Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Birgit Skarstein og Kjetil Borch med to gull:

Gullfest i ro-VM: Skarstein og Borch med triumf

To norske gullmedaljer.

GULL: Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull i roing i paraklassen søndag. 29-åringen var knusende overlegen i bulgarske Plovdiv. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
GULL: Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull i roing i paraklassen søndag. 29-åringen var knusende overlegen i bulgarske Plovdiv. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Birgit Skarstein og Kjetil Borch rodde inn til VM-gull i bulgarske Plovdiv søndag.

Skarstein vant i paraklassen, mens Borch vant i singlesculler.

Forsvarte gullet

Birgit Skarstein viste superform og tok et nytt VM-gull i roing i paraklassen søndag. 29-åringen var knusende overlegen.

- Utrolig, utrolig artig. Vi hadde en plan om å gå ut offensivt fra start og riste av oss folk etter hvert. På 1000 meter skulle jeg rykke, og det gikk akkurat sånn vi hadde tenkt. Jeg visste også at forholdene lå til rette for rekord, og det gikk det også, smilte Skarstein til NTB etter seieren.

Skarstein var stor favoritt i sin klasse foran søndagens finale og skuffet ingen. Israelske Moran Samuel var på forhånd regnet som en mulig gullutfordrer, men ble henvist til sølvplass.

Amerikanske Hallie Smith knep bronsemedaljen.

Den regjerende verdensmesteren festet grepet på konkurrentene allerede fra start og økte avstanden hele veien. Ved passering 1500 meter hadde Skarstein et halvminutts forsprang på Samuel.

I mål var avstanden omtrent den samme.

VANT: Kjetil Borch jubler. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
VANT: Kjetil Borch jubler. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

Skarsteins tid 10.13,63 var i tillegg ny verdensrekord. Den gamle hadde hun selv på 10.24,48.

- Det betyr mye. Det er en bekreftelse på at vi har gjort mye riktig og at vi er på god tur mot OL i Tokyo. Verdensmester er man samtidig bare én dag. I morgen fortsetter jobbingen, sa hun.

Dermed fortsatte nordtrønderen sin voldsomme dominans. Tidligere denne sesongen har ingen vært i nærheten av å true Skarstein i verdenscupen. 29-åringen sikret seg sammenlagtseieren på enkleste vis.

Den norske verdensmesteren var også fullstendig overlegen i sitt forsøksheat i Plovdiv tidligere denne uken.

VM-gullet var Skarsteins tredje i karrieren. De to foregående kom i 2017 og 2014. Hun har også en sølv og en bronse fra henholdsvis 2013 og 2015.

GULL: Roer Kjetil Borch tok gull i singlesculler i ro-VM. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GULL: Roer Kjetil Borch tok gull i singlesculler i ro-VM. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Borch-gull

Kjetil Borch vant i singlesculler og tok et klart VM-gull i roing i bulgarske Plovdiv søndag.

Borch, som er regjerende europamester, gikk offensivt til verks og ledet finalen nærmest fra start til mål. Den tsjekkiske veteranen Ondrej Synek ga nordmannen hardest konkurranse, men var klart slått på målstreken.

Borch ble klokket inn til den sterke tiden 6.38,31, mens Synek fikk opp 6.39,92. Litauiske Griskonis Mindaugas tok bronsemedaljen.

28 år gamle Borch var en klar gullkandidat etter å ha tatt seg til søndagens A-finale på enkleste vis. I semifinalen vant han komfortabelt. Horten-roeren ledet ved samtlige passeringspunkter fra start til mål.

Den historien gjentok seg i da medaljene skulle deles ut.

VM-gullet var Borchs andre i karrieren. Under VM i Sør-Korea i 2013 tok han gull i dobbelsculler sammen med Nils Jakob Hoff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!