- Gullet er mitt

SALT LAKE CITY (Dagbladet): - Jeg vil gjerne ha gullmedalje på jaktstarten. Jeg fortjener det, sier Frode Estil som har med seg to sølvmedaljer og et stafettgull hjem til Norge i dag.

På jaktstarten delte han sølvet med Thomas Alsgaard bak en suveren Johann Mühlegg som søndag ble avslørt som olympisk mester i blodjuks og løgn etter til sammen tre OL-gull.

Dagbladet traff Frode Estil sammen med resten av langrennstroppen på flyplassen i Salt Lake City før de reiste hjem i natt. Ved 08-tida i morges landet de på Gardermoen.

Estils krav om gull støttes av Odd-Bjørn Hjelmeset som ennå ikke har fått sin bronsemedalje, slik han har krav på etter fjerdeplassen på femmila. Ifølge IOCs regler vil Johann Mühlegg miste den gullmedaljen, men ikke sine to andre, selv om det ikke er tvil om at han har vært NESP-dopet i minst seks uker.

Hotellrommet

- Jeg vil ta imot en eventuell ny gullmedalje med glede, men jeg tviler på at jeg får den. I fjor, etter at finnene ble tatt i doping etter VM-gullet på stafetten, fikk vi gullmedaljene våre et par uker seinere. Jeg fikk overlevert medaljen på hotellrommet under Holmenkoll-rennet. Trener Pål Gunnar Mikkelsplass sto for overrekkelsen, sier Estil til Dagbladet.

- Vil du føle like stor glede over å få et nytt OL-gull i etterkant?

- Ja, jeg følte det som en seier da jeg gikk i mål. Mühlegg har gått så fort i OL at jeg har regnet ham for å være i en egen divisjon. Og nå vet vi hvorfor, sier Estil.

Støttes av Jevne

Både Hjelmeset og Erling Jevne er enige med Estil. De er enige om at Mühlegg har gått «helt vilt her nede» og kan ikke annet enn registrere opplysningene fra overlege Egil Haug ved dopinglaboratoriet på Aker sykehus om at en dopet Mühlegg kan få en økt fartseffekt på over fire minutter på ei femmil.

- Nå slipper jeg iallfall å møte Mühlegg i Birkebeineren, sier Erling Jevne som går sitt siste internasjonale renn under Birkebeineren som i år teller med i verdenscupen og går uten sekk på ryggen.

- Mitt store mål nå er å avslutte med seier der, sier Jevne.

Langrennssjef Sindre Bergan er helt klar:

- Jeg synes Johann Mühlegg skal fratas alle gullmedaljene. Juridisk har IOC kanskje ikke grunlag for det, men utøvere som blir tatt i doping, bør miste alle sine plasseringer i mesterskap når de blir tatt.

Det samme mener trenerne Pål Gunnar Mikkelsplass og Svein Tore Samdal.

IKKE I TVIL: - Jeg vil ta imot en eventuell ny gullmedalje med glede, sier Frode Estil.