Gull-vinnere med spiseforstyrrelser

Åtte prosent av de mannlige toppidrettsutøverne i Norge lider av spiseforstyrrelser. Verst er det innen bryting og boksing. - Men også gullvinnere som har deltatt i VM og OL, lider av spiseforstyrrelser, sier prosjektleder Jorunn Sundgot Borgen.

Dette kommer fram i en undersøkelse gjennomført av to hovedfagsstudenter ved Norges Idrettshøgskole. Undersøkelsen er den første i verden som kartlegger spiseforstyrrelser blant mannlige toppidrettsutøvere. Over 900 landslagsutøvere var med.

- Vi har utøvere som har tatt gull, sølv og bronse i World Cup, VM og OL som lider av spiseforstyrrelser, sier Jorunn Sundgot Borgen.

Avføringspreparater, sultdempende og vanndrivende piller, slankepiller og pulver er bare noen av metodene som 40 prosent av de slankefikserte utøverne sier de bruker.

- Sjukelige metoder er mest utbredt innen karate, judo, bryting og boksing. Hele 82 prosent sier de brukte slike metoder, sier Sundgot Borgen.

Hele 16 prosent av utøvere innen klatring, høydehopp og skihopp lider av spiseforstyrrelser. Utøvere som driver ballidrett på topplan, er minst rammet.