Gullfabrikkene

Klubbene som fostret idrettsikonene.

(Dagbladet.no) Selv da våre aller største idrettsstjerner gjennom tidene herjet på den internasjonale arena og hentet hjem gullmedaljer, representerte de sine lokale klubber.

Idrettslag som i dag har store bilder av sine helter på klubbhusveggene.

Bjørn Dæhlie & Co. satte virkelig hjemstedene sine på kartet. På 90-tallet tenkte nok de fleste på nettopp Dæhlie hvis bygda Nannestad ble nevnt.

Men i Klubben i mitt hjerte-kåringen har ikke moderklubbene til våre største idrettskvinner og -menn høstet så mange stemmer ennå.

Da vi forlot 1900-tallet gjennomførte Feedback Research en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg av Norges befolkning, og Dæhlie vant en klar seier i kåringen av århundrets norske idrettspersonlighet.

Her er topp 15-lista - og hvor mange stemmer klubben til hver enkelt utøver har fått så langt i Klubben i mitt hjerte-kåringen:

1. Bjørn Dæhlie, 44 prosent av stemmene

Nannestad Skiklubb

NANNESTADS STORE SØNN: Bjørn Dæhlie var ifølge det norske folk den største idrettsutøveren i det 20.århundret og satte med alle sine triumfer Nannestad Skiklubb på det internasjonale skikartet. Femmilsgullet i Nagano, Dæhlies siste internasjonale triumf, var kanskje den aller største. Foto: Gunnar Lie/Scanpix
NANNESTADS STORE SØNN: Bjørn Dæhlie var ifølge det norske folk den største idrettsutøveren i det 20.århundret og satte med alle sine triumfer Nannestad Skiklubb på det internasjonale skikartet. Femmilsgullet i Nagano, Dæhlies siste internasjonale triumf, var kanskje den aller største. Foto: Gunnar Lie/Scanpix Vis mer

2. Johann Olav Koss, 13 prosent

Strømmen IF ble til Sk-94 (Skøyteklubben -94)

3. Hjalmar «Hjallis» Andersen, 6 prosent

Falken

4. Grete Waitz, 5,2 prosent

Vidar

5. Egil «Drillo» Olsen, 5,1 prosent

Østsiden

Gullfabrikkene

6. Sonja Henie, 3,1 prosent

Oslo Skøiteklub

7. Lasse Kjus, 3,0 prosent

Bærums Skiklub

8. Rune Bratseth, 1,6 prosent

Nidelv (Rosenborg)

8. Birger Ruud, begge 1,6 prosent

Kongsberg IL

10. Bjørn Wirkola, 1,5 prosent

Alta IF

11. Vebjørn Rodal, 1,3 prosent

Oppdal FIK

12. Knut «Kupper\'n» Johannesen, 1,1 prosent

Arbeidernes Skøyteklubb

13. Ole Gunnar Solskjær, 0,8 prosent

Clausenengen

14. Vegard Ulvang, 0,7 prosent

Kirkenes & Omegn Skiklubb

14. Oscar Mathisen, 0,7 prosent

Kristiania Skøiteklubb (Nå Oslo Skøiteklub)

FALKEN: Hjalmar «Hjallis» Andersen representerte Falken på klubbnivå. Her feirer «Kong Glad» gullet på 10 000 meter under OL i Oslo i 1952 sammen med parkamerat Kazuhiko Sugawara fra Japan.
LILLEHAMMER-HELT: Johann Olav Koss distanserte alt og alle, inkludert parkamerat Frank Dietrich, på 10 000-meteren i Vikingskipet under OL på Lillehammer. Det gjorde en hel nasjon, inkludert Koss\' klubb Sk-94, stolte.