Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Birgit Skarstein med VM-gull:

Gull-Skarstein sjokkert over egen seiersmargin

Overlegen i VM.

OVERRASKET: Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKET: Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull i roing i paraklassen søndag. 29-åringen var knusende overlegen i bulgarske Plovdiv.

Skarstein var stor favoritt i sin klasse foran søndagens finale og skuffet ingen. Israelske Moran Samuel var på forhånd regnet som en mulig gullutfordrer, men ble henvist til sølvplass.

Amerikanske Hallie Smith knep bronsemedaljen.

Skarsteins tid 10.13,63 var i tillegg ny verdensrekord. Den gamle hadde hun selv på 10.24,48.

– Utrolig, utrolig artig. Vi hadde en plan om å gå ut offensivt fra start og riste av oss folk etter hvert. På 1000 meter skulle jeg rykke, og det gikk akkurat sånn vi hadde tenkt. Jeg visste også at forholdene lå til rette for rekord, og det gikk det også, smilte Skarstein til NTB etter seieren.

Et nytt VM-gull i roing smakte naturlig nok fortreffelig.

– Det betyr mye. Det er en bekreftelse på at vi har gjort mye riktig og at vi er på god tur mot OL i Tokyo. Verdensmester er man samtidig bare én dag. I morgen fortsetter jobbingen, sa hun.

Egen klasse

Den regjerende verdensmesteren festet grepet på konkurrentene allerede fra start og økte avstanden hele veien. Ved passering 1500 meter hadde Skarstein et halvminutts forsprang på israelske Samuel.

I mål var den økt til nesten 50 sekunder. Det hadde ikke den norske gullfavoritten sett for seg i sine villeste fantasier. Ei heller at hun skulle sette verdensrekord med 11 sekunder.

– Aldri verden! Da jeg kom over mål, så jeg at fartsklokka i båten viste 10.19, og den viser alltid mer (enn det som er tiden). Da skjønte jeg ingenting. Jeg trodde noe var feil med klokka, smilte verdensmesteren.

På tribunen i Plovdiv søndag hadde hun både den nærmeste familien og gode venner.

– Da nasjonalsangen ble sunget, hørtes det ut som et kor, smilte Skarstein.

Roste Borch

Med gullet fortsatte nordtrønderen sin voldsomme dominans. Tidligere denne sesongen har ingen vært i nærheten av å true henne i verdenscupen. 29-åringen sikret seg sammenlagtseieren på enkleste vis.

Den norske verdensmesteren var også fullstendig overlegen i sitt forsøksheat i Plovdiv tidligere denne uken. Samtidig bidro til en strålende norsk dag i Bulgaria.

Kjetil Borch tok gull i singlesculler.

– Det var ekstra artig at det ble VM-gull til Kjetil på samme dag. Det var en enorm prestasjon av ham, og det er tusen ganger morsommere å vinne sammen, sa Skarstein.

VM-gullet var hennes tredje i karrieren. De to foregående kom i 2017 og 2014. Hun har også et sølv og en bronse fra henholdsvis 2013 og 2015.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!