Gull-Ritas kjedereaksjon

Noen timer etter at kjedet til Gull-Rita hoppet av og satte terrengsykkelnasjonen Norge i vranglås, hoppet hun opp på bordet og tok i mot hyllesten fra familie, venner og fans i går kveld. Da kom også tårene.

ATEN (Dagbladet): Stemningen på Taverna var ouzo like før klokka 22.00 lokal tid i går kveld. Og da Gull-Rita og hennes «altmuligmann» Kenneth Flesjå ankom cirka klokka 22.00 lokal tid eksploderte lokalet.

-  Jeg vil bare takke dere alle, sa Gull-Rita til stor jubel da hun møtte familie, fans og venner på restauranten Taverna i Aten sentrum seint i går kveld. Mamma Brit tørket seg i øyekrokene og pappa Birger sa han var like tom som 10 timer tidligere.

-  I dag har jeg ikke muligheten til å forstå hva dette gullet betyr, sier gullvinneren. Oppgitt, men egentlig Lykkelig.

Ingen selvfølge

-  Det ville vært en gedigen skuffelse om hun ikke hadde vunnet. Hun har hatt en så fantastiske sesong, Fallhøyden var stor, sier pappa Birger til Dagbladet.

-  Men det var ingen selvfølgelighet å vinne, sier Gull-Rita til Dagbladet.

-  Tenkte du noen gang på at du kunne mislykkes?

-  Å ja, mange ganger. Det for gjennom hodet mitt. Jeg tenkte på at jeg ikke skulle komme til mål. Jeg tenkte at jeg ikke skulle være i så god form som topp fem og masse andre rare tanker, sier Gull-Rita til Dagbladet.

-  Karrieren sto ikke og falt på denne, mener samboer, trener og massør Kenneth Flesjå.

Stolt nordmann

Sjøl var han helt tom etter Norges fjerde gull i Aten.

-  Jeg føler at vi nesten er to om dette. Det er en fryd å se henne lykkes.

31-åringen fra Bjørheimsbygd ville i går dele gullet med samboer Kenneth, men også det norske folk.

-  Jeg er stolt av å være norsk. Og i dag er det ekstra spesielt, sier OL-vinneren.

Etter en knallstart der hun ga konkurrentene en psykisk knekk allerede i den første tunge bakken på førsterunden, fikk hun trøbbel på tredjerunden da hun fikk trøbbel med kjedet.

-  I dag fikk vi vist verden hva terrengsykling er. Hvor hårfine marginene er mellom det perfekte og en katastrofe, sier hun.

Men verdens beste på to hjul i skau og mark kom seg opp på setet igjen. Og i mål skilte 59 sekunder foran canadiske Marie-Helene Premont i mål.

-  Jeg var ikke sikker før den siste lille bakken før mål. Da snudde jeg meg, og tenkte - nå er jeg olympisk mester.

Tisserekord

-  Fy faen, har du vunnet OL-gull eller ikke, skriker Gull-Rita til samboer Kenneth og klapser ham på ryggen. Det var før hun gikk inn på dopingkontrollen. Etterpå var hun tom. På alle måter. Sykkeldronninga brukte snaue to timer på å bli mester. Tisseprøven på dopingkontrollen tok to timer og førti minutter.

-  Dette var ny rekord for meg. Ola Rønsen, legen, masserte meg. Hodet var helt i spinn. Kroppen var full av adrenalin. Det ble vel mye spenning de to siste rundene.

Gull-Rita deltar i 35 konkurranser i året. Hun og Kenneth har omtrent 280 reisedøgn i året. Neste år i oktober gifter de seg. Og forhåpentlig vil det arkitekttegnede huset deres på Lura utenfor Stavanger være ferdig i 2005.

-  Vi har et fantastisk liv. Jeg ville ikke byttet dette livet mot noe, sier Gull-Rita Dahle.

HYLLET: Gullet er i boks, tisseprøven unnagjort - og Gull-Rita er nesten i hjemlig terreng når hun møter familien og fansen på Taverna var ouzo i Aten. Her får hun en klem av fan Stein Gundersen, mannen som ga henne det norske flagget før hun syklet i mål.
STOLT: Gullmedaljen ønsker Gull-Rita å dele med hele Norge.