Gullet Norge ikke ville ha

Gårsdagens sveitsiske gullvinner i boardercross, Tanja Frieden, kunne kjørt OL for Norge. Men Olympiatoppen ville ikke gi henne stipend.

Frieden har både sveitsisk og norsk pass. Faren er fra Sveits og moren fra Norge. På slutten av 90-tallet kjørte hun for Norge, selv om hun bodde i Sveits.


Det ga oss blant annet en sølvmedalje i EM i 1999.
De siste årene har hun kjørt for Sveits. Men foran OL-sesongen vurderte hun å representere Norge igjen. Grunnen var de beinharde sveitsiske OL-kravene (topp 3 i verdenscupen).

Dagbladet fikk snakke med gullvinneren på telefon mens hun satt i bilen etter den uhyre dramatiske finalen. Amerikanske Lindsay Jacobelli ledet med minst 50 meter og hadde gullet i lomma da hun falt etter det siste hoppet. Bakfra kom Tanja i stor fart og stjal gullet. Tanja snakker flytende norsk.

Var usikre

-  Jeg forhørte meg med Olympiatoppen i Norge, men de klarte aldri å gi meg et svar på hvordan ting ville bli, sier Frieden.

-  Hvem ga deg beskjeden?

-  Petter Levin (Norges snowboardtrener, red.anm) sa at de ikke hadde noe svar til meg, men det var ikke hans skyld, understreker hun.

For at Tanja skulle kunne kjøre for Norge, måtte Olympiatoppen gi henne stipend og det formelle måtte ordnes med FIS. Ingen av delene skjedde.

-  Vi hadde en diskusjon rundt muligheten for å gi henne stipend i april/mai. Men på det tidspunktet oppfylte hun ikke kriteriene våre. I tillegg var vi usikre på om det var praktisk mulig, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

-  Angrer du?

-  Nei, sånn tenker vi ikke. Først og fremst vil jeg gratulere hennne med en kjempeprestasjon. At hun har norske aner gjør det ekstra hyggelig.

Snowboardtrener Levin forklarer seg slik:

Hennes valg

-  Det er en ganske tøff prosedyre, og Tanja var urolig for om hun ville få klarsignal til å starte i OL. Vi kunne ikke ta en rask beslutning, og det er bare å beklage at hun ikke kjørte for Norge. Men det var hennes valg.

Selv hadde ikke Tanja vært fremmed for en overgang.

-  Min norske familie er viktigere for meg enn familien i Sveits. Jeg føler meg ganske norsk, sier hun.

DRAMATISK: Tanya hopper inn til OL-gull.
ZUFRIEDEN: Sveitsiske Tanya Frieden smiler tilfreds med sitt ferske gull. Det andre sveitsisk-norske gullet på to dager. Torsdag tok Maya Pedersen gull i aking. Men Tanya kunne kjørt for Norge - hvis hun hadde fått lov.