- Gullalderen er over for Norge

Tidligere friidrettspresident Lars Martin Kaupang (47) mener grunnen til at norsk friidrett i dag sliter med svake resultater og få nye navn skyldes at man ble for opptatt av suksessen da den kom midt på 90-tallet.

- Det er når man har suksess at de kritiske spørsmålene må stilles. Sannsynligvis var vi ikke flinke nok til det, sier Lars Martin Kaupang - som satt som president i Norges Friidrettsforbund i ti år, fra 1987 til 97.

Mye av 90-tallets suksess skyldtes nettopp en prioritert og beinhard satsing på et lovende juniorteam helt fra 1988.

En gruppe med blant annet utøvere som Jim Svenøy, Steinar Hoen og Vebjørn Rodal.

Og det forrige tiåret var da også til tider riktig så hyggelig:

Medaljedryss

  • Trine Hattestad ble verdensmester i spyd i 1993 og 97. Vant VM-bronse i 99. Vant OL-bronse i '96 og ble europamester i 1994.
  • Steinar Hoen vant EM-gull i høyde i 1994.
  • Geir Moen ble europamester på 200 meter og nummer to på 100 meter i 1994. Han ble også innendørsverdensmester på 200 meter i 1995.
  • Vebjørn Rodal ble olympisk mester på 800 meter i 1996.
  • Hanne Haugland ble verdensmester i høyde i 1997.
  • Jim Svenøy vant EM-bronse på 3000 meter hinder i 1998.

I OL i Sydney er Trine Hattestad eneste norske medaljekandidat i friidrett. Med unntak av Hattestad tror Kaupang at ingen av de andre vil bli like gode som de var på sitt beste.

Frafallet bakfra er Kaupang med på at skyldes at de sovnet i timen. At de var mer opptatt av å nyte suksessen framfor å avle ny.

Nye idretter

- Men rekrutteringen har heller ikke vært enkel. De siste ti årene har friidretten også fått merke at andre idretter er mer tiltalende for unge folk. Her har friidretten en kjempeutfordring foran seg, mener Kaupang.

Tiden da Norge klarer å stable på beina et topp internasjonalt landslag tror han også er forbi. I helga klarte ikke det norske herrelaget å rykke opp i superligaen, mens det norske damelaget rykket ned fra 1. til 2. divisjon.

- I framtida tror jeg vi bare vil få se en og annen ener fra Norge.

Rådgiver

Etter denne sesongen mister vi både Hanne Haugland og Steinar Hoen i paradegrenen høydehopp - uten at nye navn er modne til å ta over medaljesankingen.

I dag følger Kaupang bekymret norsk friidrett fra sitt bosted i Danmark - hvor han gjennom sitt eget rådgivningsfirma jobber som konsulent i Terje Bogens Sponsorservice, med ansvar for TV-koordineringen av verdensserien i sandvolleyball.

Familie med Bakken

Eventuelle nye friidrettssuksesser frykter Kaupang ligger et stykke inn i framtida. Av «nye» utøvere nevner han sprinteren John Ertzgaard - men aller mest tro har han på langdistanse-kometen Marius Bakken.

- Han ser ut til å vite hva han vil og virker ærgjerrig nok til å oppnå det. Kanskje det er fordi han er i familie med meg, jeg er tremenning med hans mor, så det er nok en seig oldemor som er opphavet til løperegenskapene, flirer Lars Martin Kaupang.

Selv har Kaupang fortsatt norgesrekorden på 1500 meter med tida 3.37,4 - satt på Bislett så langt tilbake som 1976.

<B>GULLGUTT:</B> Vebjørn Rodals OL-gull i 1996 var høydepunktet blant flere sterke norske prestasjoner. Slik er det ikke lenger.