Gullet som forsvant - i siste minutt

Her er noen av de mest dramastiske sesongavslutningene.

• Direkte klokka 16: Dagbladet.no gir deg alt om dramatikken i topp og bunn av Premier League.

(Dagbladet.no) Ettermiddagens Premier League-avslutning er den mest spennende på 40 år. Så lenge siden er det to lag har hatt like mange poeng i gullkampen med én runde igjen.

Manchester United eller Chelsea.

Sir Alex Ferguson eller Avram Grant.

Litt før klokka 18 får vi svaret. Før dette venter 90 uhyre dramatiske minutter - og i slike situasjoner varer spenningen ofte i 90 minutter.

- Tenk på deg selv

Kjetil Rekdal vet bedre enn de fleste hvordan det er å gå inn i siste serierunde, halvannen time unna en mulig gullmedalje. I 2004 vant Rosenborg Tippeligaen foran Vålerenga med flere scorede mål.

Året etter tok Rekdals menn steget opp og ble seriemestere, ett poeng foran Start.

FRA SØLV TIL GULL: Erik Hagen og Tom Henning Hovi innsert at det ble med gulldrømmen. 3-0 mot Stabæk var ikke nok i 2004. Året etter var det duket for ny dramatikk i siste serieomgang. Da klatret Kjetil Rekdals menn helt til topps. Foto: ROBERT S. EIK
FRA SØLV TIL GULL: Erik Hagen og Tom Henning Hovi innsert at det ble med gulldrømmen. 3-0 mot Stabæk var ikke nok i 2004. Året etter var det duket for ny dramatikk i siste serieomgang. Da klatret Kjetil Rekdals menn helt til topps. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

- Det aller viktigste er å bare være konsentrert om å vinne selv, for den andre kampen får du ikke gjort noe med. Slik tenker nok både Manchester United og Chelsea også, sier Rekdal til Dagbladet.no.

I 2004 var det helt likt mellom trønderne og oslogutta før den siste kampen. Mørket hadde senket seg over Ullevaal Stadion, flomlysene var slått på og over 20 000 tilskuere forsøkte å løfte taket - og Vålerenga fram til gull.

Det ble uhyre dramatisk.

Sju minutter før slutt scoret Daniel Fredheim Holm og VIF ledet da 3-0 mot Stabæk. I det øyeblikket og i de neste minuttene lå hovedstadslaget på toppen av tabellen. Men de overvintret ikke der.

Tre mål ikke nok

For ett minutt før slutt økte Frode Johnsen Rosenborgs ledelse mot Lyn til 4-1. Det holdt seg helt inn - og Rosenborg kapret pokalen.

Begge lagene endte med 48 poeng og 18 plussmål - men trønderne vant på flere scorede mål.

- Vi kunne ikke gjøre annet enn å gå for seier og satse på mange mål. Vi scoret tre, men det holdt ikke. Det var først i de siste minuttene vi var foran og virkelig luktet på gullet, sier Rekdal.

Gullet som forsvant - i siste minutt

Året etter fikk Vålerenga sjansen til å revansjere seg. Utover høsten virket det som ingen ville vinne gullet - og det var helt åpent før siste runde.

Verken Vålerenga eller Start klarte å vinne, men Vålerenga ble seriemestere siden de spilte uavgjort 2-2 mot Odd. De hentet hjem gullet med ett poeng ned til Start. Martin Wiig punkterte kampen til 1-3 for Fredrikstad i Kristiansand i siste minutt.

- Hvor utmattet er du etter slike kamper?

- Jeg var ikke utmattet, men det er en spesiell følelse. Det ene året var ikke 3-0 nok, mens året etter holdt det med 2-2. Det er like stort å vinne gull uansett hvordan det skjer, men det er en ekstra påkjenning å gjøre det på denne måten, sier Rekdal.

Dilemmaet

Den tidligere landslagskapteinen har mest tro på at United skal hale i land Premier League-tittelen, siden de kan avgjøre alt selv ved å vinne borte mot Wigan.

Samtidig tror han det kan bli en utfordring for Sir Alex Ferguson hvis det er uavgjort i begge kampene når det gjenstår ti minutter.

- Da må han velge om han skal kjøre på for å score det avgjørende målet, eller satse på at det forblir uavgjort i London også. Det siste er veldig skummelt, for Chelsea kan fort score. Samtidig kan også Wigan score hvis han lemper fram for mange spillere, sier Rekdal.

Han tror også presset vil øke på United-spillerne om Chelsea tidlig punkterer kampen mot Bolton. Da har de gjort jobben sin, og United må da vinne.

For hvert minutt som går vil da presset bli større.

United misset i 1995

Dette vet Sir Alex Ferguson alt om. For han har vært der før - og tapt.

I 1995 ledet Blackburn med to poeng på Manchester United før den siste serierunden. Blackburn tapte borte mot Liverpool og United ville da blitt seriemestere med seier mot West Ham i London.

Men til tross for tre stolpetreff og mange sjanser endte det 1-1.

Dermed ble Henning Berg den første norske seriemesteren i England. Han husker godt nervøsiteten og spenningen før kampen.

- Vi sitter i garderoben på Anfield, og Chris Sutton sier at han er sikker på at han kommer til å bomme aleine med keeper, og at vi kom til å tape seriemesterskapet. Det var ment som fleip, han prøvde å ufarliggjøre det. Men jeg vet ikke om jeg vil anbefale den psykologiske innfallsvinkelen - han bommet faktisk aleine med keeper, og vi tapte kampen. Men heldigvis vant ikke United mot West Ham, sa Berg til Dagbladet.no i går.

Han forteller at de brukte mye energi på å håndtere presset i dagene før kampen og at de nok var litt preget av stundens alvor på Anfield.

Men Berg & Co. var ikke vant til å være i den posisjonen. De fleste av spillerne som er involvert i dagens gullstrid har mer rutine og står bedre rustet.

AVGJØRELSENS TIMER: I ettermiddag blir det avgjort om Manchester United eller Chelsea stikker av med Premier League-tittelen.
TRE KJEMPET OM GULLET: Tre lag kjempet om seriegullet i Nederland i fjor. AZ sviktet, og både Ajax og PSV gjorde jobben. Sistnevnte vant hele 5-1 og tok dermed gullet foran nesa på Ajax takket være målforskjellen.
CELTIC-TÅRER: Celtic-fansen fortviler. Laget deres vant 4-0 i siste serierunde, men det holdt ikke. For byrival Rangers vant 6-1 og stakk av med gullet - med ett mål bedre i målforskjellen.