Gull, tårer og bobler

- Uææææh, heeeii, nå tar jeg tar sjampisen med meg inn til kongen, jublet Marit Bjørgen og sprintet inn til seiersfesten med kong Harald.

VAL DI FIEMME (Dagbladet):

Tidligere på dagen hadde 22-åringen vunnet Norges femte VM-gull. Mamma Kristine og pappa Ola Ivar var til stede med billetter på hver sin tribune. Da Marit fikk seiersklemmen av pappa, var alle ord overflødige. I styret rundt gulljenta talte gledestårene sitt eget språk.

- Jeg vet ikke hva jeg sa. Følelsene tok litt overhånd der, sier Marit, og blir et øyeblikk ettertenksom.

- Ikke karsk

I går kveld var det tid for fest. For når en ekte trønder tar VM-gull, så unner man seg litt ekstra.

- Klart det. Jeg skal ikke gå noe mer i VM. Det er ikke farlig å ta en fest en gang iblant. Det blir et glass vin eller to i kveld. Ikke noe karsk. Det er vel vanskelig å finne råvarer til det her nede, flirer Marit.

- Har du hilst på kongen før?

- Nei, det har jeg ikke. Blir artig å se om det er noe liv i ham, he-he.

For etter en maratonrunde med internasjonal pressekonferanse, dopingkontroll og tv-sending kunne endelig den ferske sprintverdensmesteren sette seg til bords med kongen. Halvannen time etter at majesteten hadde innledet middagen med en samlet VM-tropp.

Nervøs

Men kongemiddagen var det eneste Marit kom for seint til i går. På sprinten var hun to steg foran konkurrentene hele tida. Hun vant prologen. Hun vant kvartfinalen. Hun vant semifinalen. Og hun vant finalen. Akkurat som hun selv ville.

- Jeg var fryktelig nervøs før rennet. Men da jeg vant prologen, noe som aldri har skjedd før, så ble jeg ganske rolig, sier Marit.

Skjønt.

- Marit var mer nervøs enn vanlig, sier bronsevinner Hilde G. Pedersen til Dagbladet.

- Hvordan det?

- Jeg bare så det på henne. Hun trippa litt mer rundt enn vanlig.

Men hun hadde ingenting å være redd for. Bjørgens kvikke muskulatur var som skapt for de to bakkene i den korte sprintløypa, og hun parkerte konkurrentene hver gang det gikk oppover.

- Marit er veldig bra teknisk. Hun går selvsagt mye saktere enn oss gutta, men det er jo umulig å sammenlikne. Jentene mangler i utgangspunktet litt fysikk og styrke til å gå veldig fort oppover, men Marit har det som skal til, sier OL-mester Tor Arne Hetland om gulljenta.

Gammel drøm

Marit sjøl har stolt på at bjørnekreftene skulle gi gull.

- Det var det som var taktikken. I finalen slo jeg til allerede i den første bakken. Jeg følte det var lurt å få ei luke tidlig. Det gikk jo bra, sier Marit.

Hun var storfavoritt på forhånd, men for 22-åringen fra Rognes føles ikke det naturlig.

- Jeg trodde ikke på gull, nei, det går ikke an, sier hun.

Og selv da seiersseremonien var over, var det liksom litt vanskelig å fatte hva hun hadde gjort

- Jeg har ikke helt skjønt det ennå. Det er liksom så veldig mye styr rundt.

Bedre enn Bente

Fra hun var 18 år har hun også hatt med seg landslagstrener Svein Tore Samdal.

- Han har betydd enormt mye for meg. Han trente meg som junior, og han tok meg med på elitelaget da han tok over.

Og for Samdal, som har feiret mange gull sammen med dronninga Bente Skari, var det lett å innrømme at dette var annerledes.

- Klart det. Jeg er selvsagt glad når Bente vinner. Gleden er stor. Men dette var mye mer usikkert, og dermed blir gleden mer spontan, sier Samdal.

Og han er sikker på at det kommer mer godt fra Marit.

- Ja, hun kan bli like god som Bente på lengre løp. Hun trenger bare litt tid.

Og Marit har tenkt å vinne mer.

- Egentlig var det VM i 2005 som var målet, sier hun.

- Men nå kan du bli like stor som Bente?

- Ja, jeg ligger jo foran henne både på tester og antall medaljer nå i forhold til det hun hadde på min alder, smiler Marit.

MESTEREN: Marit Bjørgen sprettet sjampisen i natt, og var klar til å dele med kongen. - Det er ikke farlig å ta seg en liten fest en gang iblant, sier en sprudlende verdensmester til Dagbladet.