen og motivere henne til å fortsette. Vi har mye å takke Kvålsvoll og Olympiatoppen for, forteller Flesjå som understreker at VM-tittelen er Gunn Ritas fortjeneste.

Rolig start

Et fryktelig regnvær i Alpene skapte problemer for både arrangører, ryttere og publikum. Vannet fosset bokstavelig talt ned bakkene og gjorde fast grunn til en rutsjebane av leire.

Gunn-Rita tok det som vanlig rolig i starten og lå bak i feltet opp de første lange bakkene.

- Etter at startskuddet gikk, følte jeg at alle de andre var mye sterkere enn meg. Tempoet var veldig høyt i teten. Beina mine virket ikke helt, sier 29-åringen.

Etter hvert kom hun sterkere og sterkere, og i mål var hun hele 1.23 minutter foran polske Anna Szafraniec.

I mål ventet en norsk koloni med vikinghjelmer og ansiktsmaling i norske farger.

- Helt fantastisk, skrek den norske kolonien med mamma Brit og pappa Birger i spissen.

Landslagstrener, Atle Kvålsvoll, var ikke særlig overrasket over at Gunn-Rita tok gullet.

- Verdenskjent

- Da jeg våknet i dag, var jeg kanskje den eneste i hele Kaprun som faktisk takket for at det regnet. Dahle fikk et mentalt overtak allerede fra start, og det var viktig i dag, sier Kvålsvoll etter bragden i rundbanen i Kaprun.

Kenneth Flesjå var også ganske overbevist om at Dahle kom til å få en god dag denne søndagen.

- Jeg har hatt en skummelt god følelse hele uka og visste at dette kunne gå vår vei, sier Flesjå.

- Jeg har vært Gunn-Ritas massør siden 1999 og kjenner hennes muskler ganske godt. De siste ukene har de vært myke som kvinnebryst etter treninger og det har vært et veldig godt tegn, sier Flesjå.

Terrengsykkellaget Merida var de eneste som ville gi henne en jobb etter alle problemene.

I dag kan hun velge mellom de hun selv ønsker. Flesjå røper derimot at ønske nummer en er Merida. Og skal vi tro den internasjonale lagsjefen på Merida, Thomas Klötzbucher, så er ikke veien så veldig lang til en avtale.

- Vi kommer til å gjøre henne verdenskjent. Merida har forhandlere i 35 land, og vi kommer til å utnytte denne muligheten maksimalt, sier Klötzbucher.

VERDENSMESTEREN: - Jeg ville vært fornøyd med en 10. plass i dag, sier Gunn-Rita Dahle etter målpassering. Etter en nesten to timer lang kraftprøve kunne gulljenta sykle i mål 1.23 minutter foran polske Anna Szafraniec.
STOLTE FORELDRE: Slipper jubelen løs.