Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge vant OL-gull på kvinnestafetten

Gulldramaet fra innsiden: Østberg tok tak i Haga og ropte: - Ikke vær så rolig

I fjor ble Ingvild Flugstad Østberg vraket til VM-stafetten i Lahti. I dag var det Heidi Weng som måtte ute av laget. Østberg hyller Weng for reaksjonen etter vrakingen. Samtidig forteller hun om dramaet fra målområdet da Marit Bjørgen spurtet inn til norsk OL-gull.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Kvinnestafettene i langrenn har ofte vært lite spennende med en suveren gullvinner, men i vinterlekene i Pyeongchang i dag hadde kvinnestafetten alle ingredienser - som hentet ut fra Aristoteles' dramaturgimodell.

I hovedrollene var Norge, Sverige og de olympiske atletene fra Russland. Vekslingen fra Ingvild Flugstad Østbergs overbevisende førsteetappe til Astrid Uhrenholdt Jacobsens kollaps, før Ragnhild Haga fortsatte storformen, ga det ultimate klimakset mellom Marit Bjørgen og Stina Nilsson på ankeretappen.

I 2015 slo Bjørgen nettopp Nilsson på VM-sprinten i Falun, men det var den svenske stjerna som ble olympisk mester på sprint tidligere i uka, en øvelse som Bjørgen ikke gikk grunnet svake sprintresultater etter comebacket.

STAFETT: Det var stor spenning i studio under kvinnenes stafett lørdag. Slik reagerte svenskene da de så Marit Bjørgen slå Stina Nilsson i siste etappe. Video: Expressen TV Vis mer

Men Rognes-jenta er fortsatt en strålende spurter mot slutten av et distanserenn, med sin kombinasjon av gode utforegenskaper, mentale ferdigheter, anaerobe kapasitet og evne til å få framdrift når laktatnivået stiger mot det uutholdelige.

I målområdet sto Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga og fulgte innspurten på tre helt forskjellige måter.

- Det irriterte meg

Til Dagbladet forteller Østberg, som bare hadde to sekunder svakere etappetid enn Charlotte Kalla, om de spesielle scenene som artet seg da Bjørgen parkerte Nilsson på oppløpet i Pyeongchang.

EMOSJONELT: Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga jublet på helt ulike måter da Marit Bjørgen sikret stafettgullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EMOSJONELT: Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga jublet på helt ulike måter da Marit Bjørgen sikret stafettgullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi var tre rare personer som sto i målområdet da stafetten skulle avgjøres. Jeg sto og hoppet og heiet, mens Astrid gråt og Ragnhild var irriterende rolig. Det var mye rart da vi sto og ventet på Marit, forteller Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Jeg tok tak i Ragnhild og ropte: «Ragnhild, ikke vær så rolig.» Det irriterte meg at hun bare sto der så rolig.

Når Dagbladet videreformidler Østbergs utspill til Haga, begynner den doble olympiske mesteren å le.

- Ingvild sier at du var irriterende rolig i spurten til Marit og Stina. Kjenner du deg igjen i det?

- Haha, altså, det boblet jo inne i meg også. Men da jeg sendte ut Marit, stolte jeg 100 prosent på at hun vil gjøre de beste valgene og at ingen andre ville gjøre det bedre enn henne. Marit har så mye rutine, så da følte jeg at jeg bare kunne sette meg i skifteteltet og tenke at nå er det bare er opp til Marit, sier Haga til Dagbladet.

- Forteller denne roen noe om din styrke som langrennsløper?

- Ja, jeg kan både være stresset og rolig. Jeg var nok litt for stresset på skiathlon. Da ble det kanskje litt mye nerver. Nå har jeg blitt mer vant til å gå renn i OL, slik at jeg klarer å bruke roen min som en styrke.

OL-dronning Haga

Disse egenskapene har gjort Haga til mesterskapets OL-dronning i øyeblikket, som den eneste med to gull i langrenn så langt i Pyeongchang.

GULLKVARTETTEN: Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen sikret norsk OL-gull på kvinnestafetten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKVARTETTEN: Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen sikret norsk OL-gull på kvinnestafetten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingvild sa at hun måtte gripe tak i deg for å få fram litt følelser da Marit spurtet mot Stina?

- Hahaha, ja, Ingvild var jo overalt og hoppet rundt, mens Astrid gråt, så jeg følte at noen måtte være rolig av oss også, sier Haga og ler.

​Rolig var utvilsomt ikke Østberg.

- Jeg blir veldig glad og giret når ting går bra. Jeg er en person hvor det synes veldig godt. Det er åpenbart forskjell på hvordan man takler slike situasjoner, sier Gjøvik-jenta til Dagbladet.

- Når det går som det går, var oppbygningen her den ultimate. Det er helt rått. Når det ender så godt, er det nesten enda kulere å vinne på denne måten, selv om dette var i overkant spennende.

- OL-gull er det største du kan oppleve. Dette er min første mesterskapsstafett, og jeg har jobbet så hardt for det i mange år. Det er utrolig deilig å endelig få muligheten og vinne gull.

Hyller Weng etter vrakingen

I fjor ble Flugstad Østberg vraket til VM-stafetten i Lahti. I år var det venninna Heidi Weng som ble ofret til stafetten. Gjøvik-jenta vet godt hvor tungt det er å bli vraket, men tror og håper Weng klarer å glede seg over dette gullet.

- Heidi har en stor del av denne lagseieren her. Jeg tror hun er glad på lagets vegne. Jeg kan veldig enkelt sette meg inn i situasjonen hennes. Jeg var i samme båt i Lahti. Det var ikke det morsomste jeg har gjort, men Heidi har taklet det eksemplarisk etter at hun fikk beskjeden, forteller Østberg til Dagbladet.

- Hvordan er det å bli vraket på denne måten?

- Det er en kjedelig beskjed å få. Heidi leder verdenscupen. Det er ikke så mange andre nasjoner som kunne valgt et lag uten å ha med verdenscuplederen. Det viser hvor mange sterke utøvere vi er. Heidi ser framover og kommer til å få nye sjanser.

- Hvordan reagerte du i samme situasjon i fjor?

- Jeg var utrolig skuffet da jeg ble vraket til stafetten i fjor. Da følte jeg at jeg var i bedre form enn jeg hadde vist i mesterskapet. Jeg bruker å gode stafetter, men samtidig var jeg ikke uenig i at de fire andre fortjente å få gå. Det var blandede følelser.

- Mange mener at jeg ikke fortjente plassen

Bortsett fra Bjørgen og Haga var det svært åpent om de to siste plassene på stafettlaget. Østberg innrømmer at hun fryktet å bli vraket enda en gang.

- Det er en fantastisk følelse at vi klarte å vinne til slutt. Jeg er veldig fornøyd med etappen min. Jeg vet at mange mener at jeg ikke fortjente plassen min, men er glad for at jeg fikk sjansen og synes jeg gjennomførte etappen på en god måte, sier 27-åringen til Dagbladet.

- Hvem mente at du ikke fortjente plassen?

- Det er kanskje bare noen man føler på. Det blir ment mye rundt omkring. Jeg har følt meg bra gjennom mesterskapet, men ikke levert så bra som man bør når man representerer Norge. Men i dag hevet jeg meg og står her med et OL-gull, som jeg har vunnet sammen med resten av jentene.

- Det var et vanskelig uttak for trenerne og flere som kunne ha gått gode etapper i dag. Jeg var veldig nervøs da jeg skulle få beskjeden om uttaket, men ble utrolig glad da jeg fikk tillit.

Klarte ikke å se på

På den første etappen skaffet Østberg en luke til Anna Haag og Sverige på drøye tjue sekunder. De ble viktige slik den neste etappen artet seg i duellen mellom Jacobsen og formsterke Charlotte Kalla.

- De sekundene jeg fikk på Sverige, ble viktigere enn man kunne tenke seg. Det var tungt å se at Astrid hadde en slik dag, men heldigvis klarte vi det likevel. Jeg er veldig glad. Ragnhild gjør en superbra jobb og Marit er helt rå mentalt når hun avgjør den duellen, sier Gjøvik-jenta.

- Jeg var så nervøs at jeg nesten ikke klarte å se på. Jeg fryktet at Stina ville ta det, for hun lå jo helt på baksiene og så sterk ut. Så viste hun litt svakhetstegn over den siste bakkekulen.

Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen var på det norske laget som ble olympiske mester. Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Stina Nilsson var svært nær gullet, men måtte ta til takke med OL-sølv.

Natalja Neprayeva, Julija Belorukova, Anastasija Sedova og Anna Netsjajevskaja sikret bronsen

- Det var veldig moro. En stor dag for oss, sier Belorukova til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!