Gullet svant med vinden

Szeged: Tyskeren Lutz Liwowski padlet sitt livs løp på 1 000 meter i padle-VM lørdag. I tillegg var han svært heldig med banevalget i den sterke motvinden. Det snøt Knut Holmann (30) for et etterlengtet VM-gull.

Sist Knut vant gull i VM var i Duisburg for tre år siden; den fjerde VM- seieren i oslomannens karriere. Året etter vant han 1000 meteren i Atlanta-OL. Tiden var inne for en ny VM-tittel på favorittdistansen i Ungarn. I stedet ble han regelrett utklasset av den 31 år gamle tyskeren Lutz Liwowski, som aldri tidligere har vunnet VM.

- Liwowski padlet sitt livs løp, og han hadde en grei bane å gjøre det i. Det var nok ingen ulempe å ligge i en bane på venstre side (bane 1 til 5) av meg. Men det er umulig å si noe om hvor utslagsgivende det var, sa sølvvinneren etter løpet.

- Helt ærlig - er du fornøyd med sølv?

- Ja. Tyskeren padlet så bra at han fortjente å vinne. Dessuten tok jeg et steg oppover på seierspallen fra i fjor, sa Holmann til NTB. I fjorårets VM i Darthmouth vant han bronse på 1000 meter. VM-sølvet Holmann tok lørdag var 30-åringens sjuende i karrieren.

Liten bombe

2,07 sekunder skilte Liwowski og Holmann i finalen. Treer ble argentineren Javier Correa.

- Tyskeren regnet jeg på forhånd som en av de beste i finalefeltet. Argentinerens tredjeplass derimot er en liten bombe. Han har slitt med å nå finaler i hele år. Men like overraskende var enkelte av de som endte bakerst i feltet, sa Holmann.

Fjorårets VM-vinner, ungareren Botond Storcz, endte på en skuffende sjuendeplass (8,38 sekunder bak vinneren) fra bane åtte. Brasilianeren Sebastian Cuattrin ble nest sist i feltet (11,31 sekunder bak) fra bane 9. Liwowski fikk bane 3, bronsevinner Correa bane 2, mens Knut åpenbart gjorde et sterkt løp fra bane 6.

- I starten følte jeg at de rundt meg falt av med en gang. Først ved passering 500 meters-merket fikk jeg føling med at noen var høyt oppe til venstre for meg. Men det stresset meg ikke på noen måte, jeg kjørte mitt eget løp hele veien.

Ikke hemmet

Som vanlig stivnet Knut noe mot slutten av løpet. Likevel nærmet han seg den tyske vinneren noe.

- Jeg fullførte bra selv om musklene var stive. Helt klart er det at jeg gjorde mitt ytterste, men det holdt bare ikke.

Tidlig i vinter pådro Holmann seg en skade i skulderen, en betennelse som følge av overbelastning.

- Jeg føler på ingen måte at skaden jeg var plaget av tidligere har hemmet meg noe i forhold til VM. Formen er god, og jeg kjenner ikke noe i skulderen lenger, sa Knut Holmann, som vant sitt første av fire VM-gull i polske Poznan i 1990.

Søndag avslutter han VM med finale på 500 meter. I mellomtiden skal han også padle K4-kvalifisering på 200 meter sammen med Andreas Gjersøe, Nils Olav Fjeldheim og Robby Roarsen Haugli.