Gullet glipper for Eskil

Må ta inn 22 sekunder på 10 000-meteren.

HAMAR (Dagbladet.no): - Jeg må ikke tape for mye til Fabris, fortalte Eskil Ervik før dagens 1500-meter i Vikingskipet på Hamar.

Om han skulle ha en sjanse i sammendraget, kunne han ikke tape for mange sekunder på mellomdistansen.

Ettersom Ervik tapte nesten 2 sekunder på 1500, må han slå italieneren Enrico Fabris med 22 sekunder på 10 000-meteren i kveld om han skal vinne EM-gullet.

Og la det være sagt med en gang: Det er nærmest umulig.

- Var dette avgjørelsen?

- Nei, absolutt ikke. 20 sekunder er ingenting på 10 000-meteren, og Ervik er veldig god på distansen, sier Fabris til Dagbladet.no.

- Denne konkurransen er absolutt ikke over.

Italiener i knallform

Likevel er Fabris enig i at det ser meget bra ut før den siste mila. Han har overbevist på de tre første distansene, og vet at det skal veldig mye til for at han taper mer enn 22 sekunder til Ervik senere i kveld.

- Det er klart det ser bra ut, og jeg skal selvfølgelig gjøre det jeg kan for å vinne, sier han, før han nok en gang minner om at han fortsatt kan tape gullet.

For nå handler det ikke lenger om å vinne det. Den seieren har han allerede i lomma.

Fabris er i knallform under EM, og det må et jordskjelv til om han ikke skal vinne gullet. På 5000-meteren var han sekundet bak Ervik. Tida nordmannen klokket inn på er ny mesterskapsrekord, og det sier mer om Fabris\' tid enn Erviks at han var så nær. På mila har Ervik en personlig rekord som er 13 sekunder bedre enn italieneren, men en Fabris i form gir aldri bort så mye til Ervik på den siste distansen.

Ikke når det står om et EM-gull i oppkjøringa mot OL på hjemmebane i Torino.

Men så var ikke Eskil veldig fornøyd etter 5000-meteren heller. Ikke det at han hadde gitt opp håpet om sammenlagtgullet, men da måtte han vært nærmere Fabris på denne distansen.

For nå er det egentlig bare å konsentrere seg om å sikre sølvet.

Bøkko på pallen

Eskil Ervik endte på fjerdeplass på 1500-meteren. Gårsdagens tjuvstarter Konrad Niedzwiedzki tok andreplassen, og mesterskapets store norske overraskelse, Håvard Bøkko kom seg på pallen for første gang i et seniormesterskap.

Bøkko spurtslo russeren Ivan Skobrev på 1500-meteren, og gikk samtidig forbi ham i sammendraget.

Unggutten er dermed nummer tre sammenlagt før kveldens mil-løp.

Bøkko er godt fornøyd med løpene sine så langt i mesterskapet, og innrømmer at det var spesielt å stå på pallen for første gang i et mesterskap.

- Ja, det var spesielt, medgir han.

Og at han er så langt oppe på sammenlagtlista er bare en ekstra inspirasjon før distansen han mestrer dårligst av de fire han skal gå.

- Hvor fort må du gå for å beholde tredjeplassen i sammendraget?

- Jeg har ikke sett noen tider ennå, men Kramer blir farligst tror jeg. Han er vel bare noen sekunder bak, sier Bøkko til Dagbladet.no.

Men da han får se lista, skjønner han at han har gode muligheter til å stå på pallen når sammenlagtresultatene teller også. For nederlandske Sven Kramer er 14 sekunder bak ham før mila, og det skal det være mulig å holde unna for. Ikke minst med den sviktende formen nederlenderne har vist i Vikingskipet.

- Det er klart det er mulig, sier Bøkko mens han studerer lista etter 1500-meteren.

- Slik det ser ut nå er det Skobrev som blir farligst.

Russiske Ivan Skobrev, som Bøkko knuste på oppløpet på 1500-meteren, må slå Bøkko med to sekunder for å gå forbi ham sammenlagt. Det er ikke gitt at russeren klarer det.

- Normalt slår han meg, men jeg skal i hvert fall prøve å ta ham, sier en tent Bøkko.

- Men jeg er litt overraska over denne lista. Jeg trodde Kramer var kortere bak meg... Nei, Skobrev blir verst, gjentar han.

Og gleder seg til det hele er over. For i morgen er det helt fri, bortsett fra en liten løpetur. Kanskje.

- I morgen skal jeg sove til lunsj, så det er bare å ta det helt ut i dag.

Lasse Sætre gikk en grei 1500-meter og ble nummer 14 med tida 1.50.68, mens Øystein Grødum fikk fart på skøytene mot slutten av løpet og ble nummer 19 på distansen.

EM avsluttes med 10 000 senere i kveld. Med minst en nordmann på pallen.

NEPPE GULL: Eskil Ervik klarer nok ikke ta gull på hjemmebane.