Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM i friidrett i Berlin 2018

Gullårgangen som skal gi tidenes EM: - Utlendingene lurer på hva vi driver med

Pila i norsk friidrett viser rett oppover før EM i Berlin. Allerede før mesterskapet har startet, er rivalene nysgjerrige på suksessoppskriften til den norske EM-troppen som ble presentert i går.

TOPP STEMNING: Amalie Iuel og det norske friidrettslandslaget bygger hverandre opp med god humor, kjemi og et sterkt samhold. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TOPP STEMNING: Amalie Iuel og det norske friidrettslandslaget bygger hverandre opp med god humor, kjemi og et sterkt samhold. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Neste uke går startskuddet for friidretts-EM i Berlin. Sjelden har norsk friidrett kommet til et mesterskap med større forventninger og flere medaljekandidater enn denne gang.

I går ble den endelige EM-troppen presentert av Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, på Ullevaal stadion. Han har fått med folkets drømmer om at dette kan bli tidenes friidrettsmesterskap for Norge og liker presset som stadig øker rundt Norges nye gullårgang.

- Når andre snakker om at dette kan bli tidenes EM, er det veldig givende å være en del av en slik tropp. Det ligger et veldig stort potensialet her, men det er samtidig mye som må klaffe, sier Tjørhom til Dagbladet.

- Vi har en ung tropp, så om det ikke blir tidenes EM allerede nå, kommer det heldigvis flere muligheter seinere for denne gjengen. Dette er en gullårgang med likhetstrekk til den vi så i norsk friidrett på 90-tallet.

Spiralen

UNIK: Jakob Ingebrigtsen (17) er et talent som vekker stor internasjonal interesse. Foto: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva / NTB scanpix
UNIK: Jakob Ingebrigtsen (17) er et talent som vekker stor internasjonal interesse. Foto: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva / NTB scanpix Vis mer

Stavhopper Lene Retzius (22) er en av de norske essene som har tatt størst steg i 2018. Nylig satte hun tre nye norgesrekorder på én og samme kveld og vartet opp med en prestasjon som er symptomatisk for den fremadstormende utviklingen i norsk friidrett.

- Det er veldig inspirerende å være en del av en så lovende tropp. Det er veldig mange sterke utøvere her som inspirerer og gjør hverandre sterkere. Det blir en positiv spiral som alle drar nytte av, sier Retzius til Dagbladet.

I friidretts-VM i London i fjor satte Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen fyr på interessen i norsk friidrett igjen. Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Isabelle Pedersen og brødrene Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen er de største medalje- og gullkandidatene denne gang.

Iuel om nysgjerrige rivaler

STORE STEG: Lene Retzius er et sterkt symbol på den store norske medgangen og fremgangen i norsk friidrett. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STORE STEG: Lene Retzius er et sterkt symbol på den store norske medgangen og fremgangen i norsk friidrett. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Amalie Iuel er også et medaljehåp, selv om nåløyet er svært trangt og det uttalte målet hennes er en finaleplass. I likhet med Warholm gikk hun fra mangekamp til europatoppen i 400 meter hekk på rekordtid og er en del av det humørfylte og konstruktive teamet til suksesstrener Leif Olav Alnes.

- Flere av våre utenlandske konkurrenter lurer på hva vi driver med og hvorfor lille Norge gjør det så bra, sier Iuel til Dagbladet.

- Mange av våre utenlandske konkurrenter ser bort på oss og synes det ser ut som at vi har det så artig sammen. Det er sant. Jeg tror mange av våre konkurrenter burde gjort noe av det samme, for å senke skuldrene litt og nyte det privilegiet det er å få drive med toppidrett, i stedet for å hate det.

- Det er veldig spennende og inspirerende å trene sammen med Karsten og Leif Olav. Jeg tror det er få som koser seg så mye som det vi gjør på samlinger, noe jeg tror mange kan lære en del av, sier Iuel til Dagbladet.

Ingen resultatmål

Tjørhom er svært fornøyd med den sterke troppen han sender til EM i Berlin, selv om den rent kvantitativt er mindre enn i EM i Amsterdam i 2016.

LIKER PRESSET: Håvard Tjørhom synes det er spennende at det norske folk snakker om at EM i Berlin kan bli tidenes norske mesterskap.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LIKER PRESSET: Håvard Tjørhom synes det er spennende at det norske folk snakker om at EM i Berlin kan bli tidenes norske mesterskap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi har en slagkraftig tropp, en tropp med utøvere som er på ulike stadier i karrieren. Det som er veldig kjekt, er at vi har en tropp med mange medaljekandidater, sier Tjørhom til Dagbladet.

- Har dere satt dere et resultatmål?

- Nei, eller vi har sett litt på det, men vi har ikke noe vi går ut med. Det blir nevnt at dette kan bli tidenes EM. Det synes jeg er veldig spennende. Det sier en del om nivået vi har. Så får vi ta en evaluering til slutt om hva som gikk bra og hva som gikk dårlig.

Han legger imidlertid ikke skjul på at viktigheten av medaljer er stor.

- Vi ser hvor mye medaljene til Karsten og Filip vant i VM i London har betydd for norsk friidrett, så medaljer er definitivt viktig. EM er en veldig fin arena. At vi har så mange medaljekandidater i et EM i friidrett, er i seg selv veldig imponerende for en liten nasjon som Norge. Rammene i Berlin med mange tilskuere tror jeg blir veldig bra, sier Tjørhom.

Lærer av Svindal og Jansrud

Han hadde stor suksess som sjef for Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og alpinlandslaget i en rekke sesonger før han ble toppidrettssjef for Norges Friidrettsforbund. I løpet av relativt kort tid har det nåværende friidrettslandslaget blitt en samling av vinnere, akkurat som på alpinlandslaget.

- Du ser på typene at det er en del likheter mellom essene i alpint og friidrett. Det er en del ting jeg kjenner igjen, som den daglige kvaliteten på det som blir gjennomført og hvordan en retter fokuset i konkurranser, sier Tjørhom til Dagbladet.

- Aksel, Kjetil og co. snakker ofte om viktigheten av det gode samholdet som er på alpinlandslaget. Ser vi nå mer og mer av det samme også på friidrettslandslaget?

- Ja, men litt av utfordringen er hvordan friidrett er bygd opp. I verdenscupen i alpint reiser man sammen 240 dager i året. Det er ikke det samme i friidrett; det nærmeste vi kommer er Diamond League, hvor vi har forsøkt å gjøre noe liknende, men det blir litt vanskelig.

- Jeg opplever at utøverne vil hverandre godt. Når man er i et mesterskap med flere medaljekandidater, får man fordelt trykket litt.

Dristige Warholm

Tjørhom synes det er spennende at Warholm vil løpe både 400 meter flatt og 400 meter hekk.

- Det er typisk Karsten og Leif Olav. De er offensive og dristige. Det er en hissig kombinasjon, men ikke noe de er ukjent med. De gjorde dette i U23 i fjor. Jeg hørte fra andre lagledere at det var galskap, men det gikk veldig bra.

Hva angår Ingebrigtsen-brødrene skal de alle løpe 5000 og 1500 meter.

- Det har vært litt diskusjon rundt hvilke øvelser Ingebrigtsen-brødrene skulle løpe, men det er guttene selv og Gjert som er best kvalifisert til å bedømme hva de bør prioritere. Det er de som kjenner seg selv beste, sier Tjørhom.

- Får vi se et samarbeid mellom de tre i finalefeltet nå?

- De brødrene vil hverandre godt, men er samtidig hverandres argeste konkurrenter på trening. Det er en fordel at de er tre stykker, men alle vil nok gå for seier selv.

Vidunderet Jakob

Han er fascinert av det 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen får til. Allerede i dette seniormesterskapet i Berlin lanseres vidunderbarnet som en gullkandidat.

- Jakob har vist gang på gang at han er på et utrolig høyt nivå. Dette er det første internasjonale seniormesterskapet hvor en så ung løper blir nevnt som en mulig medaljekandidat. Det er veldig spesielt, men Jakob slutter aldri å overraske, sier Tjørhom.

- Jakob bærer frukter av å være en del av det unike treningsmiljøet de har med Gjert tett på og storebrødrene som har gått foran. Han kan bygge på erfaringer fra de to eldste, samtidig som at han er en utøver som er rolig, håndterer de fleste arenaer med god kontroll og har et veldig sterkt konkurransehode.

EM i friidrett i Berlin starter mandag 6. august.