Gullfavoritt vraket til VM etter å ha nektet å undertegne utøverkontrakt med friidrettsforbundet

Synes han får for lite betalt.

IKKE I ÅR: Her feirer Nick Symmonds VM-sølvet han vant i Moskva. I årets Beijing-VM må han bli hjemme. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB SCANPIX
IKKE I ÅR: Her feirer Nick Symmonds VM-sølvet han vant i Moskva. I årets Beijing-VM må han bli hjemme. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Du har muligens hørt problemstillingen før, men nå får den amerikanske 800-meterløperen Nick Symmonds underskriftsnekt store konsekvenser for ham.

Symmonds vant det amerikanske mesterskapet på 800 meter i år og kvalifiserte seg med det til friidretts-VM i Beijing i slutten av denne måneden.

Amerikaneren vant VM-sølv i Moskva for to år siden og var en av de heteste gullkandidatene på den nådeløse distansen i år. Var, siden han nå definitivt ikke skal representere USA i mesterskapet likevel, skriver amerikanske ESPN.

Symmonds nekter nemlig å undertegne det amerikanske friidrettsforbundets standard utøveravtale. Og det handler selvfølgelig om penger.

To års arbeid forgjeves Utøvere som skal representere USA internasjonalt må ifølge utøveravtalen til enhver tid ha på seg forbundets klær. Forbundssponsoren heter Nike, mens Symmonds' sponsor heter Brooks.

Konfliktmaterialet er ganske kjent også her hjemme.

- To års arbeid for å vinne enda en medalje for landet mitt har nå gått i dass. Om det er frustrerende? Ja, selvfølgelig er det det, men jeg angrer ikke på noe av dette, sier Symmonds til ESPN.

Symmonds kjepphest er antallet dollar utøverne blir kompensert med for å profilere Nike. Sponsoravtalen skal alene være verdt 11 millioner dollar i året, mens utøverne samlet sett sitter igjen med knappe 2,5 av dem.

I alle andre idretter, hevder Symmonds, får de aktive minst halvparten av det sponsorene spytter inn i boet.

Håper på endring Underskriftsnekten fratar ham samtidig muligheten til å vinne seiersbonusen fra det internasjonale friidrettsforbundet, i tillegg til en mulig millionbonus fra hans egen utstyrssponsor.

Saken er med andre ord kostbar for utøveren som anslår at han tjener 13 000 dollar inneværende år.

- Jeg tror at dette i det minste vil føre til at vi får en annen utøveravtale til OL neste år, og i beste fall vil utøverne få en større del av inntektene i framtida, sier Symmonds til ESPN.