Liverpool-duo bryter norsk dominans

Gullduo slo Riise og Bjørnebye

John Arne Riise omtaler seg overfor Dagbladet som en av de første ekstremt offensive sidebackene i Liverpool. Trent Alexander Arnold og Andy Robertson fører arven videre - og når nye høyder.

GULLDUO: Jürgen Klopp har mye å takke sidebackene Trent Alexander Arnhold og Andy Robertson for denne sesongen. Foto: NTB Scanpix
GULLDUO: Jürgen Klopp har mye å takke sidebackene Trent Alexander Arnhold og Andy Robertson for denne sesongen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Liverpools høyreback Trent Alexander Arnold (20) har levert hele elleve assist og én scoring på 26 kamper fra start i Premier League denne sesongen - og fulgte opp med to nye assist i Champions League-semifinalen mot Barcelona, deriblant det geniale og matchavgjørende hjørnesparket til Divock Origi.

Backkollega Andrew Robertson på motsatt side står også med elleve assist i Premier League denne sesongen, samt to i Champions League.

Backduoen til Liverpool innehar med det en delt 4. plass på lista over Premier League-spillere med flest målgivende pasninger denne sesongen, som toppes av Eden Hazard foran Ryan Fraser og Christian Eriksen.

Før denne sesongen var det to nordmenn som toppet lista over assist gjort av en Liverpool-forsvarer i løpet av Premier League-sesong.

Stig Inge Bjørnebye hadde inntil nylig klubbrekorden med åtte assist fra sin backposisjon i 1996/97-sesongen, mens John Arne Riise noterte seg for sju målgivende pasninger i 2004/05.

OFFENSIV BACK: John Arne Riise elsker det han ser av sine etterfølgere på Liverpool-backene. Foto: NTB Scanpix
OFFENSIV BACK: John Arne Riise elsker det han ser av sine etterfølgere på Liverpool-backene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Riise hadde for øvrig seks scoringer i tillegg og dermed 13 målpoeng totalt den nevnte drømmesesongen.

Hylles av Riise

Først for noen uker siden ble den norske dominansen til Bjørnebye og Riise brutt og slått - og det til og med av begge Liverpools sidebacker samtidig.

Overfor Dagbladet hyller Liverpool-legenden John Arne Riise sine etterfølgere.

- Som back i dagens fotball må du ha ekstremt med energi og vilje. Du må ha både offensive og defensive kvaliteter. Du må ha en fot som kan skape assist og mål. Du må ha fart, sier John Arne Riise til Dagbladet.

- Med det systemet som Klopp spiller, har Robertson og Trent alt som behøves, mener ålesunderen.

I dag er en moderne sideback en spiller med svært gode offensive kvaliteter, med stor fart, løpskraft og innleggskvalitet, der backene tidligere hadde et enda større defensivt fokus.

Riise: - Jeg var en av de første

Riise utmerket seg tidlig som en sideback som - i motsetning til mange andre - var bedre offensivt enn defensivt, i likhet med eksempelvis Roberto Carlos.

- Jeg vil vel si at jeg var en av de første som startet med å være ekstrem offensiv og løp opp og ned. Jeg ofret litt av det defensive for å kunne skape overtall og sjanser offensivt, forteller Riise til Dagbladet.

- I tillegg hadde jeg en fot som fikk en del assist og mål. Planen var å få motstanderen og vingen på min side til å møtte løpe bakover og slite dem ut, sier mannen med flest A-landskamper for Norges herrelandslag gjennom tidene.

I tillegg til backduoen Robertson og Alexander Arnolds leveranse har stopperkjempen Virgil van Dijk bidratt med seks målpoeng i Premier League og fire i Champions League.

Det betyr samlet sett at Liverpools forsvar har levert oppsiktsvekkende mange målpoeng denne sesongen.

Til sammenlikning har Liverpools gullutfordrer Manchester City en helt annen fordeling av målpoengene. Midtstopper Aymeric Laporte har flest målpoeng av City-forsvarerne med sine fem i Premier League.

Det samme har Benjamin Mendy, som i en vingbackrolle startet sesongen med fem assist på fire kamper, men etter det har det stoppet helt opp, blant annet grunnet skader.

Kyle Walker har på sin side bare ett mål og én assist i Premier League på 29 kamper fra start denne sesongen.

Har snudd vond trend

Manchester City er utslått i Champions League i år igjen, mens Liverpool onsdag kveld nådde sin andre Champions League-finale på rad. Samtidig spiller Tottenham i den andre semifinalen mot Ajax i kveld.

Det betyr at engelsk klubbfotball virkelig har klart å slå tilbake etter den vonde tendensen som utartet for rundt fem år siden. Både i 2012/13 og 2014/15 gikk kvartfinalene i Champions League helt uten engelske lag.

Hvis tendensen hadde vedvart, ville England ha falt ytterligere på UEFA-koeffisientrangeringen og kunne potensielt ha mistet en plass i Champions League.

I så fall ville 4.-plassen det alltid kjempes om i Premier League ha mistet sin betydning.

Nå er det imidlertid andre boller igjen, og engelsk klubbfotball har passert tysk klubbfotball på rankingen, lagt Italia bak seg og tatt opp jakten på spansk klubbfotball i kampen om å ha verdens offisielt beste liga, slik England hadde i mange år, blant annet da de hadde tre av fire lag i CL-semifinalen i både 06/07, 07/08 og 08/09.