<strong>SUVEREN:</strong> Alexander Dale Oen var 95 hundredeler foran sølvvinner Hugues Duboscq (til høyre) på 100 meter bryst. Foto:  AFP PHOTO / JOE KLAMAR
SUVEREN: Alexander Dale Oen var 95 hundredeler foran sølvvinner Hugues Duboscq (til høyre) på 100 meter bryst. Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR Vis mer

Gull til Alexander Dale Oen

Utklasset konkurrentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Etter å ha knust all motstand i forsøksheatene og semifinalen var Alexander Dale Oen storfavoritt til EM-gullet på 100 meter bryst i kveld.

Og nordmannen innfridde til de grader.

Med tiden 59.20 utklasset han resten av feltet og tok en suveren gullmedalje, nesten sekundet foran sølvvinner Hugues Dubosco fra Frankrike. Tiden holdt til ny EM-rekord, samtidig som han forsvarte førsteplassen på samme distanse fra EM for to år tilbake. Dale Oens personlige rekord på 59,16 på 2008 blir derimot stående.

- Jeg trodde de skulle være nærmere. Men jeg hadde et håp om å vinne med en kroppslengde, og jeg greide det. Bank i bordet! sier gullvinneren til TV 2.

- Det var en maktdemonstrasjon, han var i en annen divisjon enn resten av feltet. Det sier også sitt at han setter årsbeste i verden og ny mesterskapsrekord, sier svømmepresident Per Rune Eknes til Dagbladet.

Ikke optimalt
25-åringen åpnet godt i bane fire og ledet med ca. seks tideler ved vending 50 meter. Derfra og inn var han aldri truet.

Stig Leganger Hansen, som er Dale Oens personlige trener, finner likevel noe å sette fingeren på:

-  De første 25 meterne vil han litt mye, så frekvensen ble noe høy. Men etter det justerte han seg inn, og kjører løpet til mål som han skal. Men på grunn av det høye frekvensen i starten ble det litt tyngre mot slutten enn planlagt, sier han til Dagbladet.

Men ikke misforstå - Leganger Hansen er både stolt og imponert over det eleven viste.

- Han utklasser konkurrentene og setter ny årsbeste i verden. Det er en maktdemonstrasjon i hans første skikkelige mesterskap siden OL, og gjenspeiler treningsinnsatsen som er lagt ned.

- Å vinne med nesten ett sekund i konkurranse med Europas beste svømmere - hva tenker du om det?

- Det er mye. For to år siden vant han med to hundredeler, og for fire år siden var han to hundredeler bak gullet. Fram mot OL skal det bli vanskelig for europeerne å ta ham igjen, men noen japanere og amerikanere kommer til å legge inn et ekstra gir for å holde følge, sier Leganger Hansen.

Revansj
Om alt går etter planen blir ikke kveldens gullmedalje den siste til Dale Oen i løpet av EM. Han er også blant gullfavorittene på 200 meter bryst og 50 bryst de kommende dagene.

- Vi får se, jeg må være konsentrert og fokusere på å prestere på mitt høyeste nivå, sier Dale Oen til Eurosport.

Ha innvilget seg en pause etter sølvmedaljen på 100 meter bryst i Beijing-OL i 2008, og er først nå tilbake for fullt. På veien har han også engasjert seg sterkt i debatten om de nye og moderne svømmedraktene. De ga bedre tider, men nordmannen nektet likevel å bruke dem.

Ved nyttår ble drakten forbudt.

- Draktproblematikken varte helt til nyttår. Nå har Alex bevist en gang for alle at det er mannen inni drakta som betyr noe. Jobben må gjøres av svømmeren. Han tok en god revansj på alle som mente at utstyret og verdensrekorder var viktigere enn mannen inni, han brakte svømmingen tilbake på idrettens rette spor. Alex er en mester verdig, sier svømmepresidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer