Gull-trener avgjør Norges gruppe

MARSEILLE (NTB): Carlos Alberto Parreira trente i 1994 Brasil til landets fjerde verdensmesterskap. I morgen kan han bli Norges lykkes smed under VM-trekningen på Stade Velodrome i den for anledningen kjølige, forblåste og meteorologisk nesten skandinaviske middelhavsbyen Marseille.

Skuespilleren Robin Williams gjorde en slett jobb for Norge da han for fire år siden stakk handa i skålen i Las Vegas og plasserte Norge i «dødens gruppe». Denne gang kan Norges skjebne havne i Parreiras hender.

For første gang arrangeres trekningen i forbindelse med en fotballkamp. Etter at Frode Grodås og en spiller fra hver av de 31 andre VM-nasjonene har vist sin evne til å samarbeide i en Europa mot Resten-kamp, skal spillerne få vite hvem de skal måle krefter med i gruppespillet om et halvt år.

Enkelte ting er sikkert: For første gang skal samtlige lag, inkludert vertslandet, spille sine grunnseriekamper på tre ulike arenaer. I motsetning til forrige gang er Norge garantert å møte lag fra tre ulike kontinenter. Det sørget seedingen for. Men fortsatt er mye opp til lykken, og Parreira.

Stor scene

Arrangøren har rigget opp en stor scene på den ene kortsiden, den eneste tribunen som ennå ikke står ferdig på nye Stade Velodrome. Der skal en del tusen betalende tilskuere, 30 000 inviterte skolebarn og millioner av tv-seere verden over direkte få følge trekningen som garantert blir mer spennende enn den forutgående fotballkampen.

Blåser det for mye, kan trekningen riktignok bli flyttet innendørs, men tv-kameraene følger etter slik at hvert grep i skålen blir fulgt - garantert live og kanskje også i sakte film.

Store nivåforskjeller mellom land som er plassert i samme skål kan føre til at noen grupper blir brutalt tøffe, andre nesten lette. Slik skal seremonien foregå:

Først inntar en hes Sepp Blatter podiet. Fifas generalsekretær sliter med vond hals og er om dagen storforbruker av halstabletter, men han gir ikke fra seg sjansen til å lede VM-trekningen - den grå eminensens halvtime i rampelyset hvert fjerde år. Han har flere hjelpere som skal hjelpe ham å fordele de 32 lagene i åtte grupper. Bare Brasil (gruppe A) og Frankrike (gruppe C) vet hvor de skal spille.

Skuffet arrangøren

Det første som skjer er fordelingen av de seks gjenværende seedede lagene. Arrangøren ønsket å gjøre dette selv, for å få Spania i sør, Tyskland og Nederland i nord. Fifas VM-komité sa nei, og Franz Beckenbauer skal trekke lagene som fortløpende føres opp på tavla i gruppe B til H.

Deretter trekkes det for å avgjøre i hvilken rekkefølge de øvrige nivåer skal trekkes. Her kommer Parreira inn. Han skal trekke 3. nivå, mens to gamle franske VM-helter, Raymond Kopa og Marius Trésor, trekker henholdsvis 2. og 4. nivå. Norge er i utgangspunktet plassert i nivå 3 sammen med åtte andre europeiske lag.

Etterhvert som land trekkes opp av skålen, plasseres de på tavla fra venstre (gruppe A) mot høyre. Enkelte geografiske styringer kan forvirre og lede tankene hen på avtalt spill, men disse er lagt inn for å unngå at ikke- europeiske lag fra samme kontinent møtes i gruppespillet.

Rekkefølge

Blatters øvrige hjelpere skal trekke tall som angir hvert lands plassering i sin gruppe, som 2, 3 eller 4. Det avgjør i hvilken rekkefølge laget møter de øvrige i gruppa. Lag 4 får møte det toppseedete laget sist.

Julie Foudy gjør dette for gruppe A og B, Georges Carnus for C og D, George Weah for E og F, og Jean-Pierre Papin for G og H.

Når trekningen er over, skal kampprogrammet for VM i utgangspunktet være låst. Fifa har i sine tv-avtaler imidlertid tatt høyde for at tidspunkt for avspark kan bli justert dersom dette er særlig viktig for deltakende land i svært avvikende tidssoner (Amerika og Asia). I et møte sent i morgen kveld blir tidspunktene endelig godkjent.

Ikke overtallig

For Norge er det ønskelig å unngå å bli det europeiske lag som skal plasseres på nivå med lag fra Asia og Sør-Amerika, og å bli laget som havner i gruppe med Europas «overtallige» lag.

Den største spenningen er ellers i nivået med land fra Afrika og Concacaf, og i nivået med land fra Sør-Amerika og Asia (pluss ett fra Europa). Drømmegruppa her er Jamaica og Iran, marerittet Nigeria og Jugoslavia.

Trekningen på Stade Velodrome, der Norge for 59 år siden spilte sin første (og inntil 1994 eneste) kamp i et VM-sluttspill, kan bli første steg på veien mot en ny norsk fotballbragd. Den kan også gjøre oppgaven til Drillos menn enda større.